Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αποτελούν οι διατάξεις για τις τράπεζες στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Πέραν των "εξυπηρετήσεων" σε αγορές (απελευθερώσεις σε φάρμακα, ψωμί, γάλα, περίπτερα, βιβλίο κ.λπ.) και εργοδότες (συμπίεση μισθών στα 580 ευρώ μεικτά και άμεσες μειώσεις εισφορών...

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αποτελούν οι διατάξεις για τις τράπεζες στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Πέραν των "εξυπηρετήσεων" σε αγορές (απελευθερώσεις σε φάρμακα, ψωμί, γάλα, περίπτερα, βιβλίο κ.λπ.) και εργοδότες (συμπίεση μισθών στα 580 ευρώ μεικτά και άμεσες μειώσεις εισφορών κατά 17%), επιχειρείται να μεταβιβαστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε διαπλοκή και διεθνείς κερδοσκόπους.

Οικονομικοί παρατηρητές σχολίαζαν ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ιδανικό "αντιπερισπασμό", καθώς, εστιάζοντας η κοινή γνώμη σε πολλά επίμαχα σημαντικά κεφάλαια που θίγουν άμεσα εργαζόμενο και καταναλωτή, αγνοεί ένα κολοσσιαίο τραπεζικό "colpo grosso".

Παρ' ότι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι υπόκεινται επί επί χρόνια σε αιματηρές θυσίες, έχουν ενισχύσει τις τράπεζες με κεφάλαια που υπερβαίνουν κατά 100% και πλέον το ελληνικό ΑΕΠ, καθώς από το 2008 ανέρχονται σε 205 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να τις παραχωρήσει στους ιδιώτες αντί πινακίου φακής. Και όχι σε οποιουσδήποτε, αφού εγκαταλήφθηκε η ιδέα να δοθούν με ιδιωτικοποίηση αποκλειστικά σε τράπεζες και προβλέφθηκε να μεταβιβαστούν ακόμη και σε "hedge funds"!

Αν συμβεί αυτό, κερδοσκόποι θα αποκτήσουν τον έλεγχο ελληνικών τραπεζών. Δανειολήπτες και οι περιουσίες τους θα είναι στο έλεος αδίστακτων golden boys του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό γενικότερα για την ελληνική οικονομία. Παραδίδοντας δηλαδή τις τράπεζες στα χέρια ξένων και εγχώριων κερδοσκόπων, παραδίδουν και μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων που είναι χρεωμένοι στις τράπεζες, στους λεγόμενους "ραντιέρηδες" και "αρπακτικά".

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ιθύνων νους του σχεδίου εισόδου των διεθνών κερδοσκόπων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θεωρείται ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς. Ο συγκεκριμένος φέρεται να πίεσε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση επιδίδοντας "τελεσίγραφο" στην ελληνική κυβέρνηση την Δευτέρα 17 Μαρτίου συνεπικουρούμενος από στέλεχος του Μαξίμου και συνδετικό κρίκο κυβέρνησης και τρόικας.

Όπως επίσης φέρεται να επείγεται να κλείσει σχετικές συμφωνίες το συντομότερο, καθώς επίκειται η αντικατάστασή του από τον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο (διευθυντής στον κλάδο Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) την 1η Μαΐου.

Η παρέμβαση της Κομισιόν γίνεται εντονότερη καθώς αναμένεται το επόμενο 48ωρο στην Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Γκερτ Κούπμαν προκειμένου να συζητήσει με κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διοικήσεις των τραπεζών τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκτός του οικονομικού σκέλους, οι συντάκτες του νομοσχεδίου πραγματοποιούν και πολιτική παρέμβαση επιχειρώντας να φέρουν την επόμενη κυβέρνηση προ τετελεσμένων γεγονότων. Χαρακτηριστική είναι η σπουδή του ν/σ να αμνηστεύσει προκαταβολικά τα μέλη του ΤΧΣ για όσα συνυπογράψουν: "... Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, εφόσον λαμβάνονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, θεωρούνται σύμφωνες με το σκοπό του Ταμείου και το δημόσιο συμφέρον, επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο και υπηρετούσες τη χρηστή διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου, όσον αφορά την αστική ευθύνη των μελών του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και του προσωπικού του Ταμείου, έναντι τρίτων και έναντι του Ελληνικού Δημοσίου...".

"Κάτω του κόστους"

Σκανδαλώδης είναι η πρόβλεψη για δυνατότητα τιμής διάθεσης στον ιδιωτικό τομέα χαμηλότερη, της τιμής προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Αυτό εκτιμάται ότι αποτελεί φωτογραφική διάταξη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank σε τιμή πολύ χαμηλότερη της προηγούμενης.

Σημειώνεται ότι, με έγγραφο που έχει αποστείλει, η ενδιαφερόμενη καναδική Fairfax Financial Holdings προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με ποσό έως 1,5 δισ. ευρώ σε τιμή 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι το μέχρι τούδε κόστος της Eurobank ανέρχεται στα 11,1 δισ. ευρώ: ανακεφαλαιοποίηση 5,85 δισ. ευρώ συν ανακεφαλαιοποίηση Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου 0,5 δισ. ευρώ συν "Funding gap" για εξυγίανση Τ.Τ. ύψους 4,1 δισ. ευρώ (μη ισοσκελισμένο ενεργητικό μεταβιβιβαζόμενης τράπεζας με άθροισμα παθητικού και ιδίων κεφαλαίων ή καθαρής θέσης που συνεπάγεται κάλυψη επισφαλειών με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να μην επηρεαστεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας) συν ανακεφαλαιοποίηση νέας Proton 0,65 δισ. ευρ).

Είναι λοιπόν προφανές, όταν μάλιστα προχθές η μετοχή της Eurobank σημείωσε μεταξύ των χαρτιών μεσαίας κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο (3,40%) κλείνοντας στα 0,486 ευρώ, ότι η πώληση κάτω από τα δύο τρίτα της τρέχουσας τιμής συνιστά σκάνδαλο.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος ανακεφαλαιοποίησης της Alpha είναι 4,02 δισ. ευρώ και της Πειραιώς 7 δισ. ευρώ με επιπλέον κόστος για το funding gap της Αγροτικής (7,4 δισ.) και των κυπριακών καταστημάτων (1,6 δισ. ευρώ) αλλά και της Εθνικής 8,7 δισ. ευρώ.

Ακόμη, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Κερασίνα Ραφτοπούλου, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα όπως "γιατί αυτός ο περιορισμός για την πενταετία και όχι όταν οι τιμές διάθεσης είναι συμφέρουσες;" από την πρόβλεψη ότι "...με απόφαση του Ταμείου καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία διάθεσης του συνόλου ή μέρους των μετοχών πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει το Ταμείο, λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στις παρ. 3 και 4 το αργότερο εντός πενταετίας από τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος".

Προσθέτει ακόμη σε μελέτη της ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για τις προθεσμίες των Γενικών Συνελεύσεων για τις ΑΜΚ αφού συντέμνονται στο 1/3 αυτών που προβλέπονται από τον Ν. 2190/20.

Επιπλέον η Κερασίνα Ραφτοπούλου σημειώνει ότι παρατηρείται μια βιασύνη να προλάβουν τις ημερομηνίες, ίσως των εκλογών.

Αναφορικά με την πρόβλεψη ότι «οι εν λόγω περιορισμοί στα δικαιώματα ψήφου του Ταμείου θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιωτική συμμετοχή στην πρώτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα λάβει χώρα μετά τη δημοσίευση του παρόντος είναι τουλάχιστον ίση με το 50%" θέτει το ερώτημα: Αν το ΤΧΣ καταβάλει το 50 % στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα έχει περιορισμούς στα δικαιώματα ψήφου, ανεξάρτητα αν στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο η συμμετοχή του είναι μεγαλύτερη από το 50%;

Δείτε όλα τα σχόλια