Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε ο Περικλής Ροδάκης

"Προσπάθησε να καθορίσεις με σαφήνεια την κάθε πράξη της ζωής σου. Δεν είναι εύκολο να δώσεις εξηγήσεις όταν η πράξη σου τελειώσει. Δεν είσαι συ, αλλά η πράξη σου που κρίνεται και πιότερο κακό θα κάνεις γυρεύοντας την πράξη σου να εξηγήσεις" έγραφε ο Περικλής Ροδάκης...

"Προσπάθησε να καθορίσεις με σαφήνεια την κάθε πράξη της ζωής σου. Δεν είναι εύκολο να δώσεις εξηγήσεις όταν η πράξη σου τελειώσει. Δεν είσαι συ, αλλά η πράξη σου που κρίνεται και πιότερο κακό θα κάνεις γυρεύοντας την πράξη σου να εξηγήσεις" έγραφε ο Περικλής Ροδάκης, αυτός ο υπέροχος μειλίχιος αγωνιστής και λόγιος, που επέμενε να μετρά τη ζωή με πράξεις από την πρώτη του νεότητα, που βρέθηκε στους δρόμους της Αντίστασης, μέχρι χθες το πρωί που ολοκλήρωσε τον βίο σε ηλικία 90 χρόνων, στο Ιπποκράτειο, μετά από πολύχρονη ταλαιπωρία με την υγεία του. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 10 το πρωί και η ταφή θα γίνει αμέσως μετά στο κοιμητήριο της γενέτειράς του, το χωριό Άνω Λουσοί (Σουδενά) Καλαβρύτων. Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί να δοθούν τα χρήματα στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο, στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας: 364/545055 - 16, IBAN: GR 97 0110 3640 0000 3645 4505 516.

O Περικλής Ροδάκης γεννήθηκε στη Λυκούργια Καλαβρύτων το 1923. Στην κατοχή πήρε μέρος στην Αντίσταση. Για τη δράση του διώχθηκε από το μεταδεκεμβριανό κράτος, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο (1947). Το 1952 απολύθηκε από τις φυλακές με τον Ν. 2058 για να σταλεί σχεδόν κατευθείαν στο Μακρονήσι φαντάρος. Τον Δεκέμβριο του 1953 απολύθηκε από το Μακρονήσι με κίτρινο απολυτήριο και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αλλά μόνο για λίγο. Συλλαμβάνεται για κατασκοπία με τη μεγάλη ομάδα των στελεχών του ΚΚΕ (Φλωράκη, Λουλέ, Τσεφρώνη, Καρά κ.λπ.). Το 1955, μαζί με 27 άλλους, δραπετεύει από τα Βούρλα, για να πιαστεί 4 μήνες αργότερα. Το 1960 αθωώνεται στο στρατοδικείο, για να μείνει όμως άλλα δύο χρόνια φυλακή σαν συνέπεια της δραπέτευσης και να αποφυλακιστεί τελικά αρχές του 1962. Με την επιβολή της δικτατορίας αρχίζουν πάλι οι διώξεις. Συλλαμβάνεται και κρατείται στις φυλακές ώς τις 28 Αυγούστου 1973. Συλλαμβάνεται επίσης στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αλλά κρατείται λίγο αυτή τη φορά.

Έχει γράψει πολλούς τόμους βιβλία ιστορικο-κοινωνικού περιεχομένου, έχει μεταφράσει Έρενμπουργκ, Β. Ουγκό, Χέμινγουέη, αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς και έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά. Ανάμεσα στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα "Δεκέμβρης 1944", "Κλεομένης Γ' της Σπάρτης", "Νίκος Ζαχαριάδης", "Κλέφτες και Αρματολοί", "Καλάβρυτα 1941-1944", "Ιστορία της Ελλάδας, 20ός αιώνας", "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα", "Οι προέλληνες" κ.ά.

Δείτε όλα τα σχόλια