Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε ο Μπάμπης Γαλανόπουλος

Το χειρόγραφο αυτοβιογραφικό σημείωμα του Μπ. Γαλανόπουλου που είχε συντάξει για να δημοσιευτεί στην "Αυγή" όταν πεθάνει...

Ένας από τους μεγάλους αγωνιστές του μεταπολεμικού αριστερού συνδικαλιστικού κινήματος, αυθεντικός άνθρωπος της εργατικής τάξης, ο Μπάμπης Γαλανόπουλος έφυγε χθες σε ηλικία 102 ετών και κηδεύεται σήμερα στις 4.30 το απόγευμα σε πολιτική κηδεία στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου...

Ένας από τους μεγάλους αγωνιστές του μεταπολεμικού αριστερού συνδικαλιστικού κινήματος, αυθεντικός άνθρωπος της εργατικής τάξης, ο Μπάμπης Γαλανόπουλος έφυγε χθες σε ηλικία 102 ετών και κηδεύεται σήμερα στις 4.30 το απόγευμα σε πολιτική κηδεία στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου. Μέλος της ΟΚΝΕ από τον Μεσοπόλεμο, ο Μπάμπης Γαλανόπουλος ακολούθησε όλες τις περιπέτειες της γενιάς της Αντίστασης, φυλακισμένος στη Μέση Ανατολή, δις θανατοποινίτης του Εμφυλίου πολέμου, δραστήριο εργατικό στέλεχος της ΕΔΑ, γραμματέας των "1-1-4" σωματείων, που αντιμάχονταν το αντίπαλο μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς του μακρηθεοδωρισμού στη ΓΣΕΕ, δεσμώτης και παράνομος στη χούντα, γραμματέας του Αντιδικτατορικού Εργατικού Μετώπου (ΑΕΜ) και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ Εσωτερικού. Συνταξιοδοτούμενος, το 1982 παραιτήθηκε από όλα τα αξιώματα και, όπως γράφει στο αυτοβιογραφικό σημείωμά του που είχε συντάξει για να δημοσιευτεί στην "Αυγή" όταν πεθάνει, "βοήθησε την ανανέωση της Αριστεράς και το συνδικαλιστικό κίνημα".

 

Μπάμπης Γαλανόπουλος

Μια σύντομη διαδρομή της ζωής μου

 

Γεννήθηκα στο Κορυφάσιο Μεσσηνίας.

Οργανώθηκα στη Νεολαία του ΚΚΕ το 1935 από τον μεγαλύτερο αδελφό μου.

Στον πόλεμο του 1940 υπηρέτησα στο πολεμικό πλοίο "Αβέρωφ".

Με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, όλα τα πολεμικά πλοία, με πρωτοπόρο τον "Αβέρωφ", έφυγαν για Αίγυπτο για τη συνέχιση του αντιφασιστικού πολέμου.

Το 1944 πήρα μέρος στο Κίνημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Μέσης Ανατολής για την ενότητα του ελληνικού λαού και την ομαλή πολιτική εξέλιξη της χώρας μας.

Η παλατιανή κυβέρνηση του Καΐρου το αρνήθηκε και με τη βοήθεια των Άγγλων κατεστάλη το κίνημα.

Έστησε ναυτοδικεία και στρατοδικεία και δίκασε όσους πρωτοστάτησαν. Δικάστηκα ισόβια, κλείστηκα σε φυλακές και στρατόπεδα της Αιγύπτου και του Σουδάν.

Με την αμνηστεία του Κινήματος Μέσης Ανατολής επέστρεψα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1946. Οργανώθηκα στην Οργάνωση Πολιτικής Λαϊκής Αυτοάμυνας του ΚΚΕ.

Το 1947 περνώ στην παρανομία μέχρι τέλος 1948, όπου συλλαμβάνομαι και οδηγούμαι στην απομόνωση της Ασφάλειας Αθηνών, όπου δοκιμάζω όλα τα σύγχρονα βασανιστήρια της Ασφάλειας. Η Ασφάλεια αποτυγχάνει στον σκοπό της.

Στα τέλη του 1949 συλλαμβάνεται η παρέα μου. Δικάζομαι δύο φορές, καταδικάζομαι παμψηφεί σε θάνατο και οδηγούμαι σε διάφορες φυλακές βαρυποινιτών. Με την αναθεώρηση των ποινών από την κυβέρνηση Πλαστήρα (1951) μετριάζεται η ποινή μου σε οκτώ χρόνια και, κατά συγχώνευση δύο άλλων ποινών που είχα δικαστεί, γίνεται οκτώμιση χρόνια. Το 1958 αποφυλακίζομαι και οργανώνομαι στην ΕΔΑ Αθήνας στον συνδικαλιστικό τομέα.

Το 1960, μετά την εκλογή μου σαν γραμματέας του Εργατικού Τομέα Αθήνας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ, συλλαμβάνομαι και στέλνομαι εξορία στον Άγιο Ευστράτιο. Με την κατάργηση του στρατοπέδου το 1962 επιστρέφω στην Αθήνα και γίνομαι γραμματέας του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ) Αθήνας.

Τον ίδιο χρόνο γίνομαι Οργανωτικός Γραμματέας των 115 εργατικών σωματείων που αργότερα έγιναν 680 σε όλη την Ελλάδα.

Με τη δικτατορία του 1967 συλλαμβάνομαι το ίδιο βράδυ, με χιλιάδες άλλους αγωνιστές της ΕΔΑ, και εξορίζομαι στη Γυάρο και αργότερα στη Λέρο.

Με την κατάργηση των στρατοπέδων της Λέρου κρατούμαι με άλλους 49 και με στέλνουν με άλλους 17 στη Σαμοθράκη.

Με τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 οργανώνουμε με άλλους συντρόφους το ΚΚΕ Εσωτερικού στα στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων. Με την κατάργηση των χουντικών στρατοπέδων βρίσκομαι στην Αθήνα και με άλλους συντρόφους φτιάχνουμε οργανώσεις του ΚΚΕ Εσωτερικού, με σκοπό την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Μετά τη Μεταπολίτευση του 1974 γίνομαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού, γραμματέας του Αντιδικτατορικού Εργατικού Μετώπου (ΑΕΜ), πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιματισμού, μέλος της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) μέχρι το 1982, όπου βγαίνω στη σύνταξη, παραιτούμαι από όλα τα αξιώματα και βοηθάω την ανανέωση της Αριστεράς και το συνδικαλιστικό κίνημα.

 

 

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Εκφραστής των αγώνων του λαού μας

Ο Μπάμπης Γαλανόπουλος "υπήρξε εκφραστής των αγώνων του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη, διαχρονικές αξίες της Αριστεράς, την οποία υπηρέτησε μέχρι την τελευταία του πνοή", τόνισε στο συλλυπητήριο μήνυμά της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απόψε στο Σύνταγμα

Σήμερα η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος θα στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα από την πλατεία Συντάγματος. Ένα μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο