Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η ατζέντα της ημέρας

Συνεχίζεται (τουλάχιστον) μέχρι τις 29 Ιουνίου η εξαιρετική έκθεση «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τα πλήρη ευρήματα του διάσημου ναυαγίου, οι υπεύθυνοι του μουσείου δημιούργησαν μια έκθεση διεθνών προδιαγραφών...

"Το ναυάγιο των Αντικυθήρων"

Συνεχίζεται (τουλάχιστον) μέχρι τις 29 Ιουνίου η εξαιρετική έκθεση «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τα πλήρη ευρήματα του διάσημου ναυαγίου, οι υπεύθυνοι του μουσείου δημιούργησαν μια έκθεση διεθνών προδιαγραφών. Ο άριστα διατηρημένος χάλκινος «Έφηβος», ο εντυπωσιακός Μηχανισμός -που αποτελεί και το «πετράδι» της έκθεσης- και τα φαγωμένα από τη θάλασσα αγάλματα ξεχωρίζουν.

 

Αθήνα και μετανάστες

Στις "Ανήσυχες συζητήσεις" στο Public Συντάγματος με τη Μικέλα Χαρτουλάρη, σήμερα στις 7 μ.μ. συζητούν με θέμα "Αθήνα και μετανάστες" οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης, πεζογράφος, Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Γιάννης Τσίρμπας, πεζογράφος, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι Έλληνες πεζογράφοι φάνηκαν περισσότερο ευαίσθητοι στο πρώτο κύμα μεταναστών (δεκαετία του '90) παρά στο δεύτερο (μετά το 2005). Γιατί; Αντίστοιχα, μέσα στην τελευταία 25ετία άλλαξε και η συμπεριφορά της Πολιτείας, η οποία έγινε πολύ αυστηρότερη απέναντί τους. Γιατί; Πόσο επηρέασε τους πολιτικούς και πόσο την κοινωνία ο ρατσιστικός λόγος της Χρυσής Αυγής; Μπορούν άραγε τα λογοτεχνικά κείμενα να νικήσουν την ξενοφοβία; Έχουν κάποιον αντίκτυπο στη σφαίρα της πολιτικής;

 

Τζ. Κουτσί

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον νομπελίστα συγγραφέα Τζ. Κουτσί διοργανώνεται σήμερα στις 8 μ.μ. στον πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). Θα μιλήσουν οι Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, Γιώργος Λαμπράκος, συγγραφέας-μεταφραστής, Σταυρούλα Σκαλίδη, συγγραφέας-δημοσιογράφος, και ο Μίλτος Φραγκόπουλος, συγγραφέας, μεταφραστής, ιστορικός τέχνης.

 

Γιάννης Κυριακίδης

Παρουσίαση του βιογραφικού λευκώματος «Γιάννης Κυριακίδης - Ζωή γεμάτη εικόνες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος (έρευνα - επιμέλεια: Κώστας Δ. Μπλιάτκας), θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο The Black Duck Garden, Παπαρηγοπούλου 5. Για τον Γιάννη Κυριακίδη και για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Τίτη Κυριακίδου, σκηνογράφος, Ζωή Λάσκαρη, ηθοποιός, Λευτέρης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος, στιχουργός, Κώστας Παπαϊωάννου, δημοσιογράφος, Άρης Σκιαδόπουλος, δημοσιογράφος, Σεραφείμ Φυντανίδης, δημοσιογράφος.

 

Φωτεινή Δάρρα

Στον "Σταυρό του Νότου" (Φραντζή 14) θα βρεθεί σήμερα η Φωτεινή Δάρρα για να τραγουδήσει Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στα 88 του χρόνια υπογράφει δύο δίσκους, remake του "Επιβάτη" και του "Ραντάρ". Η Φωτεινή Δάρρα μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», την ορχήστρα που ίδρυσε ο ίδιος ο συνθέτης, παρουσιάζει για πρώτη φορά τους δίσκους "Ο επιβάτης" και "Ραντάρ" που 34 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή τους μιλούν για την Ελλάδα του χθες και του σήμερα. Εκτός από τον "Επιβάτη" και το "Ραντάρ" θα ακουστούν και τραγούδια από το συνολικό έργο του συνθέτη. Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ. Εισιτήρια: 10 ευρώ.

 

"Αναζήτηση εργασίας"

Προφητικό και ιδιοφυές μπορεί να χαρακτηριστεί το έργο του Μισέλ Βιναβέρ "Αναζήτηση εργασίας", που, μολονότι γραμμένο πριν από 43 χρόνια, διατηρεί την επικαιρότητά του. Με όχημα τη συνέντευξη ενός άνεργου πρώην διευθυντή πωλήσεων σε αναζήτηση εργασίας, παρακολουθούμε, σε όλη της την ακρότητα και τον κυνισμό, την αρχετυπική σχέση εργοδότη και υποψήφιου εργαζόμενου και τις εφιαλτικές διαστάσεις που παίρνει στον καπιταλιστικό κόσμο. Το έργο, μεταφρασμένο από τη Δήμητρα Κονδυλάκη, παρουσιάζεται, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το γαλλικό θέατρο à la grecque», σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, με τον ίδιο και τους Μιράντα Ζησιμοπούλου, Αγγελική Καρυστινού, Βασίλη Μαργέτη, από σήμερα έως και την Παρασκευή, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης (Πειραιώς 204), στις 9 μ.μ.

 

"Καλή και ανάποδη"

Τον πολιτισμό που λανθάνει πίσω από τη χειροτεχνία επιχειρεί να αναδείξει η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά, στο βιβλίο της "Καλή και ανάποδη", όπου αποτυπώνει τα πολλά πρόσωπα του πλεκτού, ανατρέχοντας στην ποίηση και την πεζογραφία, την ανθρωπολογία, τις κοινωνικές επιστήμες, τις εικαστικές τέχνες, τα μαθηματικά και τα κινήματα αμφισβήτησης, συνθέτοντας παράλληλα την πλεκτική αυτοβιογραφία της, μέσα από τις ιστορίες των πουλόβερ που έφτιαξε κι εκείνων που τα φόρεσαν. Για το βιβλίο μιλούν η κριτικός Μαρία Στασινοπούλου και ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλης, σήμερα στο βιβλιοπωλείο "Επί λέξει" (Ακαδημίας 32), στις 8 μ.μ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις