Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το μειονοτικό δημιουργεί ένταση στις σχέσεις Ουγγαρίας - Ρουμανίας

Μια ακόμη εστία έντασης στην καρδιά της Ευρώπης δημιουργεί η ανακίνηση του μειονοτικού ζητήματος στη Ρουμανία από τη γειτονική Ουγγαρία. Μέλη της ουγγρικής κυβέρνησης ζήτησαν αυτονομία για την ουγγρική κοινότητα στη Ρουμανία, μία μέρα μετά την απόφαση του Βουκουρεστίου να επιβάλει απαγόρευση...

Μια ακόμη εστία έντασης στην καρδιά της Ευρώπης δημιουργεί η ανακίνηση του μειονοτικού ζητήματος στη Ρουμανία από τη γειτονική Ουγγαρία. Μέλη της ουγγρικής κυβέρνησης ζήτησαν αυτονομία για την ουγγρική κοινότητα στη Ρουμανία, μία μέρα μετά την απόφαση του Βουκουρεστίου να επιβάλει απαγόρευση επίσκεψης Ούγγρων πολιτικών, τους οποίους κατηγόρησε για εξτρεμισμό.

"Αυτονομία δεν είναι απόσχιση. Είναι φυσιολογική πραγματικότητα εντός της Ε.Ε. Αν άλλοι επιτρέπεται να την έχουν, σε εμάς τους Ούγγρους πρέπει να επιτραπεί να την έχουμε, επειδή είμαστε εξίσου άξιοι, όπως οποιοδήποτε άλλο έθνος" δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ζολτ Σέμιεμ στη διάρκεια συγκέντρωσης στην ανατολική Τρανσυλβανία.

Χιλιάδες Ούγγροι στη Ρουμανία γιόρτασαν την εθνική επέτειο της Ουγγαρίας το περασμένο Σάββατο 15 Μαρτίου, επέτειο της ουγγρικής επανάστασης το 1948. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις κρατούσαν σημαίες της Ουγγαρίας και της ουγγρικής μειονότητας (Σέκλερς).

Την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε ότι το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε την Τρίτη διαδικασία για την ανακήρυξη ως persona non grata του Βόνα Γκάμπορ, αρχηγού του κόμματος Jobbik", το οποίο χαρακτήρισε "ακραίο".

Περίπου το 7% του πληθυσμού της Ρουμανίας είναι μέλη της ουγγρικής μειονότητας. Περίπου 600.000 μέλη της ουγγρικής μειονότητας είναι οι αποκαλούμενοι Σέκλερς, που έκαναν εκστρατεία για αυτόνομη περιοχή στην Τρανσυλβανία, η οποία ήταν τμήμα του Βασιλείου της Ουγγαρίας έως τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δείτε όλα τα σχόλια