Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επέστρεψε η "μαφία της βίζας"

Έντονη ανησυχία υπάρχει σε ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους για τις πρεσβείες και τα προξενεία μας στη Μόσχα και στο Κίεβο.

Έντονη ανησυχία υπάρχει σε ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους για τις πρεσβείες και τα προξενεία μας στη Μόσχα και στο Κίεβο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη ρωσική πρωτεύουσα, όπου μάλιστα τώρα αναλαμβάνει τα καθήκοντά της η νέα πρέσβης, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για "κυκλώματα" που έχουν στήσει "φάμπρικα εμπορίας" ελληνικών βιζών. Την ίδια στιγμή, αντίστοιχες καταγγελίες, που, ως όλα δείχνουν, έχουν φτάσει μέχρι την Αθήνα, υπάρχουν και για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Υπάλληλος του ελληνικού προξενείου στο Κίεβο φέρεται να έχει κληθεί για απολογία στην Αθήνα. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι στην ουκρανική πρωτεύουσα αποτελούν πλέον κοινό μυστικό τα έργα και οι ημέρες των κάθε λογής "κυκλωμάτων βίζας". Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κληθείς σε απολογία διπλωμάτης και άλλοι, για τους οποίους όμως δεν προσδιορίζεται ο χώρος απ' όπου προέρχονται, πουλούσαν βίζες πολλαπλών εισόδων σε Καυκάσιους, ακόμα και σε άτομα με ... αφρικανικά διαβατήρια, έναντι "αδρότατης" αμοιβής.

Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για σκάνδαλο, αντίστοιχο με το περιβόητο σκάνδαλο των ελληνοποιήσεων στη δεκαετία 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σημειώνουν δε ότι, εξαιτίας τόσο του "παζαριού" που έχει στηθεί έξω από το Κέντρο Βίζας στη Μόσχα όσο και του θορύβου με τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, η εικόνα της Ελλάδας έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα. Την κατάσταση αυτή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τώρα η νέα πρέσβης που φτάνει αυτές τις μέρες στην ελληνική πρεσβεία, στη Μόσχα, Δανάη - Μαγδαληνή Κουμανάκου.

Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης, και μάλιστα παραγόντων στο Μαξίμου, οι οποίοι πρόσφατα είχαν βρεθεί στη Μόσχα. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για ελληνική βίζα που θέλουν να αποκτήσουν κάτοχοι αρμενικών διαβατηρίων. Σε αυτούς, η βίζα 15 ημερών στη μαύρη αγορά "πουλιέται" από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ ως γνωστόν δεν κοστίζει παρά μερικές δεκάδες ευρώ. Στην περίπτωση του Κιέβου, διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για έκδοση τουλάχιστον 1.500 τέτοιων βιζών.

Αν όμως στο Κίεβο φαίνεται πως έχει στηθεί "μαγαζάκι", στη Μόσχα μάλλον λειτουργεί "σούπερ μάρκετ". Εκεί, "κυκλώματα", που εμφανίζονται, μεταξύ των άλλων, ως Καυκάσιοι του Πόντου, παράγοντες "Πολιτιστικών" Συλλόγων, εκπρόσωποι "τραπεζιτών" από την αχανή Ρωσία, ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές των Εσκιμώων της Ρωσίας, απέναντι από την... Αλάσκα, καθώς και μέλη φορέων που δήθεν προωθούν τη "σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων", φέρονται να λύνουν και να δένουν. Κάτι, ωστόσο, που, όπως εκτιμάται, δεν θα μπορούσε να γίνει, δίχως τη συμμετοχή επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Σε απλή αριθμητική, πρόκειται για ένα χοντρό παιγνίδι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα, που ενώ θα τα ξόδευαν οι Ρώσοι τουρίστες στην σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική αγορά, μπαίνουν στις τσέπες κάποιων επιτηδείων.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ξέρουν ήδη ότι χάνουν

  Εχθές η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Ζαχαράκη έστειλε στο ΕΣΡ επιστολή, με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τη μετάδοση της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ. Το τυπικό ζήτημα είναι ότι ο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο