Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υγειονομική καταστροφή στην Ελλάδα

"Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημόσια υγειονομική καταστροφή". Τη διαπίστωση υπογράφουν ο Ντέιβιντ Στάκλερ, καθηγητής κοινωνιολογίας στην Οξφόρδη, και ο Σάντζεϊ Μπάσου, καθηγητής Ιατρικής και επιδημιολόγος...

"Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημόσια υγειονομική καταστροφή". Τη διαπίστωση υπογράφουν ο Ντέιβιντ Στάκλερ, καθηγητής κοινωνιολογίας στην Οξφόρδη, και ο Σάντζεϊ Μπάσου, καθηγητής Ιατρικής και επιδημιολόγος σε Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, με άρθρο στους New York Times όπου, παραθέτοντας στοιχεία από διαφορετικές εποχές και χώρες, επισημαίνουν ότι η σχέση της ανεργίας με τις αυτοκτονίες διαπιστώθηκε από τον 19ο αιώνα, καθώς το ποσοστό των αυτοκτονιών είναι διπλάσιο στους ανέργους από τους εργαζόμενους. Το ποσοστό των αυτοκτονιών εκτινάχθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης (2007-2009), όπως και τα επόμενα χρόνια.

Οι δυο αρθρογράφοι υπογραμμίζουν ότι στις χώρες που μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί υγείας και κοινωνικής προστασίας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) παρατηρήθηκε επιδείνωση της δημόσιας υγείας σε σχέση με χώρες, όπως Γερμανία, Ισλανδία και Σουηδία, που διατήρησαν το κοινωνικό δίκτυο προστασίας. Η Γερμανία επικαλείται τις «αρετές της λιτότητας» για τους άλλους και όχι για την ίδια, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι δυο επιστήμονες επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα ο κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε από το 2008 κατά 40%, 35.000 γιατροί, νοσοκομειακοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στην υγεία έχασαν τη δουλειά τους ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς οι Έλληνες αποφεύγουν πλέον τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής και της αύξησης της τιμής των φαρμάκων. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση της παιδικής θνησιμότητας κατά 40%, ενώ διπλασιάσθηκαν τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό HIV, λόγω της περικοπής στο πρόγραμμα παροχής συριγγών στους ναρκομανείς, που οδήγησε στην πολλαπλή χρήση των συριγγών. Αύξηση σημείωσαν και τα κρούσματα μαλάριας, για πρώτη φορά μετά τις αρχές της δεκαετίας του '70, λόγω της κατάργησης των προγραμμάτων ψεκασμού των κουνουπιών στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, μια οικονομική κρίση δεν οδηγεί αναγκαία σε υγειονομική κρίση. Χώρες όπως η Λευκορωσία, η Πολωνία και η Σλοβενία, όπως επισημαίνεται ενδεικτικά, ιδιωτικοποίησαν σταδιακά τις κρατικά ελεγχόμενες οικονομίες τους και είδαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία από ό,τι γειτονικές χώρες που επέλεξαν τις απολύσεις.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Η ΕΡΕ είναι εδώ

Είναι βγαλμένη από τις καλύτερες παραδόσεις της ΕΡΕ η πρακτική του Τ. Θεοδωρικάκου απέναντι στους δήμους. Ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών καταργώντας το πρόγραμμα "Φιλόδημος" που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση

Δειτε ολοκληρο το αρθρο