Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Συνήγορος του Πολίτη για το χαράτσι: Φορολόγηση με βάση την πραγματική ακίνητη περιουσία

Άμεση επίλυση των προβλημάτων με το "χαράτσι" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενόψει και του νέου φόρου ακινήτων που προωθείται, ζητεί η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών.

Άμεση επίλυση των προβλημάτων με το "χαράτσι" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενόψει και του νέου φόρου ακινήτων που προωθείται, ζητεί η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών. Τονίζει επίσης πως η ανεξάρτητη αρχή θεωρεί ότι η φορολόγηση των ακινήτων "πρέπει να γίνει με βάση την πραγματική ακίνητη περιουσία και την φορολογική ικανότητα των πολιτών, ώστε η κατανομή των δημοσίων βαρών να επιτευχθεί με όρους νομιμότητας και δικαιοσύνης".

Ειδικότερα, η ΣτΠ προτείνει να διορθωθούν τα λάθη υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012 καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες προέβησαν εμπρόθεσμα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δεν διορθώθηκε το "χαράτσι" του 2011 και υπολογίστηκε εσφαλμένα και του 2012. Μάλιστα υπήρχαν και περιπτώσεις πολιτών που αντιμετώπισαν πρόβλημα με το τέλος μόνο το 2012 και όχι το 2011.

Επίσης, η ανεξάρτητη αρχή ζητεί να διεκπεραιωθούν στο σύνολό τους οι αιτήσεις των πολιτών, που έχουν ήδη συσσωρευτεί στις εφορίες. Κυρίως δε, όσων δικαιούνται εκ του νόμου μειωμένο συντελεστή υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι) αλλά και αυτών που αιτήθηκαν μείωση ή απαλλαγή από το "χαράτσι" διότι διαβιούν υπό μειονεκτικές συνθήκες. Τέλος, ζητεί να υπάρξει μέριμνα για τους ενοικιαστές ακινήτων, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις πληρώνουν μέρος του φόρου που βαρύνει τους ιδιοκτήτες χωρίς να μπορούν να το συμψηφίσουν με μισθώματα.

Δείτε όλα τα σχόλια