Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Έφυγε" ο Λεωνίδας Λουλούδης

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους θεμελιωτές της οικολογικής πολιτικής, με μακρά διαδρομή στις δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς. Ο λόγος για τον έγκριτο πανεπιστημιακό Λεωνίδα Λουλούδη, που δίδασκε από το 1990 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ήταν διευθυντής του Γεωργικού Μουσείου του..

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους θεμελιωτές της οικολογικής πολιτικής, με μακρά διαδρομή στις δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς. Ο λόγος για τον έγκριτο πανεπιστημιακό Λεωνίδα Λουλούδη, που δίδασκε από το 1990 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ήταν διευθυντής του Γεωργικού Μουσείου του, ενώ είχε διατελέσει την περίοδο 2003-2010 αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Η κηδεία του γίνεται σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό των Αγ. Θεοδώρων στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

Σημαντική ήταν η συμβολή του Λ. Λουλούδη στην ελληνική βιβλιογραφία, καθώς έγραψε κι επιμελήθηκε πολλά έργα όπως: "Πολιτοικολογία" (1986), "Φύση, Κοινωνία και Επιστήμη στην εποχή των Τρελών Αγελάδων. Διακινδύνευση και Αβεβαιότητα" (με τη συνεργασία των Β. Γεωργιάδου και Γ. Σταυρακάκη, 1999), "Ύπαιθρος Χώρα. Η Ελληνική Αγροτική Κοινωνία στο τέλος του 20ού αιώνα" (με τη συνεργασία του Χ. Κασίμη), "Το Αγροτικό Τοπίο. Το παλίμψηστο αιώνων γεωργικού μόχθου" (με τη συνεργασία Ν. Μπεόπουλου και Α.Ι. Τρούμπη, 2005), "Αγροτικότητα, Κοινωνία και Χώρος. Μνήμη Στάθη Δαμιανάκου" (με τη συνεργασία των Ε. Ζακοπούλου και Χ. Κασίμη, 2008), "Ελληνική Γεωργία και Αγροτική Πολιτική" (με τη συνεργασία Κ. Κριμπά, 2009).

Ο Λ. Λουλούδης γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθήνας και στο University of Reading της Αγγλίας. Ήταν καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και διευθυντής του Γεωργικού Μουσείου του. Συμμετείχε ενεργά στις συντακτικές επιτροπές των περιοδικών "Ο Πολίτης" και "Νέα Οικολογία", ενώ τα τελευταία χρόνια αρθρογραφούσε τακτικά στη μηνιαία επιθεώρηση Athens Review of Books.

Για τον θάνατό του εξέδωσαν συλλυπητήρια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜ.ΑΡ. "Ο Λεωνίδας Λουλούδης, πέρα από λαμπρός πανεπιστημιακός δάσκαλος, με πολύπλευρη και μεγάλη ερευνητική και συγγραφική εργασία, με αγώνες για το δημόσιο πανεπιστήμιο, υπήρξε και ενεργός πολίτης, με πολύπλευρη συμμετοχή στις προσπάθειες της ανανεωτικής Αριστεράς υποψήφιος βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο 2004", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ."Ο Λεωνίδας Λουλούδης, διαπρεπής ακαδημαϊκός δάσκαλος, διανοούμενος της ανανεωτικής Αριστεράς και πρωτοπόρος της πολιτικής οικολογίας τίμησε την παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Με το έργο και τη δράση του, τις δημόσιες παρεμβάσεις του και το ήθος του αποτέλεσε υπόδειγμα ακάματου ερευνητή και ενεργού πολίτη. Θα μείνει για πάντα ζωντανός στη μνήμη και τη σκέψη μας", γράφει στο "αντίο" της η ΔΗΜ.ΑΡ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο