Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σοφία Σακοράφα: Να ξεφύγουμε από τη λογική των μηχανισμών...

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Δική μας ευθύνη είναι να γεννήσουμε την ελπίδα στους πολίτες: αυτό υπογραμμίζει, ως βασικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η Σοφία Σακοράφα στη συνέντευξη που ακολουθεί. Όχημα στην προσπάθεια αυτή το νέο κόμμα, ένα κόμμα που καλείται “να ξεφύγει από τη λογική των παραγόντων και των μηχανισμών”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Δική μας ευθύνη είναι να γεννήσουμε την ελπίδα στους πολίτες: αυτό υπογραμμίζει, ως βασικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η Σοφία Σακοράφα στη συνέντευξη που ακολουθεί. Όχημα στην προσπάθεια αυτή το νέο κόμμα, ένα κόμμα που καλείται "να ξεφύγει από τη λογική των παραγόντων και των μηχανισμών", σύμφωνα με την καίρια επισήμανσή της.

Για το ευρώ η βουλευτής Β' Αθηνών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας ως αφετηρία το δόγμα "καμία θυσία για το ευρώ", επισημαίνει πως οι θέσεις πρέπει να προσαρμόζονται στις εξελίξεις, ενώ για την κυβέρνηση της Αριστεράς υποστηρίζει πως δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στο άθροισμα πολιτικών δυνάμεων, αλλά κυρίως "στον πολλαπλασιασμό των κοινωνικών δυνάμεων". "Εκτροπή" χαρακτηρίζει, τέλος, τυχόν μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών η Σοφία Σακοράφα, με την ιδιότητα της επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του υπουργείου Εσωτερικών.

* Όχι πολύ μακριά από εμάς, στην Πορτογαλία, ο κόσμος είναι στο πόδι. Χιλιάδες διαδηλωτών περικυκλώνουν το προεδρικό μέγαρο και τα άλλα κυβερνητικά κτήρια, με το διπλό αίτημα, τρόικα και Μνημόνιο να πάνε στο... καλό, και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να ανατραπεί. Εδώ τι γίνεται, κυρία Σακοράφα;

Συνέβη κι εδώ αυτό και παρήγαγε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις. Δεν παρήγαγε όμως ανατρεπτικές εξελίξεις, καθώς δεν είχε διάρκεια και συνέπεια. Μπορούμε να δώσουμε πολλές ερμηνείες: κόπωση, απογοήτευση, σοκ, φόβος, απόλυτη πίστη μοναδικά στην εκλογική διαδικασία. Εγώ όμως θέλω να σταθώ στη δική μας ευθύνη, στην ευθύνη της Αριστεράς. Η εκλογική διαδικασία -και το έχουμε ζήσει- δεν μπορεί να αποτελεί το μόνο εργαλείο, αφού πολύ εύκολα ελέγχεται και χειραγωγείται. Το εργαλείο της ανατροπής είναι το κίνημα και δεν είμαι της άποψης ότι τα κινήματα μοιραία αναπτύσσονται. Τα κινήματα γεννιούνται εκεί όπου υπάρχει η ελπίδα. Και αυτό είναι η δική μας ευθύνη. Το να γεννήσουμε την ελπίδα αποτελεί και ώριμη δυνατότητα και επιβεβλημένη ιστορική αναγκαιότητα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαρτώνται οι ζωές των πολιτών

* Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αν και παραμένει στα υψηλά ποσοστά του περασμένου Ιουνίου, μοιάζει να μην μπορεί να πάει παραπάνω. Τι φταίει; Η υποχώρηση της κινηματικής φυσιογνωμίας του ή μήπως το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα δεν είναι τόσο πειστικό;

Καταρχήν να κάνουμε μια κρίσιμη επισήμανση: Eίναι αναμφισβήτητο ότι έχουμε καταφέρει ανεπιστρεπτί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί μια πρωταγωνιστική δύναμη. Ο λαός μας αναγνωρίζει πλέον σε εμάς εκείνο τον πολιτικό φορέα από τη στάση του οποίου θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις και, για να ακριβολογούμε, θα επηρεαστεί καθοριστικά η ίδια του η ζωή. Αυτό είναι μια καίρια πολιτική κατάκτηση, η οποία όμως στις παρούσες συνθήκες δεν είναι αρκετή. Αυτή η ζωτική σχέση με τον λαό μας πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε από κινηματικά χαρακτηριστικά, αφού είμαστε ένας πολιτικός φορέας ανατροπής και όχι διαχείρισης. Πρέπει να συνοδεύεται από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, καθώς θα επιχειρήσουμε τη μετάβαση και όχι τη συντήρηση του σάπιου πολιτικού συστήματος. Και, για να εμπιστευθεί ο λαός μας να κάνει μαζί μας την ανατροπή και τη μετάβαση, πρέπει τα δείγματα γραφής να ξεκινούν από τους λαϊκούς αγώνες και να αποκρυσταλλώνονται σε προτάσεις διακυβέρνησης με συγκεκριμένη κατεύθυνση και προσανατολισμό.

Απλώνουμε χέρι σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς

* Επειδή αυτή τη στιγμή οι συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μοιάζουν μονόδρομος, ποιοι είναι οι σύμμαχοι του κόμματός σας; Ποια πρέπει να είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Χέρι απλώνουμε σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς, κοινοβουλευτικής ή μη, κυρίως όμως χέρι απλώνουμε στην ελληνική κοινωνία για να συγκροτήσουμε μια ευρεία κοινωνική συμμαχία. Το ζήτημα της αριστερής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, μέσα σε συνθήκες απόλυτης καταστροφής, δεν βασίζεται μόνο στο άθροισμα πολιτικών δυνάμεων, αλλά κυρίως στον πολλαπλασιασμό των κοινωνικών δυνάμεων. Από την άλλη μεριά μην ξεχνάμε ότι, όταν ο απόλυτος μεταβατικός στόχος μας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και η κοινωνική θωράκιση του λαού μας, η εμπέδωση κλίματος δημοκρατίας και ανεξαρτησίας, εν δυνάμει συμμάχους αποτελούν και άλλες δυνάμεις, εάν αυτό αποδίδει συγκεκριμένες λύσεις επικερδείς για τον λαό μας, εάν αυτό βοηθά μια δεδομένη στιγμή να πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση από την υποταγή και τον όλεθρο, στη δημοκρατία και την κοινωνική ανάκαμψη. Το αναγκαίο χαρακτηριστικό αυτών των δυνάμεων είναι αυτονόητα να μην έχουν συμβάλει στην εξόντωση του λαού μας. Αντιμνημονιακή πολιτική γίνεται με αντιμνημονιακές δυνάμεις.

* Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ και την εν γένει θέση της χώρας στην Ευρωζώνη πρέπει να επαναξετασθούν κατά την άποψή σας;

Βρισκόμαστε στην εποχή των ταχύτατων εξελίξεων. Δείτε τι έγινε στην Κύπρο και μέσα σε πόσο γρήγορο χρονικό διάστημα. Είναι, λοιπόν, πέρα για πέρα εύλογο οι θέσεις μας, στον βαθμό που απαιτείται, αφενός να προασπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του λαού μας, αφετέρου να ενσωματώνουν τις εξελίξεις αλλά και τους υπό διαμόρφωση συσχετισμούς δυνάμεων, να μην είναι δογματικά προσκολλημένες σε ιδεοληπτικές εμμονές. Και δεν είναι. Η μόνη και μόνιμη σταθερή θέση είναι αυτή που υπηρετεί τον αξιακό χαρακτήρα της Αριστεράς στην πατρίδα μας : καμιά θυσία για το ευρώ. Και για να γίνω πιο σαφής, δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που για να στηρίξουμε την συστημική ανασυγκρότηση θα κατασπαράξουμε τον λαό μας.

Τα τρία "πρέπει" του νέου κόμματος

* Το ιδρυτικό συνέδριο μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων στα οποία ήδη αναφερθήκατε; Και η άποψή σας για τις συνιστώσες και τη θέση που θα έχουν μετά το συνέδριο ποια είναι;

Εκτιμώ ότι στενεύουμε πολύ το θέμα εάν μιλήσουμε αποκλειστικά και μόνο για τις συνιστώσες, και μάλιστα το στενεύουμε αναντίστοιχα με την πολιτική υποχρέωση που έχουμε στην παρούσα συγκυρία. Ο νέος πολιτικός φορέας έχει τρεις σημαντικές πολιτικές αποστολές. Η πρώτη, να αποκτήσει μια οργανική σχέση με το 27% του λαού μας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς ακόμη και αυτή τη στιγμή η σχέση αυτή παραμένει ρευστή. Η δεύτερη, να αναλάβει να εκπροσωπήσει εκείνο το μεγάλο ποσοστό του λαού μας που αυτή τη στιγμή δε έχει πολιτική εκπροσώπηση, αφού η εμπιστοσύνη που επέδειξε στα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης μετατράπηκε σε πολιτική προδοσία. Η τρίτη, να ξεφύγουμε από τη λογική των παραγόντων και των μηχανισμών και να μετατραπούμε σε έναν φορέα με βαθιές και στέρεες ρίζες με την κοινωνία και τα κινήματα. Εάν θέλουμε να μιλάμε για την Αριστερά του 21ου αιώνα, για την Αριστερά που θα ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση της ανατροπής και του ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού, πρέπει να δούμε οπωσδήποτε, πέραν της μορφής, κυρίως το περιεχόμενο.

* Λόγω της προηγούμενης αλλά και τωρινής ενασχόλησής σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εν πρώτοις ποια είναι η προσέγγισή σας στο κυβερνητικό σχέδιο μετάθεσης της διεξαγωγής των εκλογών και γιατί; Επιπλέον, οι πολίτες θα πληρώνουν, πράγματι, τη μαύρη τρύπα στους Δήμους;

Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο παράτασης της θητείας αποτελεί ευθεία παραβίαση της δημοκρατίας, ευθεία παραβίαση της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών. Έχουμε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους και θεωρούμε την ύστατη εκτροπή να μη γίνουν εκλογές τότε που προβλέπει και επιβάλλει ο νόμος γιατί η κυβέρνηση φοβάται την εκλογική συντριβή. Σε ό,τι αφορά τη μαύρη τρύπα των δήμων, να εξηγήσουμε καταρχήν ότι αυτή προέρχεται από την υποχρηματοδότηση της πολιτείας προς αυτούς, αφού οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 70%, ενώ οι αρμοδιότητές τους με τον "Καλλικράτη" έχουν αυξηθεί σημαντικότατα. Αυτή λοιπόν τη μαύρη τρύπα σαφώς θα την πληρώσει ο λαός μας -και αυτά αποτελούν έμμεσα σκληρά μέτρα- αφού μετά και την εγκατάσταση του οικονομικού παρατηρητηρίου στους δήμους, που, για να ακριβολογούμε, το παρατηρητήριο είναι η στυγνή επέμβαση της τρόικας στην Τ.Α., οι δήμοι θα μετατραπούν σε μηχανισμούς εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, σε μηχανισμούς δηλαδή εισπρακτικούς.

Δείτε όλα τα σχόλια