Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε ο Μπάμπης Κολώνιας

Έφυγε την Τετάρτη το πρωί, μετά από πολύχρονη μάχη με καλοήθεις όγκους στην παρεγκεφαλίδα, ο Μπάμπης Κολώνιας, ένας χαμηλόφωνος διανοούμενος της Αριστεράς, που δούλεψε για πολλά χρόνια στον χώρο του Τύπου και του κινηματογράφου, ξεκινώντας ως κριτικός κινηματογράφου...

Έφυγε την Τετάρτη το πρωί, μετά από πολύχρονη μάχη με καλοήθεις όγκους στην παρεγκεφαλίδα, ο Μπάμπης Κολώνιας, ένας χαμηλόφωνος διανοούμενος της Αριστεράς, που δούλεψε για πολλά χρόνια στον χώρο του Τύπου και του κινηματογράφου, ξεκινώντας ως κριτικός κινηματογράφου από την "Αυγή". Η κηδεία του γίνεται σήμερα στη 1.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1944 και σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, επάγγελμα που άσκησε ελάχιστα. Στη διάρκεια της δικτατορίας στρατεύτηκε στην Αριστερά μαζί με τον Περικλή Κοροβέση, συνελήφθη και βασανίστηκε. Μετά την αποφυλάκισή του έφυγε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε σε πανεπιστημιακό επίπεδο μαθήματα στο τμήμα "Πολιτισμός - Γράμματα", για να στραφεί τελικά στον κινηματογράφο, και να γίνει ένας από τους πλέον έγκριτους κριτικούς, χωρίς να παραμελεί το θέατρο που ήταν και η μεγάλη του αγάπη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα άρχισε να εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου στην "Αυγή" με το ψευδώνυμο Μπάμπης Κομνηνός, που το διατήρησε για πολλά χρόνια. Εργάστηκε επίσης στα περιοδικά "Επίκαιρα", "Σύγχρονος Κινηματογράφος", "Ταχυδρόμος", του οποίου διετέλεσε και διευθυντής πριν από το κλείσιμο του ιστορικού περιοδικού. Αργότερα, εργάστηκε και ως διευθυντής στη "Ραδιοτηλεόραση" της ΕΡΤ. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος της υπουργού Πολιτισμού Μπέτυς Παπαζώη, την οποία γνώριζε από την εποχή του Πολυτεχνείου και τα φοιτητικά χρόνια στο Παρίσι.

Σε όλα τα δημιουργικά του χρόνια στάθηκε πολύ κοντά στους Έλληνες σκηνοθέτες, υπερασπίστηκε το Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης είτε ως μέλος κριτικών επιτροπών είτε ως υπεύθυνος ιστορικών αφιερωμάτων σε Έλληνες σπουδαίους κινηματογραφιστές. Ασχολήθηκε επίσης με μεταφράσεις πολιτικών και λογοτεχνικών κειμένων, αλλά και θεατρικών έργων, συνεργαζόμενος κυρίως με τον Βασίλη Πουλαντζά και την Μπέτυ Αρβανίτη του Θεάτρου Κεφαλληνίας.

Ο Μπάμπης Κολώνιας είχε πάντα μια κριτική ματιά για τα πράγματα, σφαιρική άποψη για τον πολιτισμό, υπερασπιζόταν με πάθος τον ελληνικό κινηματογράφο και τα τελευταία χρόνια, τους νέους δημιουργούς στο θέατρο.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ξέρουν ήδη ότι χάνουν

  Εχθές η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Ζαχαράκη έστειλε στο ΕΣΡ επιστολή, με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τη μετάδοση της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ. Το τυπικό ζήτημα είναι ότι ο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο