Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ανάσα από την αυτοδυναμία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΥΓΗΣ

Μια ανάσα πριν από την αυτοδυναμία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν στελέχη του, και για την εξαγωγή του συμπεράσματος αυτού επικαλούνται τα αποτελέσματα, την ξεκάθαρη τάση όλων των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αλλά και κάτι ακόμη...

Μια ανάσα πριν από την αυτοδυναμία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν στελέχη του, και για την εξαγωγή του συμπεράσματος αυτού επικαλούνται τα αποτελέσματα, την ξεκάθαρη τάση όλων των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αλλά και κάτι ακόμη: το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει εισέλθει ακόμη σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που επιτρέπει στο πρώτο με διαφορά πολιτικό κόμμα να προσβλέπει σε σοβαρή περαιτέρω αύξηση ψήφων και ποσοστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τεσσάρων διαφορετικών δημοσκοπήσεων (Rass, Alco, MRB και Πανεπιστημίου Μακεδονίας) και σχετική ανάλυση από το μέλος της Π.Γ. Κώστα Πουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακράν μπροστά με ποσοστά άνω του 30%, όταν η Ν.Δ. είναι, κατά μέσον όρο, κάπου στο 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προμηνύεται ολοκάθαρη νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έδρες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν κατά τι τις 140 έδρες -μια ανάσα δηλαδή από την αυτοδυναμία. Με το κόμμα Σαμαρά να είναι κάτω από τις 80 και, σε μία δημοσκόπηση, κάτω από τις 70 έδρες (βλ. πίνακες).

Στην ανάλυση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ «οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια ξεκάθαρη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας την κοινωνική αποδοχή του κυβερνητικού του προγράμματος από ολοένα και περισσότερους πολίτες. Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δημιούργησαν το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν οι πρωτοβουλίες μέσα στο καλοκαίρι για τη ΔΕΗ και τους αιγιαλούς, καθώς και η συγκρότηση συμμαχιών στη βάση της υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου. Στη συνέχεια η παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ ανέδειξε τη ρεαλιστική πολιτική πρόταση και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας» -και αυτό είναι το υπόβαθρο των σημερινών ποσοστών.

Όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, «ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι μετρήσεις αυτές γίνονται σε μη προεκλογική περίοδο με τα πολιτικά ερωτήματα να είναι λιγότερο πιεστικά προς τους πολίτες».

Τα νούμερα, σε συνάρτηση με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων αναφορικά με την αποδοχή της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν σαφές, σημείωναν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι «η ριζοσπαστική Αριστερά πλέον προβάλλει ως η μοναδική εναλλακτική για τους πολίτες λύση. Τόσο το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει, όσο και οι διεθνείς πρωτοβουλίες και επαφές του ΣΥΡΙΖΑ, τον καθιστούν ως τη μόνη αξιόπιστη κυβερνητική λύση, που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Η συνέχεια δεν είναι γραμμική, αλλά ποιοτικό άλμα μετά τις ευρωεκλογές, υποστήριξε τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο».

Ν.ΠΑΠ.

Δείτε όλα τα σχόλια