Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιστορική συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου Α' και Αλ. Τσίπρα

Στη Ρώμη και την Πόλη του Βατικανού θα βρίσκεται αύριο ο Αλέξης Τσίπρας για μια ιστορική συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο Α'. Και δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός «ιστορική», αφού ουδέποτε στην ιστορία της Αγίας Έδρας ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς έγινε δεκτός από τον Προκαθήμενο της...

Στη Ρώμη και την Πόλη του Βατικανού θα βρίσκεται αύριο ο Αλέξης Τσίπρας για μια ιστορική συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο Α'. Και δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός «ιστορική», αφού ουδέποτε στην ιστορία της Αγίας Έδρας ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς έγινε δεκτός από τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ούτε ακόμη και εκείνος ο Ε. Μπερλινγκουέρ δεν είχε περάσει τα τείχη του Βατικανού, τότε βέβαια που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε επιλέξει να παίζει πιο ενεργό πολιτικό ρόλο, αλλά στο ίδιο στρατόπεδο με τη Δεξιά.

Τώρα όμως οι εποχές έχουν αλλάξει και ο Ποντίφηκας, που επέλεξε, την ημέρα της εκλογής του, να πάρει το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης, μιλά σήμερα για φτώχεια και αδικία, για μετανάστευση και περιβάλλον: αυτά θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν σύμφωνα με πληροφορίες τη συνάντηση που θα έχει μαζί του αύριο το πρωί ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συνάντηση για την οποία ο Έλληνας πολιτικός έχει ήδη ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τους οποίους διατηρεί, από παλιά άλλωστε, άριστες σχέσεις. Συνάντηση που έρχεται μετά την επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιον Όρος, γεγονός που αναδεικνύει, συν τοις άλλοις, τους ανοιχτούς διαύλους που έχει με την Εκκλησία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια σειράς επαφών που ο Αλ. Τσίπρας έχει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, ομιλιών σε διεθνή fora κ.ο.κ. - γεγονότα που πιστοποιούν το ειδικό βάρος που έχει αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό, ακόμη και σε περιβάλλοντα που δεν είναι εξ αρχής ιδιαιτέρως θετικά απέναντί του. Το γεγονός, φυσικά, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διεθνή αναγνώριση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υποψηφιότητα Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προεκλογική καμπάνια και το debate.

Για να επιστρέψουμε όμως στην ιστορική συνάντηση -μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στην ιταλική πρωτεύουσα θα είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης-, εκτός του Πάπα και του αρχηγού της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης παρών θα είναι και ο Βάλτερ Μπάιερ, νόμιμος εκπρόσωπος του Τransform! (επικεφαλής του οποίου είναι, ως γνωστόν, ο Χάρης Γολέμης).

Καθόλου τυχαία η παρουσία του Β. Μπάιερ στη συνάντηση, αφού στην Ιταλία οι ομάδες του Transform! βρίσκονται καθημερινά στα ίδια μετερίζια με τα πιο προοδευτικά τμήματα της Καθολικής Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των εκεί κοινωνικών προβλημάτων. Επιπλέον το Transform! είχε συμβάλει αποφασιστικά στην εκστρατεία Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν και εξακολουθεί, φυσικά, να παίζει ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα με τη δράση του.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις