Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το γαλλικό θέατρο με... ελληνικό τρόπο

Πέντε σκηνοθέτες, πέντε μεταφραστές και δώδεκα ηθοποιοί συναντούν τη σύγχρονη γαλλική δραματουργία, προσφέροντας μια ματιά "α λα γκρεκ" στο γαλλικό θέατρο. Αυτός άλλωστε είναι και ο τίτλος του Φεστιβάλ που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης...

Πέντε σκηνοθέτες, πέντε μεταφραστές και δώδεκα ηθοποιοί συναντούν τη σύγχρονη γαλλική δραματουργία, προσφέροντας μια ματιά "α λα γκρεκ" στο γαλλικό θέατρο. Αυτός άλλωστε είναι και ο τίτλος του Φεστιβάλ που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, από τις 6 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014".

Έχοντας από την πρώτη στιγμή εντρυφήσει στη σύγχρονη ελληνική σκηνή, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Olivier Descotes σημείωσε, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του Φεστιβάλ, πως "η ζωντάνια, ο ενθουσιασμός και το ταλέντο των συγγραφέων, των ηθοποιών και των σκηνοθετών προκαλούν θαυμασμό", ενώ από τη μεριά του δήλωσε πως στόχος του παραμένει η "αναζωογόνηση των θεατρικών ανταλλαγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, μέσω μιας πολιτικής υποστήριξης της μετάφρασης, της έκδοσης και της παρουσίασης των έργων". "Συνεισφέρουμε στην ανανέωση των πρακτικών του γαλλικού σύγχρονου θεάτρου στην Ελλάδα, στεκόμενοι κυρίως στο πλευρό της νέας γενιάς καλλιτεχνών και του κοινού", συμπλήρωσε.

"Σε έναν κόσμο σε διαρκή κίνηση και αναταραχή, το φεστιβάλ αυτό διατρανώνει τον διαπολιτισμικό του χαρακτήρα, καταργώντας τα στερεότυπα" δήλωσε η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΜΚ Γιαννούλα Κακογιάννη - Wakefield, σημειώνοντας πως η συνεργασία με το IFA αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ιδρύματος.

Για τα πέντε έργα που θα παρουσιαστούν μίλησαν στη συνέχεια οι σκηνοθέτες τους, με τον Γιάννη Σκουρλέτη να αναφέρεται στο, άπαιχτο στην Ελλάδα, ανολοκλήρωτο έργο του Ζαν Ζενέ Εκείνη, που θα παρουσιαστεί (6-9/5) με τους Στ. Τζώρτζογλου, Π. Βογιατζή, Ορ. Καρύδα. "Κάψουλα" που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία του έργου του Ζενέ, το χαρακτήρισε, σημειώνοντας ακόμη ότι η "πίστη στον πολιτισμό" που επιδεικνύει το Γαλλικό Ινστιτούτο ("σε αντίθεση με τους δικούς μας ιθύνοντες", τόνισε) "είναι σημαντικό για εμάς που παλεύουμε σε ένα αντίξοο και εχθρικό περιβάλλον".

Στη συνέχεια, ο Θέμελης Γλυνάτσης μίλησε για το "βίαιο και σκοτεινό, θλιμμένο κείμενο" της Κλωντίν Γκαλεά Στο χείλος, ένα βαθύτατα πολιτικό θέατρο που αφορμάται από τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ και εξερευνά τα όριά του (10-14/5).

Η Δήμητρα Κονδυλάκη, μεταφράστρια του θραυσματικού έργου του Μισέλ Βιναβέρ Αναζήτηση εργασίας, που σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος (20-23/5), σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολιτικό κείμενο, που, χωρίς να γίνεται στρατευμένο ή καταγγελτικό, θέτει το κρίσιμο ερώτημα: πόση αξιοπρέπεια ή ελευθερία μπορεί κανείς να θυσιάσει για να βρει ή να διατηρήσει μια θέση εργασίας;

Τέλος, ο Λευτέρης Γιοβανίδης αναφέρθηκε στη χαρά του να συνεργαστεί με τον Ζαν-Ρενέ Λεμουάν, ο οποίος παραβρισκόταν στην παρουσίαση, για την παρουσίαση του Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα (27-30/5), μια επαναδιαπραγμάτευση του αρχαίου μύθου στη βάση της αντίθεσης του καθολικού και του ατομικού.

Για το τελευταίο έργο της διοργάνωσης, αποτελεί η Χίλντα της Μαρί Ντιάιγ (31/5-3/6), σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, μια πραγμάτευση του θέματος της εξουσίας μέσα από τη σχέση κυρίου-δούλου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις