Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Σγουρός αναπληρωτής πρόεδρος στο αμαρτωλό "Αθήνα '97"!

"Τα λεφτά πίσω" ζητάει το Ελεγκτικό Συμβούλιο από τους "δημόσιους υπόλογους", επικεφαλής του "Αθήνα '97"...

Αλλεπάλληλες παρανομίες, διογκωμένες δαπάνες, παράνομες αναθέσεις, διπλοπληρωμές και ένα "όργιο" διασπάθισης του δημόσιου χρήματος περιγράφει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Έκθεση Κατασταλτικού Ελέγχου Νομιμότητας του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού ...

Αλλεπάλληλες παρανομίες, διογκωμένες δαπάνες, παράνομες αναθέσεις, διπλοπληρωμές και ένα "όργιο" διασπάθισης του δημόσιου χρήματος περιγράφει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Έκθεση Κατασταλτικού Ελέγχου Νομιμότητας του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού "Αθήνα '97", που πραγματοποιήθηκε 1-10 Αυγούστου 1997 στο ΟΑΚΑ και κόστισε κοντά στα 19 δισ. δραχμές!

Δεκαπλάσια έξοδα από τον αρχικό προϋπολογισμό και τετραπλάσια από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό διαπιστώνει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έφερε στη δημοσιότητα η "Αυγή" την αποφράδα... 21η Απριλίου του 2014.

Αυτό που δεν αξιολογήσαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι αναπληρωτής πρόεδρος της "αμαρτωλής" Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα '97", ήταν ο "νοικοκύρης" περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, γενικός γραμματέας Αθλητισμού τότε, που με βάση και την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είχε τη δυνατότητα να παίρνει και προσωπικές αποφάσεις, ισοδύναμα με τον πρόεδρο της ΚΟΕ, υφυπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης Σημίτη, Ανδρέα Φούρα!

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Αρ. Φύλλου 459 της 5ης Ιουνίου 1997 (τεύχος δεύτερο) η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού Αθήνα 1997, αποτελούνταν από τους:

1. Ανδρέα Φούρα, Υφυπουργό Πολιτισμού, ως Πρόεδρο.

2. Ιωάννη Σγουρό, Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ως αναπληρωτή Πρόεδρο.

3. Δημήτρη Αβραμόπουλο, Δήμαρχο Αθηναίων, ως Αντιπρόεδρο με αναπληρωτή τον Αντιδήμαρχο Άγγελο Μοσχονά.

4. Χαράλαμπο Νικολάου, Πρόεδρο ΕΟΑ, ως Αντιπρόεδρο.

5. Βασίλη Σεβαστή, Πρόεδρο ΣΕΓΑΣ, ως αντιπρόεδρο.

6. Νικόλαο Φιλάρετο, Μέλος ΔΟΕ, ως Μέλος.

7. Κωνσταντίνο Παπαναστασίου, Γ.Γ. ΣΕΓΑΣ, ως Μέλος.

8. Αντώνη Τζήκα, τέως Πρόεδρο ΕΟΑ, ως Μέλος.

9. Κωνσταντίνο Λιάσκα, Πρόεδρο Τ.Ε.Ε., ως Μέλος.

10. Χρήστο Σμυρλή - Λιακατά ή Μιχάλη Ξεκαλάκη, Εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ, ως Μέλη.

11. Κονδυλία Καρατζά, Εκπρόσωπο ΚΚΕ, ως Μέλος.

12. Γεώργιο Τζιά, Εκπρόσωπο Συνασπισμού, ως Μέλος.

13. Ιωάννη Δημαρά, Εκπρόσωπο ΔΗΚΚΙ, ως Μέλος.

14. Χαράλαμπο Παυλόπουλο, εκπρόσωπο ΠΟΛΑΝ, ως Μέλος.

15. Παναγιώτη Τζανίκο, Δήμαρχο Αμαρουσίου, ως Μέλος.

16. Παναγιώτη Παναγιώτου, Πρόεδρο ΕΤ με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Αλαβάνο, Γεν. Διευθυντή ΕΤ, ως Μέλος.

17. Σταύρο Τζιωρτζή, Εκπρόσωπο Ολυμπιονικών, ως Μέλος

18. Χρήστο Σαλαλέ, Γενικό Διευθυντή ΟΠΑΠ, ως Μέλος.

19. Κυριακή Κωνσταντινίδου, Γεν. Διευθύντρια ΓΓΑ, ως Μέλος.

20. Ευάγγελο Παπαποστόλου, Διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισμού, ως Μέλος.

21. Γεώργιο Χατζημανώλη, Γενικό Διευθυντή - Συντονιστή ΟΑΚΑ, ως Μέλος.

22. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, Πρόεδρο ΠΣΑΤ, ως Μέλος.

23. Νικήτα Γαβαλά, Α' Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, ως Μέλος.

24. Γεώργιο Αλεξανδράκη, Ταμίας ΣΕΓΑΣ, ως Μέλος.

25. Χαράλαμπο Λαγό, Γενικό Διευθυντή Γ.Λ.Κ., ως Μέλος.

26. Στράτο Σεφτελή, Συντονιστή "ΑRT 97", ως Μέλος.

27. Χαράλαμπο Γκότση, Καθηγητή, ως Μέλος.

28. Φωτεινή Παπαδάκη, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΓΑΣ, ως Μέλος.

29. Περικλή Μπάκα, Πρόεδρο Εργαζομένων του ΣΕΓΑΣ, ως Μέλος.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύεται ακόμη ότι:

"α) Στις Συνεδριάσεις της ΚΟΕ μετέχουν με δικαίωμα ψήφου, οσάκις προσέρχονται και το επιθυμούν, οι παρακάτω:

1. Γεώργιος Λιάνης, πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού, ως μέλος.

2. Κωνσταντίνος Δάρας, Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΟΑΚΑ, ως μέλος.

3. Τάσος Μπουντούρης, Πρόεδρος Ελλήνων Ολυμπιονικών, ως μέλος.

β) Γενικός Διευθυντής της Διοργάνωσης, Ευάγγελος Σαβράμης.

Η ΚΟΕ έχει ως έργο:

α) Την εκπόνηση Οργανωτικού Σχεδίου Δράσης με επακριβή καθορισμό της Στρατηγικής και της Τακτικής σχετικά με την καλύτερη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού, Αθήνα 1997.

β) Τη γενικότερη ευθύνη για την έγκριση και παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων της Τεχνικής - Εκτελεστικής Επιτροπής του Πρωταθλήματος, που έχουν οικονομικό κόστος και που αναφέρονται στο Πρωτάθλημα.

γ) Τη συνολική εποπτεία και τον έλεγχο του τρόπου υλοποίησης των αποφάσεών της και της εν γένει πορείας των θεμάτων του Πρωταθλήματος.

Με αποφάσεις του Προέδρου ή του Αναπληρωτή Προέδρου της ΚΟΕ συγκροτούνται ολιγομελείς Επιτροπές, από μέλη της ΚΟΕ, στις οποίες ανατίθεται η διεκπεραίωση συγκεκριμένου έργου".

Θυμίζουμε τις βασικές συμπερασματικές διαπιστώσεις του Ελεγκτικού Συμβουλίου, που υπογράφει η επικεφαλής της Ομάδας Ελέγχου Δέσποινα Καββαδία - Κωνσταντάρα τον Ιούλιο του 2013:

* "Το κόστος του Πρωταθλήματος υπερέβη περίπου κατά δέκα φορές το αρχικώς προϋπολογισθέν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, που υπεβλήθη στην υπογραφείσα μεταξύ ΙAAF και ΣΕΓΑΣ σύμβαση, και τέσσερις φορές αυτό που κατά τον παρόντα έλεγχο εγκρίθηκε από την ΚΟΕ, δηλαδή του προϋπολογισμού του Μαΐου 1996".

* "Κατά τον έλεγχο δεν προσκομίστηκε, καίτοι ζητήθηκε, Οργανωτικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο είχε υποχρέωση να εκπονήσει η ΚΟΕ. Η έλλειψη αυτού στέρησε από τη Διοργάνωση τον απαραίτητο προγραμματισμό των δαπανών. Τούτο, σε συνδυασμό και με το ότι τα έργα και οι προμήθειες, όπως προκύπτει από τα σχετικά παραστατικά, έγιναν επί το πλείστον το τελευταίο τετράμηνο πριν το αθλητικό γεγονός, τα περισσότερα δε εξ αυτών χωρίς καμία διαδικασία επιλογής, οδήγησε την εκτίναξη των εξόδων, κυρίως διότι οι ανάγκες του Πρωταθλήματος αντιμετωπίστηκαν υπό την πίεση του χρόνου, χωρίς προγραμματισμό".

Και η Έκθεση Κατασταλτικού Ελέγχου Νομιμότητας του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού "Αθήνα '97" καταλήγει με τις Προτάσεις: "Κατ' ακολουθίαν όσων εκτέθηκαν, προτείνεται ο καταλογισμός των δημοσίων υπολόγων, αρχομένης της διαδικασίας καταλογισμού, δι' αποστολής Φύλλων Μεταβολών και Ελλείψεων στους αναφερομένους, αναλυτικά κατά δαπάνη, δημόσιους υπόλογους"!

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν

Να γκρεμίζεις είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να χτίσεις. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. επιδόθηκε συστηματικά σε μια χυδαία επιχείρηση κατεδάφισης όλων των κόπων του ελληνικού λαού, αυτών που επέτρεψαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις