Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αποσύρεται από την ηγεσία των Ζαπατίστας ο κομαντάντε Μάρκος

Ο Κομαντάντε Μάρκος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποσύρεται από την ηγεσία του αντάρτικου Στρατού των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση (EZLN), επικαλούμενος όχι λόγους υγείας, αλλά "εσωτερικές...

Ο Κομαντάντε Μάρκος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποσύρεται από την ηγεσία του αντάρτικου Στρατού των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση (EZLN), επικαλούμενος όχι λόγους υγείας, αλλά "εσωτερικές αλλαγές" στις τάξεις της οργάνωσης.

"Η αντικατάσταση δεν γίνεται για λόγους ασθενείας ή θανάτου ούτε για λόγους εκκαθάρισης", αλλά οφείλεται "στις εσωτερικές αλλαγές που σημειώθηκαν και σημειώνονται στον EZLN", της οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1994 στην Πολιτεία Τσιάπας του νοτιοανατολικού Μεξικού, γράφει ο Μάρκος στη δεκασέλιδη ανακοίνωσή του.

Με το γνωστό του χιούμορ, σημειώνει ότι σε συμφωνία με τη διοίκηση του EZLN "ο Μάρκος παύει να υπάρχει από σήμερα". Ο Κομαντάντε Μάρκος είχε επανεμφανιστεί, μετά από πολλά χρόνια, στην κηδεία ενός από τους υπαρχηγούς του στην Τσιάπας, σε μια συνοικία ιθαγενών της πόλης Λας Μαργκαρίτας που θεωρείται προπύργιο των Ζαπατίστας. Η μακρά εξαφάνισή του είχε πυροδοτήσει φήμες για σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ένας πρώην διαπραγματευτής της κυβέρνησης, ο Λούις Άλβαρες, είχε μάλιστα γράψει σε ένα βιβλίο του ότι ο Μάρκος έπασχε από καρκίνο των πνευμόνων.

Έχοντας πάντα καλυμμένο το πρόσωπό του, ο Κομαντάντε Μάρκος υπήρξε ο εκπρόσωπος των Ζαπατίστας από την ίδρυση του κινήματος για τη διεκδίκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ιθαγενών του Μεξικού. Παρά τις προσπάθειες για μετατροπή σε κίνημα εθνικής εμβέλειας και το παγκόσμιο κύμα συμπάθειας που προκάλεσαν τα γραπτά του Μάρκος, το EZLN δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τα όρια της επαρχίας Τσιάπας, μιας από τις φτωχότερες του Μεξικού.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Τώρα αρχίζει η πολιτική

Δυστυχώς, ο Κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε στη δευτερολογία του χρόνο να απαντήσει σε ερωτήματα που του τέθηκαν. Έτσι, δεν είπε κουβέντα για το αφορολόγητο - παρ’ όλο που προεκλογικά είχε καταθέσει τροπολογία για τη διατήρησή του.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο