Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Παράγει πολιτισμό 135 χρόνια

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση, τουλάχιστον για τη λεσβιακή γραμματολογία, έκλεισε τη δραστηριότητά του για το 2013 το πολιτιστικό σωματείο Λέσχη Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λέσβιος", που δραστηριοποιείται στη γενέτειρα του μεγάλου διαφωτιστή και δασκάλου Βενιαμίν του Λέσβιου...

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση, τουλάχιστον για τη λεσβιακή γραμματολογία, έκλεισε τη δραστηριότητά του για το 2013 το πολιτιστικό σωματείο Λέσχη Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λέσβιος", που δραστηριοποιείται στη γενέτειρα του μεγάλου διαφωτιστή και δασκάλου Βενιαμίν του Λέσβιου.

Η «Χρονογραφία και Ποίηση του Γιώργου Ζεϊμπέκη» είναι το αποτέλεσμα της ερευνητικής δουλειάς του γνωστού Λέσβιου ποιητή και εκπαιδευτικού Αριστείδη Καλάργαλη, που σημειώνει στο οπισθόφυλλο της έκδοσης. «Αρκετοί Λέσβιοι λογοτέχνες, δημοσιογράφοι και λόγιοι της Λεσβιακής Άνοιξης, άφησαν το έργο τους σκόρπιο στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Δεν ενδιαφέρθηκαν για τη συγκέντρωση και την έκδοσή του. Ένας από αυτούς είναι ο δάσκαλος και ποιητής Γιώργος Ζεϊμπέκης, που γεννήθηκε στο Πλωμάρι το 1888 και πέθανε στη Μυτιλήνη το 1949.

Η δραστηριότητά του, όπως ανασυντάχθηκε από τον Τύπο της εποχής, ήταν πολυσχιδής. Υπήρξε από τους πρώτους δημοτικιστές του νησιού, γι' αυτό απολύθηκε από τη Σχολική Εφορία Πλωμαρίου, της γενέτειράς του, το 1913 ένεκεν ατυχούς τινός δημοσιεύματος εν τη εφημερίδι 'Λαϊκός Αγών', 'εκ του οποίου φανερά εγένοντο γνωσταί αι δοξασίαι αυτού εν τω ζητήματι της γλώσσης, δηλαδή πρεσβεύοντος δοξασίας μαλλιαρικάς [...] παύομεν από σήμερον αυτόν ως διδάσκαλον'.

Συνεργάστηκε, από τα νεανικά χρόνια μέχρι τον θάνατό του, με τις περισσότερες εφημερίδες της Λέσβου. Δημοσίευσε ποίηση, διηγήματα, χρονογραφήματα, ταξιδιωτικά, παιδαγωγικά και κοινωνικά άρθρα. Συμμετείχε στη διαμόρφωση της πολιτισμικής ζωής του νησιού, ως σημαντικός συντελεστής της Λεσβιακής Άνοιξης.

Με την αποθησαύριση των ποιημάτων του ανακαλύπτουμε έναν λυρικό ποιητή, τρυφερό, ερωτικό, τολμηρό σε κάποιες περιπτώσεις, που εκτός της άλλης θεματογραφίας του, υμνεί και την απελευθέρωση της Λέσβου, στις 8 Νοεμβρίου 1912".

Αλλά δεν περιορίζεται σ' αυτό η δραστηριότητα του πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού σωματείου Λέσχη Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λέσβιος", το οποίο δρα και δημιουργεί επί 135 χρόνια, δηλαδή από το 1878, οπότε ιδρύθηκε στην άλλοτε ανθούσα και κραταιά κωμόπολη της Λέσβου.

Το σωματείο ιδρύθηκε από ομάδα μαθητών του μεγάλου παιδαγωγού και διαφωτιστή Βενιαμίν ως «Αναγνωστήριον Βενιαμίν ο Λέσβιος», που σκοπό είχε την παροχή μόρφωσης και παιδείας στους υπόδουλους, τότε Έλληνες.

Αρχικά στεγάσθηκε σε κτήριο το οποίο ανήγειρε ειδικά ο Πλωμαρίτης, εμπορορράπτης στο Αϊβαλί, Παν. Μανωλέλλης, το 1882. Η αίθουσά του υπήρξε χώρος ανάπτυξης πολλαπλής πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας με διοργάνωση διαλέξεων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, και πραγματοποίηση εκδόσεων. Συν τω χρόνω απέκτησε και πλούσια βιβλιοθήκη, που αριθμεί σήμερα περισσότερους από 4.500 τόμους.

Κατά τη δεκαετία του 1980 φιλοξένησε τα προγράμματα μαθημάτων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Τα τελευταία χρόνια το Σωματείο αυτό, χωρίς καμία τακτική κρατική αρωγή, ανέπτυξε μια ιδιαίτερα σημαντική δράση, ανάμεσα στην οποία συγκαταλέγεται η έκδοση το 2008 του έργου «Χειρόγραφη Φυσική του Βενιαμίν Λεσβίου» με τη μέθοδο της ομοιοτυπικής αναπαραγωγής, μαζί με ένα επίσης χειρόγραφο του Γ.Α. Αριστείδη-Πάπη, που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Βενιαμίν, μεταφέροντας και τρία από τα σημαντικότερα κείμενά του καθώς και τη μελέτη του διευθυντή ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης Αντώνη Ανδριώτη «Η θεωρία του Πανταχηκινήτου».

Οργάνωσε τον Ιούνιο του 2009 διήμερο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Νεοελληνικός Διαφωτισμός - Η περίπτωση του Βενιαμίν Λεσβίου», σε συνεργασία με τον τομέα φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον καθηγητή Παναγιώτη Νούτσο, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με 21 Έλληνες και ξένους συνέδρους.

Τα πρακτικά αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού συνεδρίου περιλαμβάνονται στο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού της μητροπόλεως Μυτιλήνης-Ερεσού και Πλωμαρίου "Αγία Σιών", που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα, με την επιμέλεια του δρα Αθανασίου Καλαμάτα.

Οργάνωσε το 2010 τη διημερίδα με θέμα «Ελαιόλαδο, το χρυσάφι της Λέσβου» με τη συμμετοχή καθηγητών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης χημικών, διατροφολόγων, βιολόγων, για τη διατροφική υπεροχή του ελαιολάδου έναντι των διαφόρων άλλων «ελαίων». Τα συμπεράσματα εκδόθηκαν σε φυλλάδιο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Οργάνωσε το 2010 μουσική διημερίδα «Ήχοι βορειοανατολικού Αιγαίου - Όψεις της εκκλησιαστικής και λαϊκής μουσικής» με τη συμμετοχή των καθηγητών του ΤΕΙ Άρτας Ευγένιου Βούλγαρη και Δημήτρη Μυστακίδη.

Εξέδωσε το λεύκωμα «Λέσβος 1912-2912. Εκατό χρόνια ελευθερίας», με άρθρα σύγχρονων Λέσβιων μελετητών και ιστορικών, σχετικών με την πολεμική δραστηριότητα του 1912, κείμενα δημοσιευμένα στις λεσβιακές, αθηναϊκές και ομογενειακές εφημερίδες για τα πολεμικά και διπλωματικά γεγονότα, αφηγήσεις πρωταγωνιστών των αγώνων, φωτογραφίες, γκραβούρες και όσα άλλα απεικονίζουν το συγκεκριμένο γεγονός.

Την έκδοση αυτή παρουσίασαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη και την Πάτρα, μεταξύ άλλων οι καθηγητές της ιστορίας Αντώνης Λιάκος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ξωχέλλης και Δημήτρης Λυβάνιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χάρης Εξερτζόγλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Χρήστος Τερέζης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Για το ίδιο μεγάλο γεγονός, σε συνεργασία με την ΕΡΤ3, γύρισε το ντοκιμαντέρ «Απελευθέρωση της Λέσβου και της Λήμνου» σε δυο 45λεπτα επεισόδια, που προβλήθηκαν επανειλημμένα από την ΕΡΤ3 και την ERTWorld.

Σε συνεργασία με την εκπομπή της ΕΡΤ3 του δημοσιογράφου Γιώργη Μελίκη «Ο τόπος και το τραγούδι του» και τη χορωδία Πλωμαρίου «Ο Αλκαίος» οργάνωσε το γύρισμα ντοκιμαντέρ για τους χορούς και τις μουσικές του Πλωμαρίου.

Στο πλαίσιο των καθημερινών δραστηριοτήτων της, η λέσχη προβάλλει κάθε Παρασκευή σημαντικές ταινίες της διεθνούς αλλά και της ελληνικής παραγωγής, δίνοντας την ευκαιρία μιας εναλλακτικής ενασχόλησης στη νεολαία.

Κάθε χρόνο συγχαίρει τους νέους φοιτητές και σπουδαστές, που αποφοίτησαν από σχολεία του Πλωμαρίου, στους οποίους δωρίζει βιβλία από την ανεξάντλητη λεσβιακή γραμματεία. Διοργανώνει εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας Λεσβίων αλλά και άλλων καλλιτεχνών. Μέλημα του Σωματείου είναι η ανάδειξη των δεξιοτήτων και καλλιτεχνικών ανησυχιών των μόνιμων κατοίκων της κωμόπολης, αλλά και του νησιού, χωρίς να αγνοεί τους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Έτσι, το 2011 οργάνωσε έκθεση από σπάνιες φωτογραφίες της Λέσβου 1875-1915 του συλλέκτη και ιστορικού της φωτογραφίας Χάρη Γιακουμή.

Πρόσφατα απέκτησε από δωρεά μέλους της τη μοναδική χειρόγραφη επιστολή του Βενιαμίν, που φέρει την υπογραφή του.

Το Δ.Σ. του σωματείου αποτελούν οι Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης, δημοσιογράφος - δικηγόρος, Γιώτης Ι. Φρυδάς, φυσικός, πρώην γυμνασιάρχης, Θεολόγος Ι. Πατερέλης, πρώην εφοριακός, Γιάννης Λαγουτάρης, πρώην αξιωματικός του Ε.Ν. και η πριν από μερικές ημέρες αποθανούσα λογίστρια Μαρία Βάμβουρα - Κωνσταντακέλλη.

Δείτε όλα τα σχόλια