Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σερβία: Οι ευρωσκεπτικιστές εναντίον Γερμανίας για τελεσίγραφο στο Βελιγράδι

Η Γερμανία, με τελεσίγραφο, ζητά από τη Σερβία να παραιτηθεί από το Κόσοβο υποστήριξε το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε στο Βελιγράδι.

Η Γερμανία, με τελεσίγραφο, ζητά από τη Σερβία να παραιτηθεί από το Κόσοβο υποστήριξε το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε στο Βελιγράδι.

Ταυτόχρονα, το εξωκοινοβουλευτικό εθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), αρχηγός του οποίου είναι ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι, διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την προεδρία της Σερβίας στο Βελιγράδι με τους συμμετέχοντες να καίνε σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κοσόβου.

"Θέλουμε να διαμηνύσουμε στον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, στον πρωθυπουργό, Ίβιτσα Ντάτσιτς και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι ποτέ δεν θα παραιτηθούμε από το Κόσοβο" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του SRS, Νέμανια Σάροβιτς. 

Ο σερβικός λαός στο Κόσοβο πλήττεται περισσότερο από ποτέ και η Σερβία δεν πρέπει να απαρνηθεί το 15% της επικράτειάς της, υπογράμμισε.

Ο κ. Σάροβιτς είπε ότι είναι σαφές πως ακόμη κι αν η Σερβία αναγνωρίσει αύριο το Κόσοβο, δεν πρόκειται να γίνει μέλος της ΕΕ τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του DSS, Πέταρ Πέτκοβιτς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τόνισε ότι ο κ. Βεστερβέλε επιβεβαίωσε ότι για να λάβει η Σερβία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, πρέπει να απαρνηθεί το Κόσοβο.

"Έγινε σαφές ότι η Γερμανία και η ΕΕ ως βασικό όρο για την περαιτέρω ενσωμάτωση της Σερβίας στην ΕΕ θέτουν το αίτημα να παραιτηθεί από τμήμα της επικράτειάς της και να γίνει συνεργός στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ανεξαρτησίας του ανεξάρτητου κράτους του Κοσόβου" ανέφερε ο κ. Πέτκοβιτς ερμηνεύοντας τη δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ ότι μπορεί να δώσει θετικό μήνυμα στη Μπούντεσταγκ για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, αν εφαρμοστεί η συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Ο αντιπρόεδρος του DSS υποστήριξε ότι με τη δήλωσή του ο κ. Βεστερβέλε επιβεβαίωσε επίσημα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ από το 2007 "σκόπιμα εξαπατούσαν τη Σερβία, όταν έλεγαν ότι το Κόσοβο και η ένταξη στην ΕΕ είναι δύο ξεχωριστές διαδικασίες".

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, γνωστοποίησε στη σερβική ηγεσία ότι μπορεί να αποστείλει θετικό μήνυμα στην Μπούντεσταγκ όσον αφορά την απόφαση για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ, εφ' όσον υπάρξουν ορατά και απτά αποτελέσματα στην εφαρμογή της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων. Ο κ. Βεστερβέλε δήλωσε ότι δεν θέλει να προδικάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Σερβία ούτε την απόφαση του Γερμανικού Κοινοβουλίου για την ημερομηνία.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε ότι προτεραιότητες της Σερβίας παραμένουν η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η διατήρηση μακροοικονομικής σταθερότητας και γι αυτό εκτός από συμμάχους στον κόσμο η χώρα πρέπει να έχει και συμμάχους ανάμεσα στους ξένους επενδυτές.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις