Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis: Υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα σημεία

Τις 10 ποσοστιαίες μονάδες αγγίζει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής για τις εθνικές εκλογές της δημοσκόπησης της εταιρείας Palmos Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ιστοσελίδας tvxs...

Τις 10 ποσοστιαίες μονάδες αγγίζει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής για τις εθνικές εκλογές της δημοσκόπησης της εταιρείας Palmos Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ιστοσελίδας tvxs.gr για τον μήνα Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά λοιπόν την εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 35% ενώ η Ν.Δ. ακολουθεί με ποσοστό 25%. Την ίδια στιγμή η έρευνα αναδεικνύει τη συντριπτική απόρριψη της κοινωνίας για τον ΕΝΦΙΑ.

Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου έχουν ως εξής: Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 11,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 5% και το ΠΑΣΟΚ με 4,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 4%, το Ποτάμι 3,5%. Εκτός Βουλής μένει η Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό 1,5%.

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 25,8%, N.Δ. 17,7%, Χ.Α. 8,7%, ΚΚΕ 3,5%, ΠΑΣΟΚ 3%, ΑΝ.ΕΛΛ. 2,5%, Ποτάμι 2,3%, ΔΗΜ.ΑΡ. 0,7%.

 

Κόλαφος για την κυβέρνηση ο ΕΝΦΙΑ

Συντριπτική είναι η καταδίκη από πλευράς των ερωτηθέντων του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, αφού το 87% θεωρούν άδικο τον συγκεκριμένο φόρο. Αναλυτικότερα, στο ερώτημα της έρευνα, για το αν "ο συγκεκριμένος φόρος είναι δίκαιος", το 80% απαντά "Όχι" και το 7% "Μάλλον όχι". "Μάλλον ναι" απαντά το 7%, ενώ το "Ναι" συγκεντρώνει μόλις 4%. Το 2% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν έχει γνώμη επί του θέματος. Επίσης, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει πως ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί.

 

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή και κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα που αφορά την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το 46% των ερωτηθέντων απαντούν πως αυτός πρέπει να "εκλεγεί από τη νέα Βουλή, αφού πρώτα γίνουν βουλευτικές εκλογές". Την εκλογή του από την υπάρχουσα Βουλή προτιμά το 29%. Εξάλλου, το 35% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η βέλτιστη κυβέρνηση για τη χώρα θα είναι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. επιθυμεί το 22%, ενώ το 34% απαντά "καμία από τις παραπάνω".

 

 

Από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι η μέτρηση που αφορά τις συσπειρώσεις και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές. Σε ό,τι αφορά το κόμμα του κ. Σαμαρά, η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στο 52%. Οι μεγαλύτερες απώλειες για το κυβερνών κόμμα σημειώνονται προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το 6% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δηλώνει πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Από 'κεί και πέρα, ένα ποσοστό της τάξης του 5% πηγαίνει προς τη Χρυσή Αυγή, το 2% στους ΑΝ.ΕΛΛ., 1% προς το Ποτάμι και 3% προς άλλα κόμματα.

Η αντίστοιχη εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, καθώς το ποσοστό των ψηφοφόρων του που μετακινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 25%! Από 'κεί και πέρα, η συσπείρωση του κόμματος κινείται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, καθώς φτάνει μόλις στο 21%. Το ΠΑΣΟΚ χάνει ακόμα 6% προς τη Ν.Δ., 2% προς το ΚΚΕ, 2% προς Ποτάμι αλλά και προς τη Χρυσή Αυγή. Επιπλέον το 1% των ψηφοφόρων του μετακινείται προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. και 1% προς τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 66%. Η μεγαλύτερη διαρροή ψηφοφόρων σημειώνεται προς τη Χρυσή Αυγή (4%). Από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. μετακινείται το 3%, όπως και προς τους ΑΝ.ΕΛΛ. Το 2% πηγαίνει προς το Ποτάμι, 1% προς ΚΚΕ και προς Οικολόγους Πράσινους και 3% προς άλλα κόμματα.

 

Με ενισχυμένο αέρα νίκης

Η μέτρηση για την παράσταση νίκης δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίζει το 53%, και τη Ν.Δ. να βρίσκεται στο 28%. Σημειώνεται δε πως στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Μάιο τα δύο κόμματα ουσιαστικά ισοψηφούσαν στη συγκεκριμένη μέτρηση (41% ΣΥΡΙΖΑ, 40% Ν.Δ.).

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένας χρόνος "αριστείας"

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δεν καλύπτει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Αφορά την ατζέντα της τελευταίας ημέρας: την επιβεβαίωση του τεράστιου σκανδάλου της λίστας Πέτσα, όπου τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος διοχετεύτηκαν για τη στήριξη ΜΜΕ φιλικών προς την κυβέρνηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις