Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν δεχόμαστε διαγραφές φοιτητών, θα καταργήσουμε τον νόμο

Αντιδράσεις ξεσηκώνει η επικείμενη διαγραφή των "λιμναζόντων φοιτητών", όπως τους ονομάζει ο Ανδ. Λοβέρδος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί διαγραφές φοιτητών και θα...

Αντιδράσεις ξεσηκώνει η επικείμενη διαγραφή των "λιμναζόντων φοιτητών", όπως τους ονομάζει ο Ανδ. Λοβέρδος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί διαγραφές φοιτητών και θα καταργήσει τον νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ ο υπουργός επέμενε και χθες να μιλά για αναγκαία ρύθμιση".

"Ο υπουργός Παιδείας, ο υπουργός του 'ναι σε όλα', έρχεται να ολοκληρώσει το έργο του, στέλνοντας χιλιάδες νέους και νέες στο Καιάδα της ανεργίας, χωρίς εφόδια, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης" σημειώνει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ που δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τον νόμο Διαμαντοπούλου και θα διευκολύνει τα ιδρύματα προκειμένου να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Για "πρωτοφανή και αντιδημοκρατική απόφαση του υπουργού Παιδείας, που ενώ καταργεί την αυτοτέλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ταυτόχρονα αποποιείται κάθε ευθύνη του κράτους απέναντί τους, έρχεται να φορτώσει στα ιδρύματα την ευθύνη για τα προβλήματά τους, με επίκεντρο τους φοιτητές και φοιτήτριες που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, στερώντας το δικαίωμα χιλιάδων νέων στη γνώση και τορπιλίζοντας την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο" μιλά το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως το πρόβλημα των ΑΕΙ - ΑΤΕΙ δεν είναι οι φοιτητές/τριες που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο, αλλά "η συνειδητή, μελετημένη και σταδιακά προωθούμενη πολιτική συρρίκνωσης και υποβάθμισής τους. Το όραμα της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είναι το μικρό επιχειρηματικό πανεπιστήμιο για τους λίγους, σε βάρος του μαζικού λαϊκού υψηλού επιπέδου δημοκρατικού πανεπιστημίου με κοινωνικό πρόσημο", τονίζει το Τμήμα Παιδείας, επισημαίνοντας ότι με την απόφαση αυτή "ο υπουργός Παιδείας γίνεται ο ευεργέτης των ιδιωτικών κολεγίων, που εν μια νυκτί ονόμασαν οι μνημονιακές δυνάμεις πανεπιστήμια, τα οποία σπεύδουν να προσφέρουν 'χείρα βοηθείας' στους φοιτητές που πρόκειται να διαγραφούν, αναγνωρίζοντας πιστωτικές μονάδες σε περασμένα μαθήματα, δίνοντας τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους, έναντι αδρού τιμήματος".

 

Να μην αποδεχθούν την υπουργική αδιαλλαξία τα πανεπιστήμια

Καλεί επίσης τα πανεπιστημιακά όργανα όλων των βαθμίδων να μην αποδεχτούν την υπουργική αδιαλλαξία, να μη διαγράψουν κανέναν φοιτητή/τρια χωρίς τη θέλησή του και να δώσουν σε όλους τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, που αποτελεί μέρος του ακαδημαϊκού έτους, ακυρώνοντας στην πράξη την προσπάθεια κατάργησης της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων.

"Στόχος της ρύθμισης είναι η διασπορά φόβου, είναι ο εθισμός στην πειθάρχηση και την υποταγή. Για αυτούς το κυριότερο κέρδος από τις διαγραφές των φοιτητών δεν θα είναι οικονομικό, δεν θα είναι η μείωση των 'ωφελούμενων' από τις δομές των πανεπιστημίων. Θα είναι η επιβολή της τάξης για όσους δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές ενός καταρρέοντος και ταυτόχρονα αυταρχικού πανεπιστημιακού συστήματος" σημειώνει και το Δίκτυο Πανεπιστημιακών, καταλήγοντας πως οι νόμοι Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου πρέπει να καταργηθούν πριν η μετάλλαξη του DNA της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης ολοκληρωθεί.

 

Επιμένει το υπουργείο, προσπαθώντας να διχάσει τους φοιτητές

Για "αναγκαία ρύθμιση" μίλησε ο Ανδ. Λοβέρδος στο Ράδιο Κρήτη, ενώ δήλωσε πως η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει από τις 26 έως τις 29 Αυγούστου. Για τις μετεγγραφές είπε ότι έχει "άλυτες διαστάσεις, καθώς η Βουλή ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη, ψηφίζοντας δικαίωμα και όχι δυνατότητα μετεγγραφής". "Αν δεν γινόταν χθες η συνάντηση του κ. Λοβέρδου με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ, στις 31 Αυγούστου θα διαγράφονταν όλοι οι 'λιμνάζοντες φοιτητές'" ισχυρίστηκε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

Για τα κενά στα σχολεία, ο Ανδ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες να πεισθούν οι δανειστές για προσλήψεις, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να ισχύει πλέον το 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις. Το πρόβλημα για την ώρα θα αντιμετωπιστεί με μείωση αποσπάσεων και παράλληλες αναθέσεις, διδασκαλία δηλαδή συναφών με το αντικείμενο των εκπαιδευτικών μαθημάτων και πρόσθεσε ότι δεν προβλέπονται νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Στο ίδιο κλίμα ο υφυπουργός μιλούσε για την ανάγκη νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Την ίδια ώρα, η ΔΟΕ ζητεί συνάντηση με το υπουργείο, τονίζοντας πως λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (αποσπάσεις) και υπάρχουν χιλιάδες οργανικά και λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Χθες αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2014-2015, των κλάδων και ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις