Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο ακτιβιστής Λούκα Καζαρίνι περιγράφει τον Αντρέα ντον Γκάλο: Από αντάρτης στα βουνά στο G8 της Γένοβα με ναρκομανείς, πόρνες και τραβεστί

“Χάσαμε έναν σύντροφο που στάθηκε πάντα στους κοινωνικούς αγώνες”, τόνισε στην “Αυγή" της Κυριακής ο Λούκα Καζαρίνι, μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες του κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης και της Γένοβας 2001, περιγράφοντας τις εντυπώσεις του από την κηδεία του Αντρέα ντον Γκάλο

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

"Χάσαμε έναν σύντροφο που στάθηκε πάντα στους κοινωνικούς αγώνες", τόνισε στην "Αυγή" της Κυριακής ο Λούκα Καζαρίνι, μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες του κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης και της Γένοβας 2001, περιγράφοντας τις εντυπώσεις του από την κηδεία του Αντρέα ντον Γκάλο, του "παπά αντάρτη" της Γένοβας.

* Ποιες ήταν οι σχέσεις σου με τον ντον Γκάλο;

Ο ντον Γκάλο στα δεκαεπτά του ήταν αντάρτης στα βουνά της Γένοβας. Ήταν πάντα ένας "ανώμαλος παπάς", ένας χριστιανός μέσα στην κοινωνία μας. Ένας μαχητής. Έλεγε ότι ήταν κομμουνιστής, αναρχικός. Ο ντον Γκάλο μάς στάθηκε όταν προσπαθούσαμε να καταλάβουμε και να κρατήσουμε αυτοδιαχειριζόμενα Κοινωνικά Κέντρα, όπως αυτό του "Λεονκαβάλο" στο Μιλάνο ή το "Ριβόλτα" στη Βενετία. Τα κρατήσαμε και υπάρχουν και σήμερα. Όταν το 1989 αρχίσαμε τη μεγάλη εκστρατεία εναντίον της ποινικοποίησης των ναρκωτικών με δύο βασικά συνθήματα: "Απελευθέρωση της μαριχουάνας" και "Έξω το κράτος από τις φλέβες μας", ο ντον Γκάλο, που έδινε ήδη τη μάχη του με τη θεραπευτική του κοινότητα, συμμετείχε αμέσως.

Έγινε φίλος των Κοινωνικών Κέντρων και σύντροφός μας σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Πέρασαν είκοσι χρόνια. Δεν έλειψε από πουθενά, από το Τσιάπας, στις καταλήψεις σπιτιών, στις διάφορες κρίσεις, στους αγώνες διάσωσης των Κοινωνικών Κέντρων. Ο ίδιο μετέτρεψε τη θεραπευτική του κοινότητα σε Κοινωνικό Κέντρο. Αντί να προσπαθήσει να αλλάξει εμάς με κηρύγματα, άλλαξε ο ίδιος παίρνοντας ό,τι πιο θετικό έχουμε. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε έρθει στην Πάδοβα, στο "Ράδιο Σέργουντ", πριν από τρεις μήνες ήταν ξανά στη Πάδοβα, στο Κοινωνικό Κέντρο "Πέδρο".

* Ο ντον Γκάλο έδωσε μαχητικό παρών στη Γένοβα το 2001...

Στο G8 της Γένοβας ήταν από τους πυλώνες της αντίστασης και της ανυπακοής. Δεν υποστήριζε μόνο το κίνημα. Υποστήριζε την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής του έκφρασης και πολιτικής. Για μένα, πέθανε ένας σύντροφος και αδελφός. Για κάποιους άλλους, μπορεί να πέθανε ένας παπάς. Για μένα, δεν έχει καμία σημασία, γιατί ήταν ένας μεγάλος σύντροφος.

Οι σύντροφοί μας από το Κοινωνικό Κέντρο "Γη του κανενός" της Γένοβας είχαν έρθει στην κηδεία του με ένα σαφές σύνθημα στο πανό τους: Hasta siempre Comandante Andrea. To εάν ήταν παπάς ενδιέφερε περισσότερο την Καθολική Εκκλησία, που τον κυνήγησε.

Ο ντον Γκάλο βοηθούσε τον κόσμο που είχε ανάγκη, δεν έκανε κηρύγματα για τον παράδεισο και την κόλαση ή την πίστη. Έλεγε να κάνουμε κάτι εδώ και τώρα. Γι' αυτό στον αποχαιρετιστήριο λόγο μου του είπα ότι "δεν θα με 'κοροϊδέψεις' με τον παράδεισό σου, γιατί η ζωή είναι πολύ ωραία και τρομερή. Γιατί είναι ωμή. Γιατί πεθαίνεις και όλοι σκέφτονται ότι κάπου βρισκόμαστε. Το αληθινό πρόβλημα είναι όταν εάν εμείς σήμερα δεν κάνουμε τα πράγματα όπως τα έκανες τελειώνουν τα πάντα. Αγαπητέ Γκάλο, δεν μπορεί να μας κοροϊδέψεις, μετά από μια ζωή που περάσαμε μαζί, με αυτή την ιστορία". Ο ντον Γκάλο είχε την ικανότητα να διαχειρίζεται ετερογενείς καταστάσεις με μεγάλη ευκολία. Όλοι αυτές τις ημέρες μίλησαν για τον ντον Γκάλο.

* Μην ανησυχείς, πριν έρθω στη Βενετία έγραφα για τον ντον Γκάλο και βάλαμε στην ιστοσελίδα το βίντεο που τραγουδούσε το Bella Ciao...

Ακριβώς. Αύριο θα έρθει και ο Πάπας...

* Να πει ότι ήταν δικός του φίλος...

Κοίτα να δεις. Ο ντον Γκάλο ήρθε εκατοντάδες φορές στα Κοινωνικά Κέντρα, μπορούσα τότε να πάω και 'γω μια φορά στην εκκλησία. Πάντως ένιωσα την ίδια συγκίνηση που είχα νιώσει στη λειτουργία του μητροπολίτη Σερβίας κατά τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Βελιγράδι. Η εκκλησία τελικά προσπαθεί πάντα να ιδιοποιηθεί πρόσωπα και καταστάσεις.

* Αναφέρεσαι στον καρδινάλιο της Γένοβας και επικεφαλής της ιταλικής Καθολικής Εκκλησίας Μπανιάσκο;

Η εκκλησία ήρθε να μας πει ότι θα μας θάψει όλους αυτή. Γιατί είναι μεγάλη και μπορεί να μας συμπεριλάβει στις αγκάλες της. Ο ντον Γκάλο ήταν από άλλη στόφα. Το ίδιο και οι άνθρωποι που τον πλαισίωναν. Ήμασταν ο κόσμος από τα Κοινωνικά Κέντρα, πρώην τοξικομανείς και πρώην φυλακισμένοι, τραβεστί και πρώην και νυν πόρνες. Τι έκαναν οι τραβεστί στον καρδινάλιο Μπανιάσκο; Μπήκαν στη σειρά για να μεταλάβουν. Ο Μπανιάσκο δεν τόλμησε να αρνηθεί, γιατί θα άκουγε περισσότερα από αυτά που είχε ακούσει μέχρι εκείνη την ώρα, που δεν τον είχαν αφήσει σε ησυχία τραγουδώντας αντάρτικα. Ο πρόεδρος της Συνόδου των Ιταλών Επισκόπων αναγκάστηκε να δώσει τη θεία κοινωνία σε τραβεστί! Δεν είχε ξαναγίνει στην Ιταλία!

* Ολόκληρη η συνέντευξη του Λούκα Καζαρίνι θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα www.avgi.gr

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Η Ν.Δ. εξοφλεί τα ακροδεξιά της γραμμάτια

Η τοποθέτηση του Κ. Τσουβάλα και του Γ. Μαυρωτά σε θέσεις γενικών γραμματέων της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ένα πολιτικό συμπέρασμα οδηγούν: ότι οι δύο εκστρατείες μίσους που διεξήγαγε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, δεν είχαν κανένα κίνητρο πέρα από την απροκάλυπτη πολιτική υποκρισία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο