Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για το νερό και η "Κίνηση 136"

Αουτσάιντερ «ναι» και μάλιστα με προοπτική να κάνει την έκπληξη χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Πολιτών για το Νερό, που δημιουργήθηκε από την «Κίνηση 136», την πρόταση εκδήλωσης...

Θεσσαλονίκη: Αουτσάιντερ «ναι» και μάλιστα με προοπτική να κάνει την έκπληξη χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Πολιτών για το Νερό, που δημιουργήθηκε από την «Κίνηση 136», την πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατέθεσαν στο ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ. Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι στηρίζουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασαν με κάθε λεπτομέρεια την πρότασή τους, ανακοίνωσαν και 22 επενδυτές κοινωνικής ευθύνης που προτίθενται να στηρίξουν οικονομικά το εγχείρημά τους, οι οποίοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν τα 30 δις ευρώ. Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Αγγέλου τόνισε ότι ο «φάκελος» της δικής τους πρότασης πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει το ΤΑΙΠΕΔ. «Έχουμε επενδυτές κοινωνικής ευθύνης που υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, έχουμε μαζί μας τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ που έχουν όσο κανένας την τεχνογνωσία και θα έχουμε όλους τους πολίτες που διαθέτουν υδρόμετρα, δηλαδή 520.000 μερίδες στον συνεταιρισμό για να πάρουμε το 51% εφόσον προχωρήσει ο διαγωνισμός». Για το δημοψήφισμα οι εκπρόσωποι της Ένωσης Πολιτών υποστήριξαν ότι «εφόσον γίνει και όπως πιστεύουμε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης και το δεχθεί η Πολιτεία, θα σταματήσει η διαδικασία. Αν συνεχιστεί, εμείς θα επιμείνουμε στην πρόταση για την απόκτηση του 51% της εταιρείας».

Την παρουσίαση της πρότασης, εκτός από τον Α. Λαζάρου, έκαναν ο Κώστας Νικολάου, δρ χημικός περιβαλλοντολόγος, μέλος του συνεταιρισμού νερού της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, και ο Κώστας Μαριόγλου, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΥΑΘ, μέλος του συνεταιρισμού «Αλληλεγγύη Κ136». Όλοι τόνισαν ότι με τη δική τους πρόταση οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να έχουν χαμηλότερες τιμές και καλύτερη ποιότητα στο νερό της ύδρευσης, με στόχο «σε κάθε σπίτι το μπουκάλι εμφιαλωμένο πάνω στο τραπέζι να το αντικαταστήσει μια κανάτα με νερό της βρύσης» και κάλεσαν τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθειά τους.

Οι επενδυτές κοινωνική ευθύνης που στηρίζουν οικονομικά το εγχείρημά τους είναι οι: Accion Internationl and Accion USA, Amalgamated Bank of New York (Amalgamated Ladies Garment Workers Union), Banca Etica, Bill and Melinda Gates Foundation, Blue Orchard Finance SA, Calvert Foundation, Charity Bank, Citizens Energy Company, Inc., Crédit Coopératif, Cultura Sparebank, Ecology Building Society, - Epiphany Funds, FINCA International, Inc., GLS Gemeinschaftsbank eG, Merkur Cooperative Bank, Oikocredit USA, Shared Interest, Inc., Social Finance USA, Symbiotics SA, The Cooperative Banking Group, Unity Trust Bank, Working Capital for Community Needs (WCCN).

Δείτε όλα τα σχόλια