Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μέρες και... νύχτες μουσείων

Άτυχη η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, καθώς στην Ελλάδα συμπίπτει με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών. Ίσως όμως αυτή η σύμπτωση να αποτελεί μία ευκαιρία για να δοθεί ένας επιπλέον εορταστικός χαρακτήρας στην ψηφοφορία...

Άτυχη η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, καθώς στην Ελλάδα συμπίπτει με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών. Ίσως όμως αυτή η σύμπτωση να αποτελεί μία ευκαιρία για να δοθεί ένας επιπλέον εορταστικός χαρακτήρας στην ψηφοφορία, αφού κάλλιστα μπορεί να συνδυαστεί με μια ανοιξιάτικη περιήγηση στα μουσεία, που εκείνη τη μέρα θα λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο.

Θέμα του φετινού εορτασμού θα είναι "Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν", καθώς, ενώ λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και προβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος και αποτελούν συνδετικούς κρίκους που παρέχουν τη δυνατότητα στις σύγχρονες και στις μελλοντικές γενεές να κατανοήσουν καλύτερα την καταγωγή και την ιστορία τους.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενος φορέας για το 2014 να είναι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί εκεί στις 12 Μαΐου, στις 19.30, με συναυλία του συγκροτήματος Carousel, που με ταραντέλες και λαϊκά τραγούδια της Ιταλίας, πολυφωνικά της Κορσικής, της νότιας Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας ταξιδεύουν στη  Μεσόγειο, τη θάλασσα που αγκαλιάζει και ενώνει τους λαούς και τις παραδόσεις.

Νύχτα Μουσείων στο Αρχείο ΕΤΕ

Όπως κάθε χρόνο, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας εορτάζει, με μια ολονυκτία εκδηλώσεων, τη "Νύχτα Μουσείων", το Σάββατο 10 Μαΐου, στο Μέγαρο Διομήδη (Γ' Σεπτεμβρίου 146), από τις 18.00 έως μετά τα μεσάνυχτα.

Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το εύρος των συλλογών του, με μια ειδική έκθεση, ενώ παράλληλα, ως χώρος δημιουργίας και κοινωνικής συνεύρεσης, συνδιαλέγεται με καλλιτέχνες που εμπνέονται από αυτές (Έλενα Ακύλα, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου, Κώστας Ρουσσάκης, Μαρίνα Σιούτη, Μάγδα Ταμμάμ, Πύρρος Φαλέκας).

Ακόμη, οι συντηρητές του Αρχείου παρουσιάζουν ένα εργαστήρι κατασκευής χαρτιού, ο Δημήτρης Αμελαδιώτης και η ομάδα Εν Φλω αυτοσχέδια εικαστική δράση με σπόρους και παλαιά χαρτονομίσματα, η Ανό Θεοδώρογλου εικαστικά παιχνίδια με θέμα τη βιοποικιλότητα και η εικαστική ομάδα του ΚΕΘΕΑ Στροφή διαδραστικό εργαστήρι και έκθεση. Μουσικές συναυλίες θα δώσουν η μπάντα της Στροφής και η γυναικεία Ομάδα «έξΗ».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις