Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πνιγμένοι, κυνηγημένοι εγκλωβισμένοι σε γραφειοκρατία και κέντρα κράτησης

Τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας στην Ελλάδα την εποχή της επ' αόριστον κράτησης των παράτυπων μεταναστών αλλά και αιτούντων άσυλο, του φράχτη στον Έβρο, την εποχή που προέχει η θωράκιση των συνόρων από την ανθρώπινη ζωή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία -όπως τόνιζε και προ ημερών ανώτερος αξιωματικός της...

Τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας στην Ελλάδα την εποχή της επ' αόριστον κράτησης των παράτυπων μεταναστών αλλά και αιτούντων άσυλο, του φράχτη στον Έβρο, την εποχή που προέχει η θωράκιση των συνόρων από την ανθρώπινη ζωή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία -όπως τόνιζε και προ ημερών ανώτερος αξιωματικός της Κατεχάκη- με αποτέλεσμα τα ονόματα νησιών σε Ελλάδα και Ιταλία να είναι πια συνώνυμα εκατοντάδων πνιγμένων προσφύγων;

Σημαίνει ότι τα βήματα που έχουν γίνει σε θετική κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, περιορίζονται στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της υπηρεσίας Ασύλου, που ελλείψει και άλλων περιφερειακών γραφείων ασύλου επωμίζεται το βάρος όλης της χώρας ουσιαστικά, και στη λειτουργία του ενός και μοναδικού μέχρι στιγμής Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στον Έβρο, παρά τη νομική πρόβλεψη και για άλλα στα σημεία εισόδου της χώρας τη στιγμή που και η μεταναστευτική ροή έχει μετατοπιστεί στα νησιά. Μια ροή που μόνο μεταναστευτική δεν είναι, όπως τονίστηκε, καθώς πρόκειται πια σχεδόν κατεξοχήν για προσφυγικούς πληθυσμούς, Σύρων, Σομαλών, Ερυθραίων κ.ά.

 

"Άσυλο μόνο για τους νέους αιτούντες;" - Καταγγελία της νιγηριανής κοινότητας

Είναι η πρώτη φορά που στις αποφάσεις ασύλου υπάρχει και αιτιολογία, σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, προσθέτοντας όμως ότι οι ουρές όμως συνεχίζονται αφού χρειάζονται και άλλοι υπάλληλοι καθώς και η ίδρυση και άλλων περιφερειακών γραφείων και σε άλλες πόλεις. Ωστόσο, την ίδια ώρα που το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διαφημίζει ότι η λειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου έχει φέρει τα ποσοστά απόδοσης ασύλου κοντά στα ευρωπαϊκά, για 50.000 αιτούντες άσυλο που πρέπει να εξεταστούν από την παλιά υπηρεσία, δηλαδή το Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, τα ποσοστά απόδοσης είναι μηδενικά!

Ενδεικτικά μάλιστα η Υ.Α. σημείωνε στις προτάσεις της ότι "το πρώτο τετράμηνο του 2014 τα όργανα απόφασης σε 1ο βαθμό της παλιάς διαδικασίας αποφάνθηκαν θετικά μόνο σε 5 αιτήσεις ασύλου Σύρων (σε σύνολο 106 αποφάσεων που εκδόθηκαν). Το ίδιο διάστημα οι αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας ασύλου αποφαίνονται θετικά επί αιτήσεων Σύρων σε ποσοστό 99,5%".

Ο Γιουνούς Μοχαμαντί, πρόεδρος του Φόρουμ Προσφύγων μάλιστα κατήγγειλε την απάνθρωπη συμπεριφορά από την αστυνομία στην Π. Ράλλη και μετέφερε καταγγελία της νιγηριανής κοινότητας, σύμφωνα με την οποία αστυνομικοί στην είσοδο της Πέτρου Ράλλη τους αφαιρούν τη ροζ κάρτα και τους διώχνουν λέγοντάς τους ότι δεν δικαιούνται άσυλο!

Επιπλέον οι αιτήσεις για ανανέωση της επικουρικής προστασίας ή του προσφυγικού καθεστώτος, όπως επεσήμανε ο Γ. Τσαρμπόπουλος, τον τελευταίο καιρό απορρίπτονται η μια μετά την άλλη με μια απόφαση του γεν. γραμματέα Δημόσιας Τάξης με την ίδια τυποποιημένη δικαιολογία "ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι", αφήνοντας έτσι πρόσφυγες μετά από δύο χρόνια στο κενό.

Από την άλλη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ένταξη των προσφύγων που ακόμα και αν πάρουν το πολυπόθητο καθεστώς, βρίσκονται στην ουσία και πάλι περιθωριοποιημένοι, όπως τόνισαν τόσο ο Γ. Τσαρμπόπουλος όσο και ο Γιουνούς Μοχαμαντί, που πρόσθεσε ότι υπάρχουν και περιστατικά κατα τα οποία έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα κατόχου επικουρικής προστασίας παρότι είχε ταξιδιωτικά έγγραφα και παρά την υπόδειξη του σχετικού νόμου!

 

Μεταξύ κινδύνου θανάτου και σίγουρου θανάτου επιλέγουν τον κίνδυνο

"Για ένα Σύρο δεν σημαίνει τίποτα ο φράχτης στον Έβρο ή οι συνθήκες κράτησης: στη Συρία είναι αντιμέτωπος με τον σίγουρο θάνατο!" τόνισε Γ. Μοχαμαντί. Η έλλειψη νόμιμης οδού προσέγγισης των συνόρων, που έχει οδηγήσει σε πολύνεκρα ναυάγια σε όλη τη Μεσόγειο, θέτει την Ευρώπη προ των ευθυνών της και, αν η απάντηση είναι ότι προστατεύουμε κάθε ανθρώπινη ζωή, αυτό σημαίνει αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική και χρηματοδότηση, επισημάνθηκε από πλευράς Υ.Α., ενώ έγινε αναφορά στην ιταλική επιχείρηση Mare Nostrum που έχει σώσει 57.000 ανθρώπους!

Γιατί να μην υπάρχει ελεγχόμενη δίοδος στον φράχτη του Έβρου αναρωτήθηκε ο Γ. Τσαρμπόπουλος προσθέτοντας ότι η πίεση που δέχονται γειτονικές χώρες της Συρίας είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με όλη την Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στην παράνομη πρακτική των μαζικών επαναπροωθήσεων από τις αρχές παρότι το αρνούνται, καθώς και στη συστηματική κράτηση παράτυπων μεταναστών, αιτούντων άσυλο, ανηλίκων, μη απελάσιμων, όπως Σομαλών ή ακόμα και Σύρων, για "λόγους δημόσιας τάξης", αλλά και την επ' αόριστον κράτηση πέραν του 18μήνου, που έχει φέρει τους κρατουμένους σε απελπισία.

Δείτε όλα τα σχόλια