Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τσίπρας από Μόσχα: Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εργαζόταν για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ελλάδα και το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις αυτές, στο πλαίσιο μιας αυτόνομης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, δείχνουν οι συναντήσεις που έγιναν σήμερα στη Μόσχα, σύμφωνα με ενημέρωση από το κόμμα της αξιωματικής...

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ελλάδα και το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις αυτές, στο πλαίσιο μιας αυτόνομης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, δείχνουν οι συναντήσεις που έγιναν σήμερα στη Μόσχα, σύμφωνα με ενημέρωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, το νούμερο 3 θεσμικά στη ρωσική ιεραρχία, που εκπροσωπούσε τον Πούτιν και η οποία συνοδευόταν από τους επικεφαλής των επιτροπών οικονομικών και διεθνών σχέσεων της Ρωσικής Δούμας.

Στη συνάντηση αυτή, η Βαλεντίνα Ματβιένκο τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες» για τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς και τη συνεργασία στην οικονομία και την ενέργεια, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι «χαιρόμαστε που έχουμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε μία φίλη της Ελλάδας, αν και δυστυχώς αυτή η συνάντηση γίνεται σε μία ταραγμένη περίοδο.

Η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση στην Ουκρανία και η Ουκρανία να είναι γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και όχι ένα πεδίο νέου διχασμού, καθώς και ότι χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρηθεί το επίπεδο σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι εμείς βλέπουμε τη Ρωσία ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία είχε πολύωρη συνάντηση με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, παρουσία του διευθυντή του, Λέονιντ Ρετσέτνικοφ και του επιτελείου του Ρώσου Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το συγκεκριμένο ινστιτούτο αποτελεί απευθείας σύμβουλο του Πούτιν.

Ο διοικητής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων, διατύπωσε την άποψη ότι είναι κρίσιμο για την Ευρώπη να υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες υπηρετούν τις αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της αλληλεγγύης της δημοκρατίας και της συνοχής. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προεδρίας θα εργαζόταν για την αποκλιμάκωση και όχι την κλιμάκωση της κρίσης. Και βέβαια δεν θα ταξίδευε στην Ουκρανία για να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Κιέβου η οποία μπήκε στη θέση της με αντισυνταγματικές διαδικασίες».

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε με την διπλή ιδιότητα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα αλλά και του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Υπογράμμισε ότι σε κάθε ευκαιρία διατυπώνει θέσεις για το θέμα της Ουκρανίας οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές της ηγεσίας της Ε.Ε. και σημείωσε ότι η λύση των προβλημάτων πρέπει να γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των δημοκρατικών διαδικασιών εντός των χωρών.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο