Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τάσος Κουλαμπάς: Χαροκόπιο Μεσσηνίας (1897-1964)

"Κάλλιο αργά, παρά ποτέ...". Επιτέλους! Τιμητική εκδήλωση για τον Τάσο Κουλαμπά στην Κορώνη, με ομιλητές τον Θανάση Πετράκο, βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, και τον Ηλία Μπιτσάνη, διευθυντή της εφημερίδας "Ελευθερία" και πρώην βουλευτή της Αριστεράς.

"Κάλλιο αργά, παρά ποτέ...". Επιτέλους! Τιμητική εκδήλωση για τον Τάσο Κουλαμπά στην Κορώνη, με ομιλητές τον Θανάση Πετράκο, βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, και τον Ηλία Μπιτσάνη, διευθυντή της εφημερίδας "Ελευθερία" και πρώην βουλευτή της Αριστεράς.

Οι εκδηλώσεις του είδους δεν εξαντλούν το περιεχόμενό τους στο "τιμής ένεκεν" για τον τιμώμενο, αλλά παίζουν και ρόλο "παραδειγματισμού" και της σημερινής Αριστεράς και για τα προσόντα που πρέπει να έχουν τα στελέχη του, ούτως ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει και να ψηφιστεί από την "κρίσιμη μάζα" για να εφαρμόσει ως κυβέρνηση το πρόγραμμά του.

Ο Τάσος Κουλαμπάς υπήρξε προσωπικότητα - συμβολή για την άνοδο της κοσμοθεωρίας της Αριστεράς. Καταθέτω περιστατικά που έζησα. Το 1958 ήμασταν συνυποψήφιοι της ΕΔΑ στη Μεσσηνία. Επισκεπτόμουν τις πόλεις, τα χωριά για τα οποία μιλούσαμε από την προηγούμενη μέρα, ώστε να προετοιμάσω το έδαφος κ.λπ.

Έρχονταν και με ανταμώνανε προπαντός ηλικιωμένοι αγρότες και με ρωτούσανε: "Θα 'ρθεί και ο Τάσος Κουλαμπάς;". Στα Φιλιατρά με φωνάξανε σ' ένα σπίτι γιατί ένας αγρότης ήθελε να 'ρθεί στη συγκέντρωση να δει και να συνομιλήσει με τον Τάσο Κουλαμπά - ήντουσαν μαζί στον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών Μεσσηνίας, Ηλείας, Αιγιαλείας το 1935, που ηγέτης του ήταν ο Κουλαμπάς. Εγώ τους έπεισα να τον φέρουν έστω στην αναπηρική καρέκλα, που το έκαναν.

Και 'κεί να δείτε, όταν συναντήθηκαν, κλάματα και αγκαλιές... Τον λάτρευαν οι σταφιδοπαραγωγοί.

Στην Καλαμάτα έμενε στο ξενοδοχείο "Ρεξ". Πήγα ένα πρωί να τον επισκεφθώ, αλλά είχε φύγει. Ο διευθυντής τού ξενοδοχείου είχε στο γραφείο του μερικά άτομα υπεύθυνους και τους έδινε την εντολή να διώξουν όλους που είχαν δωμάτια την επόμενη μέρα (θα ερχόταν για ομιλία και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και δεν ήθελαν άλλους ενοίκους). Εκτός του Κουλαμπά.

Ένας τους κάτι πήγε να αντιλογήσει για τον Κουλαμπά και ο διευθυντής τού είπε με τόνο αυστηρό: "Κάνε αυτό που σας διατάσσω".

Τόσο πολύ εκτιμούσαν και οι αντίπαλοί του, πολιτικά, τον Κουλαμπά. Έχω και πάμπολλα παρόμοια περιστατικά. Θα προσθέσω μόνο ένα. Τον επισκέφθηκα στο "Ρεξ" ένα άλλο πρωί, έμενε στο κρεβάτι - λίγο αδιάθετος. Ήρθε και τον επισκέφθηκε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Σταύρος Κωστόπουλος. Η κουβέντα και γύρω από κάποιον υποψήφιο των Φιλελεύθερων που η ηγεσία στην Καλαμάτα δεν του επέτρεπε να μιλήσει σε αυτή, γιατί κάποιοι από την Επαρχία Καλαμών φοβούνταν ότι θα τους "έπαιρνε σταυρούς". Και θυμάμαι με τι προσοχή και σεβασμό ο Κωστόπουλος παρακολουθούσε τον Κουλαμπά - τελικά δέχτηκε τις απόψεις του (να μιλήσει ο περι ου).

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει τους στόχους του εάν έχει και στελέχη εκτιμούμενα, σεβαστά για την προσφορά και τις ικανότητές τους και από πολίτες πέραν των οπαδών και μελών του.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ξέρουν ήδη ότι χάνουν

  Εχθές η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Ζαχαράκη έστειλε στο ΕΣΡ επιστολή, με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τη μετάδοση της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ. Το τυπικό ζήτημα είναι ότι ο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο