Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Διακομματική συναίνεση για τον αγωγό ΤΑΡ

Διακομματική συναίνεση ως προς την αναγκαιότητα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP προκύπτει από την ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων για τον αγωγό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΒΕΑ, με τη διαφωνία του ΚΚΕ ως προς τη μη διασφάλιση ωφελημάτων για τους πολίτες.

Διακομματική συναίνεση ως προς την αναγκαιότητα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP προκύπτει από την ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων για τον αγωγό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΒΕΑ, με τη διαφωνία του ΚΚΕ ως προς τη μη διασφάλιση ωφελημάτων για τους πολίτες.

Σύμφωνα πάντως με μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, ο αγωγός θα δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, κυρίως στις περιοχές απ' όπου διέρχεται, δηλαδή τη Βόρεια Ελλάδα. Η κατασκευή του έργου θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί κατά προτεραιότητα, μεταξύ των αγωγών ΤΑΡ και Ναμπούκο, απόφαση που αναμένεται τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στην Αθήνα υπεγράφη η διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας για την υποστήριξη του αγωγού, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ο οποίος την ερχόμενη Κυριακή θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν. Η μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε σήμερα αναφέρει ότι περίπου τα 3/5 της θετικής επίδρασης του αγωγού σε προστιθέμενη αξία και το 50% των θέσεων εργασίας συγκεντρώνονται σε περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση. «Πέρα από την άμεση συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του, σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία αναμένεται να δημιουργηθούν και κατά το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού του έργου, καθώς και από την επιπλέον καταναλωτική δαπάνη από την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων που θα δραστηριοποιηθούν λόγω του ΤΑΡ», αναφέρεται στη μελέτη. Άλλη μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων που επίσης παρουσιάστηκε σήμερα σημειώνει τα σημεία υπεροχής του ΤΑΡ έναντι του Ναμπούκο (συντομότερη διαδρομή, μικρότερο κόστος κατασκευής, ανάμιξη λιγότερων χωρών, ευέλικτη κοινοπραξία, μικρότερο επενδυτικό ρίσκο). Τονίζεται πάντως ότι σε βάθος χρόνου και εφόσον αυξηθεί το παραγωγικό δυναμικό φυσικού αερίου στις χώρες της Κασπίας οι δύο αγωγοί μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Σε ομιλία του στην ημερίδα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλος ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την υπογραφή της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας με την Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.

Η Ευγενία Ουζουνίδου- Αθανασιάδου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον αγωγό ζήτημα εθνικής-στρατηγικής σημασίας και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει μεγάλη σημασία στο να καταστεί η χώρα επί της ουσίας ενεργειακός κόμβος, με οφέλη για τους πολίτες. Ανέφερε ωστόσο ότι δεν υπάρχει εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, παρά μόνο η, κάθε στιγμή, διαμορφούμενη ισορροπία των διεθνών ενεργειακών συμφερόντων. Και χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την απεμπλοκή της Ευρώπης από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο περισσότερο από την Ευρώπη. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τον αγωγό στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για το κλείσιμο της εκκρεμότητας με την ΑΟΖ και τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης σημείωσε τη διακομματική στήριξη στο έργο το οποίο, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών πρέπει να γίνουν μάθημα ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα.

Και ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως από τη διέλευση του αγωγού δεν διασφαλίζονται προνομιακοί όροι τιμολόγησης και δέσμευση ποσοτήτων φυσικού αερίου για την εγχώρια κατανάλωση, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της χώρας.

Κατεβάστε τη μελέτη του ΙΟΒΕ

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο