Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δημοτική Αγορά Χαλκίδας: Οι ενεργοί πολίτες σώζουν τις αρχιτεκτονικές και ιστορικές κληρονομιές τους

Συνδεδεμένη , εδώ και 130 χρόνια, με την εμπορική, πολιτική και κοινωνική ζωή της Χαλκίδας, η Αγορά της κρίθηκε στην πρόσφατη (13.03) συνεδρίαση του ΚΣΝΜ - ΚΑΣ -για τρίτη ουσιαστικά φορά από την ισχύ του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002- ως διατηρητέο κτηριακό συγκρότημα στο σύνολο της.

Συνδεδεμένη , εδώ και 130 χρόνια, με την εμπορική, πολιτική και κοινωνική ζωή της Χαλκίδας, η Αγορά της κρίθηκε στην πρόσφατη (13.03) συνεδρίαση του ΚΣΝΜ - ΚΑΣ -για τρίτη ουσιαστικά φορά από την ισχύ του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002- ως διατηρητέο κτηριακό συγκρότημα στο σύνολο της.

Είναι ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό σύνολο, που έγινε σε δυο φάσεις: το 1885 κτίσθηκε η πρώτη φάση του με απλό νεοκλασικό ρυθμό και το 1935 η δεύτερη φάση του με ρυθμό του μοντέρνου κινήματος της εποχής του μεσοπολέμου (Bauhaus). Ζωντανή, αλλά παρηκμασμένη από την πολύχρονη σκόπιμη εγκατάλειψη των δημοτικών αρχών, λειτούργησε μέχρι το 2009, όταν αποφασίστηκε από τον δήμο, λόγω επικινδυνότητας κάποιων προβόλων της από μπετόν, να αποβληθούν οι ενοικιαστές καταστηματάρχες της και να περιφραχθεί.

Η Αγορά ακολούθησε τη μοίρα όλων των δημοτικών κτηρίων που οι ιδιοκτήτες Δήμοι τους δεν τα θέλουν: αφέθηκε στην φθορά του χρόνου προκειμένου να καταρρεύσει από μόνη της και στη θέση της να γίνει κάτι άλλο. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό το άλλο ήταν αρχικά, το 2001, να δοθεί αντιπαροχή(!) για πολυόροφες κατασκευές - εντελώς παράνομα για κοινωφελή χώρο, το 2005 να κτισθεί άλλο εμπορικό κτήριο. Τελικά, το 2006 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, τα σχέδια καταστροφής της αγοράς δεν σταμάτησαν. Το 2009, προκλήθηκε από τον δήμο νέα εξέταση από το ΚΣΝΜ προκειμένου να αποχαρακτηρισθεί τμήμα του κτηρίου του Κυδωνιάτη ως στατικά επικίνδυνο και να κριθεί κατεδαφιστέο. Δεν καρποφόρησε ούτε αυτό το σχέδιο. Καρποφόρησε όμως μια προσφυγή στο ΣτΕ του πρώην δημάρχου κ. Αναγνωστάκη - μανιώδους οπαδού της κατεδάφισης του «ποντικώνα» η οποία έγινε αποδεκτή για τυπικούς λογούς. Το ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση κήρυξης της Αγοράς ως διατηρητέας και παρέπεμψε εκ νέου στο ΚΣΝΜ-ΚΑΣ το θέμα. Η νέα κρίση έγινε προ ημερών και κατά πλειοψηφία κρίθηκε και πάλι διατηρητέο στο σύνολο του το συγκρότημα, ενώ η μειοψηφία πρότεινε ως διατηρητέα μόνον τη δεύτερη φάση (Κυδωνιάτη). Και πάλι όμως η δημοτική αρχή δεν ησυχάζει: σε μια πρωτοφανή ενέργεια, με δελτίο Τύπου, προδίκασε ότι ο υπουργός δεν θα υπογράψει τη γνωμοδότηση ΚΣΝΜ-ΚΑΣ και θα την αναπέμψει για νέα κρίση!

Είναι φανερό ότι υπάρχουν κάποια σχέδια που χάλασαν. Τι σχέδια είναι αυτά; Κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Ο δήμος, επισήμως, δεν μιλάει για γκρέμισμα των ιστορικών κτισμάτων (τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση γενικά), αλλά λέει ότι προσδοκά από έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να του πει τι πρέπει να κάνει σε αυτό το σημείο: μια νέα μικρή αγορά, ένα θέατρο, κάποιο πάρκο ή άλλο τι, και ως προϋπόθεση γι' αυτό θεωρεί τον αποχαρακτηρισμό του συγκροτήματος. Δηλαδή, να του επιτραπεί το γκρέμισμα, αλλά να υπάρχει και το πρόσχημα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Η αυτονόητη σε άλλες χώρες προστασία ενός κτηρίου γεμάτου ιστορία αλλά και χρησιμότητα για τη σύγχρονη πόλη, δεν βρίσκεται στη χώρα μας στα χέρια των ειδικών για την αποκατάστασή του, αλλά υπόκειται στις ορέξεις και στους ανομολόγητους σχεδιασμούς διαφόρων κύκλων και συμφερόντων.

Πώς μπορεί να σπάσει αυτός ο κύκλος της αυθαιρεσίας; Η κοινωνία, επιφανειακά και διά των εκπροσώπων διαφορών Δ.Σ., φαίνεται να συμφωνεί με την προωθούμενη θέση «να φύγει ο ποντικώνας». Μια κίνηση όμως, πολιτών, που συγκροτήθηκε πριν ενάμιση μήνα περίπου, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση, Αποκατάσταση και Επαναλειτουργία της Δ. Αγοράς έχει να πει διαφορετικά πράγματα. Πλαισιωμένη από πολλούς τεχνικούς, αλλά και πανεπιστημιακούς από όλη την Ελλάδα, προχωρεί σε σειρά δραστηριοτήτων (έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, πραγματοποίηση συγκεντρώσεων κ.λπ.) που βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στην τοπική - και όχι μόνον- κοινωνία. Σε δελτίο τύπου της η ομάδα μιλά για συμμετοχή στην προσπάθεια διάσωσης «...εκατοντάδων άλλων πολιτών, στη Χαλκίδα, την Εύβοια και την Ελλάδα. Πολλοί άνθρωποι από μόνοι τους, και χωρίς να έχουμε επαφή, κινητοποιήθηκαν για την υπόθεση της διάσωσης της Αγοράς. Εκατοντάδες ήρθαν σε επαφή μαζί μας... Τις θέσεις μας συνυπέγραψαν πάνω από 1.700 πολίτες ώς σήμερα... Σκοπεύουμε άμεσα να προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις με τελικό στόχο να υλοποιηθεί το έργο της αποκατάστασης της ΔΑΧ... Αυτή η εξέλιξη μπορεί να προχωρήσει μόνον με την αποφασιστική συμβολή της κοινωνίας της Χαλκίδας, αλλά και της Εύβοιας. Γι' αυτόν τον λόγο σκοπεύουμε να απευθυνθούμε σε όλους τους φορείς, σε όλες τις τοπικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις μέχρι τώρα θέσεις τους, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες συμφωνίας και προϋποθέσεις δημιουργίας ενός πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος για την αποκατάσταση της Αγοράς, αλλά και την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης».

Φαίνεται ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης, αλλά και του δημόσιου χώρου, είναι ένα πολύ δυνατό νήμα, που μπορεί να ενώσει την κοινωνία και να την ενεργοποιήσει ώστε να υπερασπιστεί, εαυτό της από τα κτυπήματα της, τάχα, «αξιοποίησης» που προωθεί η «νέα τάξη πραγμάτων».

Δ.Χ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις