Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Λισσαβόνα: Τσίπρας και Σεγούρο εναντίον της καταστροφής του Ευρωπαϊκού Νότου

Ο Α. Τσίπρας με το γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Ζοζέ Σεγούρο.

Με το γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Ζοζέ Σεγούρο, συναντήθηκε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισσαβόνα. Οι ηγέτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας εστί

Με το γενικό γραμματέα του  Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Ζοζέ Σεγούρο, συναντήθηκε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισσαβόνα. Οι ηγέτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και την ανθρωπιστική κρίση που είναι εμφανής και στις δύο χώρες.
Ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί αργότερα με το προεδρείο της μεγαλύτερης εργατικής συνομοσπονδίας της Πορτογαλίας, τη CGTP, και θα έχει επικοινωνία με τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Πορτογαλίας. Μάριο Σοάρες. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Σεγούρο έχει στη Λισσαβόνα συνάντηση με τους ηγέτες των Γάλλων, Ισπανών και Ιρλανδών σοσιαλιστών για να αναζητήσουν κοινές στρατηγικές εξόδου από την κρίση. Εντύπωση προκαλεί η απουσία του ελληνικού ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι τα κόμματα αυτά συμμετέχουν στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τη Σοσιαλιστική Διεθνή. 

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Ζοζέ Σεγούρο, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λισσαβόνα:
"Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία , το γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Σεγούρο, και νομίζω ότι είναι πλέον κοινή διαπίστωση των περισσότερων δυνάμεων στον Ευρωπαϊκό Νότο ότι το Μνημόνιο είναι αδιέξοδο και ότι με αυτή την πολιτική οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δεν μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση.
Παρά τις επιμέρους διαφορές μας συμφωνήσαμε να έχουμε ένα ανοικτό διάλογο, διότι η συνεργασία των χωρών του Νότου και των πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν μια βιώσιμη λύση εξόδου από την κρίση είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί είναι αλλιώς όταν μια χώρα είναι αντιμέτωπη σε δεκαεπτά και αλλιώς όταν πολλές χώρες μαζί, ιδιαίτερα αυτές του Νότου, ενώσουν τις δυνάμεις τους συζώντας έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Και η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση πια, όχι ίσως στο βαθμό που την αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και αυτοί εδώ έχουν τεράστια προβλήματα. Το ίδιο αντιμετωπίσουν και στην Ισπανία. Στην Ιταλία βρίσκονται μπροστά σε πολιτικά αδιέξοδο.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ο διχασμός ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη των πλεονασμάτων του Βορρά και της κοινωνικής διάλυσης στο Νότο. Το μέλλον της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη και πρέπει οι λαοί αυτό να το διεκδικήσουν".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ναι, αλλά ο Τσίπρας έφερε Μνημόνια

Μπορεί τα κανάλια να δοξάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά στον πραγματικό κόσμο η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη. Υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, το κλίμα κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι, η πολυδιαφημισμένη ρευστότητα πέφτει με το σταγονόμετρο.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις