Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πάμε γι' άλλα συνδικάτα, εργοδοτικά...

Σειρά προβλέψεων, που ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό τον προοδευτικότερο νόμο της μεταπολίτευσης (Ν.1264/82) για τη λειτουργία των συνδικάτων, προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο που διαρρέει το υπουργείο Εργασίας...

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σειρά προβλέψεων, που ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό τον προοδευτικότερο νόμο της μεταπολίτευσης (Ν.1264/82) για τη λειτουργία των συνδικάτων, προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο που διαρρέει το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλο, καθώς είναι ένα από τα μείζονα θέματα που θέτουν οι δανειστές σε αυτή τη φάση των "διαπραγματεύσεων", οι αλλαγές εστιάζονται κυρίως στον δραστικό περιορισμό των απεργιών και στον τρόπο προκήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και στους περιορισμούς της δράσης των συνδικάτων και των εκπροσώπων τους.

Συγκεκριμένα υπάρχει πρόβλεψη για απόλυση ή και (δυσμενή προφανώς) μετάθεση συνδικαλιστή, αν ο τελευταίος κριθεί από τον εργοδότη ότι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης! Ο ρόλος του συνδικαλιστή σε μια επιχείρηση περιορίζεται δραστικά ακόμα και στο επίπεδο της απλής ενημέρωσης των εργαζομένων. "Δεν μπορεί να διαλύεται μια επιχείρηση κάθε φορά που θέλουν οι συνδικαλιστές να ενημερώνουν τους εργαζομένους ούτε μπορούν οι συνδικαλιστές να εισβάλλουν στα γραφεία μιας επιχείρησης αδιακρίτως» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας που διαμόρφωσαν το επίμαχο σχέδιο.

Ταυτόχρονα προβλέπεται δραστικός περιορισμός στις συνδικαλιστικές άδειες, που θα έχουν πλέον ανώτατο όριο τις επτά ημέρες τον μήνα, ενώ σήμερα η διάρκειά τους εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προκήρυξη απεργιών, το σχέδιο προβλέπει η προειδοποίηση να γίνεται εφ' εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, αντί του 24ώρου που ισχύει σήμερα. Το οξύμωρο είναι πως σήμερα το 95% των απεργιών κρίνονται έτσι κι αλλιώς από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές καταλύοντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας.

Να θυμίσουμε πως το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου είχε τεθεί στη συνάντηση του Γ. Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ) στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) στη Γενεύη, με την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας να δηλώνει πως δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο.

 

Δ. Στρατούλης: Απαίτηση της τρόικας η κατάργηση απεργίας και συνδικαλισμού

«Η κυβέρνηση αποδέχεται τη θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού» τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, "η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, μετά την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αντιμετώπιση απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, φαίνεται ότι αποδέχεται, αφού δεν διαψεύδει τα σχετικά δημοσιεύματα, τη θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για την κατάργηση με νόμο των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δανειστών της χώρας και της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανήθικοι και επικίνδυνοι

Όσο πλησιάζει η ώρα να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, τόσο η τακτική της Ν.Δ. γίνεται πιο ανήθικη, αλλά και πιο επικίνδυνη. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. θέλει να αποφύγει με κάθε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο