Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε ο "νονός του έκστασι", Αλεξάντερ Σούλγκιν

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο γνωστός και ως «νονός του έκστασι», Αμερικανός χημικός Αλεξάντερ Σούλγκιν όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο γνωστός και ως «νονός του έκστασι», Αμερικανός χημικός Αλεξάντερ Σούλγκιν, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

«Ο Σάσα πέθανε περιστοιχισμένος από την οικογένειά του, από αυτούς που τον φρόντιζαν και ακούγοντας βουδιστική μουσική για διαλογισμό», ανέφερε σε μήνυμά της στο Facebook η σύζυγός του, Αν Σούλγκιν τονίζοντας ότι ο θάνατός του ήταν «γαλήνιος».

Ο Σούλγκιν, που ζούσε στην Καλιφόρνια, έπασχε από καρκίνο του ήπατος.

Ο Αλεξάντερ Σούλγκιν είχε σπουδάσει χημικός στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Τη δεκαετία του 1960 ενδιαφέρθηκε για τα ψυχοδραστικά μόρια και έκανε πειράματα με εκατοντάδες από αυτά —αντικαταθλιπτικά, διεγερτικά, αφροδισιακά— δοκιμάζοντάς τα στον εαυτό του και στους φίλους του.


Τη δεκαετία του 1970 πειραματίστηκε με την αμφεταμίνη MDMA που αργότερα έγινε γνωστή με την ονομασία "έκστασι". Το διεγερτικό αυτό του κεντρικού νευρικού συστήματος είχε συντεθεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1912 το πατεντάρισε η φαρμακευτική εταιρεία Merck αλλά αργότερα σταμάτησε την παραγωγή του και το εγκατέλειψε.

Ο Σούλγκιν ανακάλυψε μια νέα διαδικασία για τη σύνθεση της αμφεταμίνης, σε συνεργασία με τον ψυχολόγο Λίο Ζεφ ο οποίος την συνιστούσε στους συναδέλφους του για τη θεραπεία των ασθενών τους. Σταδιακά, το επικίνδυνο ναρκωτικό διαδόθηκε στον κόσμο των "ρέιβ πάρτι" και έγινε πολύ δημοφιλές διεγερτικό. Ο Σούλγκιν, ο οποίος οργάνωνε και ψυχεδελικές συνεδρίες, είχε γράψει πολλά βιβλία όπου περιέγραφε τις εμπειρίες του.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ξέρουν ήδη ότι χάνουν

  Εχθές η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Ζαχαράκη έστειλε στο ΕΣΡ επιστολή, με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τη μετάδοση της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ. Το τυπικό ζήτημα είναι ότι ο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο