Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μια κολεκτίβα αποτυπώνει την εποχή της ύφεσης

Δύσκολα θα αποκαλούσε τους Depression Era "ομάδα". Και μόνο το γεγονός ότι την συναπαρτίζουν 36 φωτογράφοι, σε κάνει να αποδεχτείς τον ορισμό της "κολεκτίβας", που χρησιμοποιούν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Το ίδιο και ο στόχος τους, η άρθρωση ενός συλλογικού λόγου μέσω της τέχνης...

Δύσκολα θα αποκαλούσε τους Depression Era "ομάδα". Και μόνο το γεγονός ότι την συναπαρτίζουν 36 φωτογράφοι, σε κάνει να αποδεχτείς τον ορισμό της "κολεκτίβας", που χρησιμοποιούν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Το ίδιο και ο στόχος τους, η άρθρωση ενός συλλογικού λόγου μέσω της τέχνης, που να τοποθετείται στη δυσμενή οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία των τελευταίων ετών, αλλά και ο συλλογικός τρόπος με τον οποίο επιμελήθηκαν τη μεγάλη έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Depression Era: Στην εποχή της ύφεσης», που φιλοξενείται από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, παρουσιάζοντας 250 φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα που πραγματεύονται την ελληνική κρίση.

Ένα μωσαϊκό διαφορετικών αφηγήσεων, που εκτυλίσσονται μέσα από πέντε "σταθμούς", ξεκινώντας από τις "ανέμελες" μέρες του 2004 και της υπερκατανάλωσης για να φτάσουν, δέκα χρόνια αργότερα στις εικόνες ερήμωσης, αντίστασης και καταστολής.

Εικόνες όπου η ανθρώπινη απουσία είναι έκδηλη, απομεινάρια μιας Ελλάδας της "γκλαμουριάς" και των ματαιωμένων καταναλωτικών ονείρων, αλλά και τμήματα ενός αστικού ιστού βαριά τραυματισμένου από την κρίση: εγκαταλειμμένα δημόσια κτήρια, κάμερες παρακολούθησης, το οδόστρωμα μετά το χτύπημα μιας διαδήλωσης...

Δίπλα σε αυτά τα τοπία, εικόνες ανθρώπων που οι συνέπειες της κρίσης είναι αποτυπωμένες στο βλέμμα τους, στη στάση του σώματός τους, "μιλούν" στον θεατή χωρίς ο φωτογράφος να χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη αναφορά στις συνθήκες της ζωής τους.

Παρουσιάζοντας την εναλλακτική, ανεπίσημη ιστορία της κρίσης, η κολεκτίβα Depression Era τονίζει ότι οι εικόνες και τα κείμενά της δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά είναι παράθυρα προς ένα αναπόφευκτο κοινό μέλλον της Ευρώπης...

Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, που θα ολοκληρωθεί στις 11/1, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με προσκεκλημένους από το χώρο της τέχνης, της φιλοσοφίας, της επιστήμης και του ακτιβισμού, με θέμα τον ρόλο της τέχνης και του φαντασιακού στη διαμόρφωση του τοπίου μετά την κρίση.

Σ.Κ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις