Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τέχνης ΦαντΆσματα

Μια ιδιαίτερη έκθεση ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή στα Εξάρχεια. Εστιάζοντας σε όσα μας στοιχειώνουν συλλογικά ή προσωπικά, είκοσι τρεις καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκθέτουν εικαστικά και ηχητικά έργα, ζωντανές δράσεις και κείμενα.

Μια ιδιαίτερη έκθεση ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή στα Εξάρχεια. Εστιάζοντας σε όσα μας στοιχειώνουν συλλογικά ή προσωπικά, είκοσι τρεις καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκθέτουν εικαστικά και ηχητικά έργα, ζωντανές δράσεις και κείμενα.

Η έκθεση «ΦαντΆσματα» διερευνά το πώς συγκροτείται η ταυτότητά μέσα από το παρελθόν, και τι συμβαίνει όταν μία α-λήθεια περνά στη λήθη. Ίσως ακριβώς τότε στοιχειώνει, όπως το φάντασμα του φασισμού που σήμερα ξαναζωντανεύει.

Ο Γιώργος Αγγελάκης μοιράζεται εικόνες από ρακοσυλλέκτες της πόλης, ανθρώπους-φαντάσματα.

Η παράθεση εθνικών και στρατιωτικών εμβλημάτων της Μαρίας Γεωργούλα, κινεί στοχασμό για την αισθητική της αναπαράστασης της έννοιας του έθνους.

Εικόνες κοσμικών εγκαινίων στην Κωνσταντινούπολη, όπου ανάμεσά στους φιλότεχνους εμφανίζονται ματωμένα παιδιά στο πάρκο Γκεζί, δείχνει ο Mark Van Yetter.

«Δεν υπάρχει καλό, αν δεν το κάνουμε;» ρωτάει η Ana Hopfer αναφερόμενη στην άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, ενώ στο έργο της Άννας Λάσκαρη ανήκει μια φράση που μοιάζει απάντηση: «Δεν έχω μια αυστηρά ιδιωτική ζωή».

Τα σχέδια εγκαταλελειμμένων εμπορικών κέντρων κι ενός κλειστού δάσους ονόματι «Εδέμ», της Μυρτώς Σταμπούλου, ανακινούν σκέψεις για το φάντασμα της ουτοπίας και τις χρήσεις του στη φιλελεύθερη οικονομία.

Ζωγραφισμένος από τον Δημήτρη Χαλάτση, ένας άντρας κουβαλά ματωμένα ανθρώπινα μέλη μπροστά από ένα ουράνιο τόξο. Ο ίδιος σημειώνει: «Το Φάντασμα του Φασισμού ξανάρχεται σαν εξαπλωμένη σήψη, στοιχειώνει τα μυαλά των ανθρώπων και διψάει για αίμα. Ο Καπιταλισμός σε κρίση ξανάβγαλε βόλτα τον χασάπη του».

Η Eugenia Fragos αποκαλύπτει μια άλλη όψη των κρίσεων: «Οι γονείς μου μετανάστευσαν από την Ελλάδα το '50, πολύ νέοι. Ο αδελφός μου κι εγώ γεννηθήκαμε στην Αυστραλία. [Είμαστε ακόμα εμείς οι μετανάστες τα φαντάσματα των οικογενειών μας στην Ελλάδα; Ή είστε εσείς που παραμένετε δικά μας φαντάσματα;]»

Τα ίχνη θραυσμάτων της Έλενας Ακύλα, ο φωτογραφημένος μικρόκοσμος του Akiro Hellgardt, το γλυπτό - τζίνι του Στέφανου Καμάρη, ο τρισδιάστατος καμβάς της Κατερίνας Κατσιφαράκη και οι μνήμες του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη από τον παππού του, αποκαλύπτουν πιο προσωπικά φαντάσματα.

Η Μαρία Φακίνου και η Μικαέλα Λιακατά εκθέτουν ανολοκλήρωτα έργα, ο Ανδρέας Βάης και ο Στέφανος Χανδέλης δημιουργούν φανταστικούς ιερούς χώρους, ενώ ο Άρης Σιάφας και η Irine Vela συνθέτουν απόκοσμα ηχητικά περιβάλλοντα.

Η Victoria Skogsberg εξετάζει την έλξη προς το παραφυσικό, ενώ δύο performance παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες από τη Μαριέλα Νέστορα (2, 3, 4.7 και 9, 19.9) και την Όλγα Σπυράκη (4, 11.7 και 12, 19.9).

Στην έκθεση (https://www.facebook.com/LibbySacer?fref=nf) συμμετέχουν: Γιώργος Αγγελάκης, Έλενα Ακύλα, Ανδρέας Βάης, Μαρία Γεωργούλα, Ana Hopfer, Akiro Hellgardt, Στέφανος Καμάρης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Άννα Λάσκαρη, Μικαέλα Λιακατά, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μαριέλα Νέστορα, Άρης Σιαφάς, Victoria Skogsberg, Όλγα Σπυράκη, Μυρτώ Σταμπούλου, Ευγενία Τζιρτζιλάκη, Eugenia Fragos, Irine Vela, Mark vanYetter, Μαρία Φακίνου, Δημήτρης Χαλάτσης, Στέφανος Χανδέλης.

Η έκθεση στην CHEAPART, Αν. Μεταξά 25, Αθήνα (Τρίτη - Παρασκευή, 7-10 μ.μ.), είναι ανοιχτή ως τις 18 Ιουλίου και ξανανοίγει 11 - 19 Σεπτεμβρίου.

 

kosmaskefalos@gmail.com

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις