Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αντισυνταγματική αλλά... μνημονιακά εντάξει η λεηλασία του Πράσινου Ταμείου

Απάντηση Όλι Ρεν σε ερώτηση του Νίκου Χουντή

Με... αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, παραδέχθηκε ότι ναι μεν οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων, ωστόσο σήμερα 'αξιοποιούνται' για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας χάριν Μνημονίου. Σε απάντηση σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο Επίτροπος αναφέρει επί λέξει: "Η εισαγωγή αυστηρότερου κανόνα σχετικά με τις δαπάνες του Πράσινου Ταμείου ήταν ένα εκ των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2013-14. Από την άποψη αυτή, οι αποφάσεις για τη μεταφορά των εσόδων αποτελούσαν μέρος των όρων του προγράμματος". Ενώ λίγες γραμμές πιο πριν, ομολογούσε πως "σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων".

Έτσι, ο Ν. Χουντής κατηγορεί την Κομισιόν για "ακραίο κυνισμό και κραυγαλέα περιφρόνηση της ελληνικής Συνταγματικής Τάξης". Εξάλλου ο  Έλληνας ευρωβουλευτής είχε αναδείξει στην ερώτησή του ότι οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι προέρχονται από εισφορές, φόρους και πρόστιμα που πληρώνουν οι έλληνες πολίτες, με  διαδοχικές αποφάσεις (νόμος 4024/2011 και νόμος 4011/2013) απομειώθηκαν και μόνο το 2,5% των πόρων απέμεινε για περιβαλλοντικές δράσεις. Τα υπόλοιπα χρήματα διατέθηκαν για τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Και ζητούσε να πληροφορηθεί αν η υφαρπαγή των πόρων του Πράσινου Ταμείου ήταν απαίτηση της Τρόικα, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει γιατί τους επιβάλλεται να πληρώνουν «πράσινους» φόρους, όταν τα χρήματα αυτά μόνο σε ποσοστό 2,5% πηγαίνουν σε περιβαλλοντικές δράσεις».

"Ο αυστηρότερος κανόνας σχετικά με τις δαπάνες, που βρίσκεται σε ισχύ έως το 2016, συνεπάγεται ότι το Πράσινο Ταμείο θα δαπανήσει μεγάλο μέρος των πόρων του για περιβαλλοντικά έργα, κυρίως μετά το 2016" ανέφερε επίσης ο Ο. Ρεν στην απάντησή του.

Μαζί με την... ανάπτυξη και την... επιστροφή της χώρας στις αγορές, θα ασχοληθούμε και με το περιβάλλον καθώς φαίνεται...

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις