Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΕΛΣΤΑΤ: 725.000 νοικοκυριά έκοψαν την κεντρική θέρμανση

Μεγάλη μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών καταγράφουν τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με εντυπωσιακότερη μείωση, αυτήν της χρήσης κεντρικής θέρμανσης.

Μεγάλη μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών καταγράφουν τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με εντυπωσιακότερη μείωση, αυτήν της χρήσης κεντρικής θέρμανσης.

Ειδικότερα, μείωση 7,8% (ή 127,71 ευρώ) κατέγραψε η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών το 2013 σε σύγκριση με το 2012 και διαμορφώθηκε στα 1.509,39 ευρώ. Σε πραγματικούς όρους, η μέση μηνιαία δαπάνη μειώθηκε, κατά 6,2% ή 99,88 ευρώ, λόγω της επίδρασης από τον πληθωρισμό, αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικότερα, περίπου 725.000 νοικοκυριά της χώρας λιγότερα σε σχέση με το 2012, δεν χρησιμοποίησαν το 2013 την κεντρική θέρμανση στην κατοικία τους.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,4%) και ακολουθούν η στέγαση (13,7%) και οι μεταφορές (12,5%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%), όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει, επίσης, ότι:

α) αυξήθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που διαθέτουν:

- Καταψύκτη στην κύρια κατοικία τους (μεταβολή 3%).

- Ηλεκτρονικό υπολογιστή στην κύρια κατοικία τους (μεταβολή 3%).

- Διέθεταν τουλάχιστον, ένα επιβατηγό αυτοκίνητο ΙΧ (1,3%), ενώ ο αριθμός των αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 0,1%.

- Τουλάχιστον, ένα κινητό τηλέφωνο (μεταβολή 0,4%).

β) μειώθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που:

- Χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση ως κύρια πηγή θέρμανσης (μεταβολή 31,3%).

- Διαθέτουν πλυντήριο πιάτων (μεταβολή 2,1%).

- Διαθέτουν σταθερό τηλέφωνο (μεταβολή 1,8%).

- Διαθέτουν κλειστούς χώρους στάθμευσης στην κατοικία (μεταβολή 0,7%).

- Κατέχουν ή νοικιάζουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες (μεταβολή 1,5%), λόγω μείωσης των εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και κάποιων εξοχικών που μετατράπηκαν σε κύριες κατοικίες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, παρατηρείται και οριακή μείωση του κινδύνου φτώχειας, αφού το ποσοστό του πληθυσμού εντός του ορίου διαμορφώθηκε το 2013 στο 21%, από 21,2% το 2012.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις