Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλέξης Τσίπρας σε συγκέντρωση συνταξιούχων: 12 μέτρα για να σωθούν ταμεία και συντάξεις

ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Οι συνταξιούχοι είναι "η κοινωνική ομάδα που ένιωσε περισσότερο από όλες τη βαρβαρότητα των μνημονίων και την υποταγή των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά στις ορέξεις των δανειστών -...

Οι συνταξιούχοι είναι "η κοινωνική ομάδα που ένιωσε περισσότερο από όλες τη βαρβαρότητα των μνημονίων και την υποταγή των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά στις ορέξεις των δανειστών - τοκογλύφων" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στο κατάμεστο από ανθρώπους της συγκεκριμένης κοινωνικής κατηγορίας αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πολύ σύντομα η κοινωνία θα αντιδράσει μαζικά στην κυβερνητική πολιτική, κάλεσε τους συνταξιούχους να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και την αποκατάσταση των συντάξεων.

"Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν γίνονται" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Είστε η γενιά της προσφοράς, γι' αυτό και στους μεγάλους αγώνες ενάντια στο Μνημόνιο αγωνιστήκατε πρώτα για τις νεότερες γενιές και μετά για τον εαυτό σας. Παλέψατε για τα παιδιά και τα εγγόνια σας και όχι μόνο για εσάς".

Μιλώντας για την ανάγκη να οργανωθεί και να δράσει πιο αποτελεσματικά η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως "είναι η ώρα να στήσουμε ένα δίκτυο, έναν πυλώνα αλληλεγγύης και δράσης στον χώρο των συνταξιούχων. Πρέπει εμείς να πρωτοστατήσουμε στη συγκρότηση μιας πανελλαδικής δομής που θα στηρίζει με όλους τους τρόπους τον συνταξιούχο και θα κάνει αποδοτικότερη τη δουλειά μας και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα".

 

Η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Απαντώντας στο κλίμα ευφορίας που επιχειρεί να διαμορφώσει ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "προσπαθούν να μας πείσουν ότι αλλάζει το κλίμα γιατί ξεκινάνε το πρόγραμμα της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου που ονομάζουν πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Δεν λένε, όμως, ότι το ξεπούλημα, η αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας κερδοφόρων οργανισμών, δεν συνιστά επενδύσεις. Δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη ούτε νέες θέσεις εργασίας". Και πρόσθεσε: "Με τον δημόσιο πλούτο ξεπουλημένο, με 2 εκατ. άνεργους, με ύφεση και 'συνταγματοποιημένη' λιτότητα, ούτε ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρχουν ούτε πρόνοια ούτε υγεία και παιδεία".

Μιλώντας για τη ζημιά που επέφερε στα ταμεία το PSI, ο Aλ. Τσίπρας σημείωσε: "Βαυκαλίζονται ότι με το PSI έσωσαν τη χώρα, την ώρα που και το χρέος της μεγάλωσαν, και λήστεψαν το 53% των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης. Σε μία νύχτα λήστεψαν 13 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία". Επιπλέον, υπενθυμίζοντας πως το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων δεν ξεκίνησε με τα Μνημόνια, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι "η λεηλασία των ταμείων είναι διαχρονική. Μπορεί από το 2009 σε δέκα πράξεις να συντελέστηκε οικονομική γενοκτονία και διάλυση των ταμείων, το κακό όμως ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Και στόχο είχε τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας από δημόσιο - αναδιανεμητικό σε ιδιωτικό - κεφαλαιοποιητικό".

 

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και την αποκατάσταση των συντάξεων περιλαμβάνονται η κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα και επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως -δημόσιων, ιδιωτικών ή συνεταιριστικών- πιστωτικών ιδρυμάτων και εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Επιπλέον προτείνεται η θέσπιση ειδικού φόρου υπέρ του ασφαλιστικού αποθεματικού στις δαπάνες συμμετοχής σε τυχερά παιγνίδια.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε τη διακοπή στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και σταδιακή αποκατάστασή τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο