Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πάπας Φραγκίσκος: Άδικο αυτό που έγινε στην Ελλάδα

Ισχυρό μήνυμα με διεθνή απήχηση για την οικονομική κρίση και την επικράτηση των αγορών, με αναφορά και στο ελληνικό ζήτημα, και ταυτόχρονα μήνυμα για το μεταναστευτικό ζήτημα και την ειρήνη στον κόσμο, έστειλαν Πάπας Φραγκίσκος και Αλέξης Τσίπρας. Η διαπίστωση δε κοινών θέσεων...

Ισχυρό μήνυμα με διεθνή απήχηση για την οικονομική κρίση και την επικράτηση των αγορών, με αναφορά και στο ελληνικό ζήτημα, και ταυτόχρονα μήνυμα για το μεταναστευτικό ζήτημα και την ειρήνη στον κόσμο, έστειλαν Πάπας Φραγκίσκος και Αλέξης Τσίπρας. Η διαπίστωση δε κοινών θέσεων επέτρεψε την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι ευρωπαϊκή Αριστερά και χριστιανική Εκκλησία μπορούν να εργασθούν μαζί, πιο στενά, για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρώπων.

Το μεγαλύτερο μέρος της 20λεπτης ανταλλαγής απόψεων αφιερώθηκε εκ των πραγμάτων στη σοβούσα κρίση, με τον Ποντίφηκα να τιμά το... προσωνύμιό του («Πάπας των φτωχών»), ο οποίος και διατύπωσε την άποψη ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών, σημειώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυριαρχία των κερδοσκοπικών αγορών και του καταναλωτισμού γεννούν την κρίση, τις ανισότητες και τη φτώχεια. Αναφορικά με την Ευρώπη ειδικότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος στηλίτευσε το γεγονός ότι οι αγορές επιβλήθηκαν της πολιτικής, ότι έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα κέρδη. Αναφορά που είχε εφαρμογή και στην πατρίδα του, την Αργεντινή.

«Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τις δομικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, που είναι η άνιση διανομή του εισοδήματος και η αυτονομία, η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών», ήταν το συμπέρασμα εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα. Και, όπως επεσήμανε στη δήλωσή του εξερχόμενος, «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανάγκη η πολιτική να επανεμπνεύσει τους ανθρώπους με συλλογικά οράματα που θα επαναφέρουν πνευματικές πανανθρώπινες αξίες απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του καταναλωτισμού και του κέρδους»...

 

Συζήτηση για την Ελλάδα

Συνομιλώντας για την Ελλάδα, ο μεν Πάπας χαρακτήρισε άδικο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, βρήκε όμως την ευκαιρία να κάνει αναφορά και στην πατρίδα του, την Αργεντινή, η οποία, όπως κατήγγειλε, βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών αγορών. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας του μετέφερε την πραγματική, αδιαμεσολάβητη εικόνα: «Μετά από τέσσερα χρόνια αδιέξοδων και άδικων πολιτικών λιτότητας» -είχε την ευκαιρία να πει στον Πάπα και να επαναλάβει, μετά, στη δήλωσή του, «ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του τη στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απειλούν και από πάνω. Του είπα ότι αυτή η μεγάλη αδικία πρέπει να αποκατασταθεί κι ότι ο ελληνικός λαός, αλλά και εγώ προσωπικά, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις