Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Άντζελα Γκερέκου "αδειάζει" τον Κώστα Τασούλα

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

"Δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωνευθεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την Καμεράτα. Υπάρχει μία πρόταση αλλά δεν συζητείται καν. Αυτή η θέση εκπροσωπεί το υπουργείο, καθώς η υφυπουργός Πολιτισμού βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό" δηλώνει στην "Αυγή" η υφυπουρός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου...

"Δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωνευθεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την Καμεράτα. Υπάρχει μία πρόταση αλλά δεν συζητείται καν. Αυτή η θέση εκπροσωπεί το υπουργείο, καθώς η υφυπουργός Πολιτισμού βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό" δηλώνει στην "Αυγή" η υφυπουρός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου μέσω στενού συνεργάτη της, επαναλαμβάνοντας όσα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη τύπου της περασμένης εβδομάδας.

Η Ά. Γκερέκου "αδειάζει" στην ουσία τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό portal "iefimerida" επιβεβαίωσε την ύπαρξη και επεξεργασία σχεδίου συγχώνευσης των δύο ορχηστρών, και μάλιστα από παράγοντες εκτός υπουργείου Πολιτισμού. Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά πως "είναι μια πρόταση που την εξετάζουμε με ενδιαφέρον", χωρίς να διαψεύδει την αναφορά της δημοσιογράφου σε "σχέδιο που επεξεργάστηκαν κάποιοι εκτός ΥΠΠΟΑ".

Σ' αυτό το παιχνίδι, που παίζεται στο υπουργείο Πολιτισμού ανάμεσα στον υπουργό και την υφυπουργό, κανείς προς το παρόν δεν ξέρει ποιος θα βγει νικητής, και κυρίως αν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παραμείνει κρατική και δεν θα συγχωνευτεί με μια ιδιωτική ορχήστρα όπως είναι η Καμεράτα.

Ωστόσο η επεξεργασία του σχέδιου, την ύπαρξη του οποίου τελικά αποδέχονται και οι δύο πλευρές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, γίνεται από πλευράς Δ.Σ. του ΕΤΟΣ της ΚΟΑ και πρόσωπα που έχουν στενή διασύνδεση με το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και με υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στο μεταξύ ανάστατοι είναι οι μουσικοί και εργαζόμενοι της ΚΟΑ μετά αυτή τη συνέντευξη, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Ορχήστρας Στέφανο Τσιαλή κάνουν λόγο για "δυσάρεστη έκπληξη" και "εκφράζει την απορία της για την, ερήμην της, εκπόνηση σχεδίου που τη αφορά".

Αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι "πλήρη άγνοια για το σχέδιο συγχώνευσης έχει άλλωστε ο καθ' ύλην αρμόδιος, νέος διευθυντής της ΚΟΑ Στέφανος Τσιαλής, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει συναντηθεί ή επικοινωνήσει με κανέναν εκ των δύο υπουργών, κ.Τασούλα και Γκερέκου, ούτε βεβαίως και ενημερωθεί σχετικώς από τους υπουργούς ή και από όποιον (;) εκπονεί το σχέδιο"!

Ωστόσο η υφυπουργός Άντζελα Γκερέκου, μέσω του συνεργάτη της μας μετέφερε ότι "τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί κανονικά η προγραμματισμένη συνάντησή της, στη 1μ.μ., με τον κ. Τσιαλή και τους εκπροσώπους της Ορχήστρας".

Φωτιές όμως άναψε γενικώς στους εποπτευόμενους πολιτιστικούς οργανισμούς ο υπουργός Πολιτισμού μ' αυτή τη συνέντευξή του, καθώς αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν καθέναν απ' αυτούς. Κατ' αρχήν επιβεβαιώνει την άρση των διαφωνιών και τη μετάβαση τελικά όλων των κτηρίων του Μεγάρου Μουσικής στο κράτος, με νομοθετική ρύθμιση εντός φθινοπώρου.

Επιπλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άννας Καφέτση, ενώ "αδειάζει" τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Μύρωνα Μιχαηλίδη αμφισβητώντας το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που έχει παρουσιάσει. Μήπως έτσι ο υπουργός ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού της ΕΛΣ;

Επιπλέον παραδέχεται ότι, επί της ουσίας, χαρίζει στην Εθνική Τράπεζα 23 εκατ. ευρώ, για τη μετεγκατάσταση του ΥΠΠΟΑ στο κτίριο Τσαούσογλου στην Πειραιώς, την ώρα που τα 17 κτήρια στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του με ετήσιο κόστος ενοικίων 3 εκατ. ευρώ.

Ανοιχτό επίσης αφήνει το ενδεχόμενο για νομική διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, παρ' ότι όσοι ασχολούνται σοβαρά με την υπόθεση εδώ και χρόνια δεν την προκρίνουν ως λύση.

Πόλυ Κρημνιώτη

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Κ. Μητσοτάκης: ανεπαρκής, καιροσκόπος, έμπορος εθνοπατριωτισμού

Για να καλύψει την πολιτική του αγωνία μπροστά στο τέλος των ελληνικών προγραμμάτων, αλλά και για να διαχειριστεί τη γενικότερη πολιτική του ανεπάρκεια, ο Κ. Μητσοτάκης καταφεύγει στο πιο χυδαίο είδος πολιτικής

Δειτε ολοκληρο το αρθρο