Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ρ. Δούρου: Ασύγγνωστη ολιγωρία ΥΠΕΚΑ και Περιφέρειας για το κρυφό ατύχημα στα ΕΛΠΕ

"Μηδενικά ανακλαστικά" και "ασύγγνωστη ολιγωρία" στην ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών καταλογίζει σε ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια Αττικής η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, σχετικά με το νέο ατύχημα στις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων στην Ελευσίνα...

"Μηδενικά ανακλαστικά" και "ασύγγνωστη ολιγωρία" στην ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών καταλογίζει σε ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια Αττικής η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, σχετικά με το νέο ατύχημα στις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων στην Ελευσίνα.

Η Ρ. Δούρου τονίζει ότι ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια Αττικής δεν ενεργοποίησαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και των όρων ασφάλειας των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου παρά τις αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από κινήσεις πολιτών της περιοχής, αλλά και σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στις 12 Ιουλίου του 2013.

Η Ρ. Δούρου επισημαίνει ότι το ατύχημα αποσιωπήθηκε επικοινωνιακά επί πέντε μέρες (το έφερε στο φως η "Εφημερίδα των Συντακτών") σημειώνοντας ότι "αποτελεί το τελευταίο επικίνδυνο συμβάν μιας σειράς καθημερινών ρυπαντικών επεισοδίων" και υπογραμμίζει ότι "οι εργαζόμενοι κι οι πολίτες του Θριάσιου Πεδίου θα γυρίσουν σελίδα και θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση και τη διοίκηση του απερχόμενου περιφερειάρχη για το συντελούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος της Αττικής".

Το διπλό περιστατικό συνέβη το βράδυ της Μ. Πέμπτης και τα ξημερώματα προς Μ. Παρασκευή και καταγράφηκε ως το πιο σοβαρό ρυπαντικό επεισόδιο εδώ και καιρό. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής ιδιαίτερα έντονη δυσοσμία πετρελαίου και αερίου παρατηρήθηκε μετά τις 10 το βράδυ της Μ. Πέμπτης κι ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς. Η ανησυχία των κατοίκων μεγάλωσε όταν, μετά από λιγότερο από τέσσερις ώρες, γύρω στη 1.30 το βράδυ, σημειώθηκε πυρκαγιά σε δεξαμενή του διυλιστηρίου, η οποία όμως κατασβέστηκε χωρίς την επέμβαση της Πυροσβεστικής, αν κι ο κοντινός δρόμος, η παλιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου, έμεινε κλειστός για περίπου μία ώρα. Το διπλό περιστατικό συνοδεύτηκε από επικοινωνιακό σκοτάδι, καθώς τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν προχώρησαν σε καμία ανακοίνωση ώστε να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη πραγματικά.

Τα ατυχήματα στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και τα ρυπαντικά επεισόδια είναι συχνά, σχεδόν καθημερινά, ιδιαίτερα μετά την επέκταση του διυλιστηρίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής.

Η "Αυγή" επικοινώνησε με την πρωτοβουλία πολιτών Ecoeleusis, που έχει πρωταγωνιστήσει στην καταγραφή των ρυπαντικών επεισοδίων και ατυχημάτων στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων. Ο Χρ. Χρηστάκης, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία πολιτών Ecoeleusis, μας επισήμανε ότι τα ρυπαντικά επεισόδια έχουν πυκνώσει τα τελευταία χρόνια κι από τις αρχές του χρόνου είναι συχνά. "Δεν μπορούμε να ζούμε με συνεχή ρυπαντικά επεισόδια και με τον φόβο ενός ατυχήματος" τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλα τα σχόλια