Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κραυγή αγωνίας για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού - Οι κάτοικοι ζητούν άμεση λύση από την Ρ. Δούρου

φωτογραφία αρχείου-Εύη Φυλακτού

«Δεν θέλουμε ο τόπος μας να γίνει σκουπιδότοπος. Δεν θέλουμε πουθενά να υπάρχουν σκουπιδότοποι», λένε οι κάτοικοι του Γραμματικού, πράγμα που επανέλαβαν και στην ανοικτή διαβούλευση, που κάλεσε η «Δύναμη Ζωής» το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία...

«Δεν θέλουμε ο τόπος μας να γίνει σκουπιδότοπος. Δεν θέλουμε πουθενά να υπάρχουν σκουπιδότοποι», λένε οι κάτοικοι του Γραμματικού, πράγμα που επανέλαβαν και στην ανοικτή διαβούλευση, που κάλεσε η «Δύναμη Ζωής» το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία. «Διεκδικούμε να διακοπούν άμεσα τα σχέδια της κυβέρνησης για λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή μας», είπαν οι κάτοικοι στην νεοεκλεγείσα Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, αφού «μπορούν να εφαρμοστούν οικολογικές δράσεις για την αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων». «Η Φυλή δεν είναι λύση. Είναι ντροπή» τόνισαν για μια ακόμη φορά ενώνοντας τα χέρια με τους αγωνιζόμενους κατοίκους στην άλλη άκρη του λεκανοπεδίου.

Θα τους θυμίσουμε ποιος είναι ο νόμος

«Δεν έχω κανένα λόγο να νομιμοποιήσω ό,τι είναι παράνομο», τους διαβεβαίωσε η νεοεκλεγείσα Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου. «Μακριά από εμένα ο ρεβανσισμός και η εκδικητικότητα αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η διαχείριση απορριμμάτων από την κυβέρνηση και την απερχόμενη περιφερειακή αρχή συνιστά περιφρόνηση της νομιμότητας», ξεκαθάρισε. Κατήγγειλε, μάλιστα, τους κυβερνώντες ότι για χρόνια «έχουν κάνει συντονισμένη προσπάθεια να παρακαμφθεί η νομιμότητα» γιατί όπως είπε: «Η κυβέρνηση είναι Ευρωπαία α λα καρτ και νόμιμη α λά καρτ» και πρόσθεσε: «Εμείς πρέπει να τους θυμίσουμε ποιος είναι ο νόμος». Χαρακτήρισε «ευαγγέλια» την νομοθεσία εθνική και κοινοτική, την έκθεση των μελών του Ευρωκοινοβουλίου και το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που αποδεικνύει ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ έχει γίνει πάνω σε ρέμα.

Οι κάτοικοι στην Κερατέα κέρδισαν!

Κάλεσε, λοιπόν, τους πολίτες σε ενεργή συμμετοχή, να «οπλιστούν» με γνώση, γιατί όπως εξήγησε «τόσα χρόνια οι κυβερνώντες βασίστηκαν πάνω στην άγνοια». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον αγώνα των κατοίκων στην Κερατέα και την Φυλή «δείγμα» για τους επόμενους αγώνες. «Οι κάτοικοι στην Κερατέα κέρδισαν. Και θέλω να μου υποσχεθείτε ότι το ίδιο θα επαναληφθεί και στο Γραμματικό, γιατί η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ πάνω στο ρέμα είναι παράνομη» τόνισε η Ρ. Δούρου.

«Εγώ δεν εξελέγην για να τιμωρώ, αλλά εξελέγην για να μην υπάρχει ατιμωρησία. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», ξεκαθάρισε η Ρ. Δούρου και δεσμεύτηκε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της θα προχωρήσει τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό για την διαχείριση απορριμμάτων, που όπως είπε θα ανταποκρίνεται στον νόμο και στις σύγχρονες οικολογικές εφαρμογές, που έχουν γίνει σε πολλές χώρες. «Εάν κατορθώσουμε μαζί με τους κατοίκους του Γραμματικού να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, τότε θα μπορέσουμε να αλλάξουμε πολλά στην Περιφέρεια και την χώρα», τόνισε.

Ν. Χουντής: Το περιβαλλοντικό έγκλημα με τους ΧΥΤΑ πρέπει να σταματήσει αμέσως!

«Με την Ρένα θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να σταματήσουμε την παρανομία. Υπάρχουν περισσότερες ελπίδες, γιατί περιμένουν και σε άλλες περιοχές να δουν την έκβαση του αγώνα στο Γραμματικό», είπε προς αυτή την κατεύθυνση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, που ως μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής συμμετείχε στην σύνταξη την έκθεσης Αναφορών για τους ΧΥΤΑ της χώρας. «Τα κρατικά όργανα συστηματικά παρανομούσαν», τόνισε προσθέτοντας πως «ακόμη κι αν ο κ. Σγουρός δεν έφτιαξε το πρόβλημα, έχει ευθύνες γιατί το συνέχισε». Χαρακτήρισε τους ΧΥΤΑ «περιβαλλοντικό έγκλημα», που «πρέπει να σταματήσει άμεσα». Ο Ν. Χουντής κατήγγειλε μάλιστα μεθοδεύσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν τα παράνομα έργα των ΧΥΤΑ, καταδεικνύοντας οικονομικά συμφέροντα, που από την σε συνεργασία με τους κυβερνώντες, «επιδιώκουν να επωφεληθούν». Αλλά όπως είπε: «Εμείς έχουμε πείσμα. Θέλουμε να αρθεί η παρανομία γιατί είναι ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας».

Παρόντες στην ανοικτή διαβούλευση που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα ήταν μαζί με την Ρ. Δουρου, οι αντιπεριφερειάρχες Π. Φιλίππου, Χρ. Καπάταης,Γ. Καραμέρος, πλήθος περιφερειακών συμβούλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, Γ. Πάντζας, ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής, εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα Κερατέας και Φυλής, δήμαρχοι Διονύσου Διον. Ζαμάνης, Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις