Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ουγγαρία: Εξοντωτικό "αγγελιόσημο" στα ΜΜΕ

Πέρασε χθες από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ο νόμος για τον φόρο επί των διαφημιστικών εσόδων των ΜΜΕ, ο οποίος έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς θεωρείται από πολλούς ως πλάγιο μέσο επιβολής λογοκρισίας...

Πέρασε χθες από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ο νόμος για τον φόρο επί των διαφημιστικών εσόδων των ΜΜΕ, ο οποίος έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς θεωρείται από πολλούς ως πλάγιο μέσο επιβολής λογοκρισίας.

Το νομοσχέδιο, που προβλέπει την επιβολή φόρου έως και 40% στα διαφημιστικά κέρδη, εγκρίθηκε με 144 ψήφους υπέρ έναντι 30 κατά από το Κοινοβούλιο, στο οποίο υπερισχύουν οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα κυριότερα τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιοφωνικοί σταθμοί της χώρας είχαν σταματήσει τις εκπομπές τους για 15 λεπτά, ενώ οι εφημερίδες και οι ιστότοποι είχαν αφήσει κενές τις πρώτες τους σελίδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως καταγγέλλουν, θα οδηγήσει στη χρεοκοπία πολλά μέσα ενημέρωσης και διαφημιστικές εταιρείες. Στη διαμαρτυρία πήραν μέρος ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται ότι πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Ο φόρος αυτός είναι μέρος της σκληρής γραμμής επιβολής βαριάς φορολογίας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Ορμπάν εναντίον οικονομικών τομέων της Ουγγαρίας στους οποίους κυριαρχούν ξένες εταιρείες.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Fidesz, το 2010, η πολιτική αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτρική ενέργεια και τις τράπεζες.

Όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη ψηφιστεί νόμοι που τα αναγκάζουν να καταχωρίζονται σε κρατικά μητρώα ή να παράγουν «ισορροπημένα» θέματα. Ένα "Συμβούλιο για τα Μέσα (MT)" είναι αρμόδιο από το 2011 να επιβάλλει πρόστιμα στην περίπτωση παραβίασης των νόμων. Σημειώνεται ότι τα πέντε μέλη του που ορίζονται από το κοινοβούλιο ανήκουν όλα στο Fidesz...

Δείτε όλα τα σχόλια