Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βήμα - βήμα για εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, απολύσεις συμφωνία για τράπεζες

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Μόνο για τις τράπεζες επετεύχθη συμφωνία κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση των τροϊκανών με τους υπουργούς. Αντίθετα, δεν υπήρξε ούτε χθες συμφωνία για "εργαλειοθήκη" ΟΟΣΑ, ομαδικές απολύσεις και διάθεση πρωτογενούς πλεονάσματος, παρότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, υπήρξαν βήματα προσέγγισης

Μόνο για τις τράπεζες επετεύχθη συμφωνία κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση των τροϊκανών με τους υπουργούς. Αντίθετα, δεν υπήρξε ούτε χθες συμφωνία για "εργαλειοθήκη" ΟΟΣΑ, ομαδικές απολύσεις και διάθεση πρωτογενούς πλεονάσματος, παρότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, υπήρξαν βήματα προσέγγισης.

«Κλείσαμε τα τραπεζικά θέματα, συζητήσαμε μικρές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εκτιμούμε ότι είναι εφικτό να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα» δήλωσαν στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υιοθετείται η πρόταση του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια να ιδιωτικοποιούνται οι τράπεζες σε ποσοστό ανάλογο με τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα προσελκύσουν αυτές.

Οι συζητήσεις, οι οποίες διήρκεσαν από το μεσημέρι έως τις νυχτερινές ώρες (από τους τελευταίους που παρέμειναν στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ο Κ. Μητσοτάκης), επικεντρώθηκαν σε αρμοδιότητες 4 υπουργείων με το οικονομικό επιτελείο να κάνει λόγο για "4-5 αστερίσκους". Η χθεσινή πολύωρη συνάντηση των επικεφαλής ελεγκτών της τρόικας (οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν να αναχωρήσουν απόψε με συμφωνίες στις "αποσκευές" τους) με την ελληνική πλευρά ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την προηγούμενη "μαραθώνια" (καθαρής διάρκειας 14 ωρών) σύσκεψη της Κυριακής, η οποία ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Δευτέρας.

Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι δύο πλευρές ήταν ανά υπουργείο τα εξής:

1. Υπουργείο Εργασίας: στις συζητήσεις του εν λόγω τομέα, οι οποίες διήρκεσαν ως τις 9 μ.μ., οπότε αποχώρησε ο Γ. Βρούτσης, μείζον ζήτημα αποτελεί εκείνο των ομαδικών απολύσεων. Δεν υπήρξε συμφωνία, επεσήμαναν κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας πάντως ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες τυπικές διευθετήσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει το κεφάλαιο αυτό μετά τις ευρωεκλογές στο τρίτο Μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αν όχι σε όλες τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον σε αυτές που βρίσκονται υπό καθεστώς αναδιάρθρωσης. Συζητήθηκε ακόμη η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για ισχυροποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και την τελική έγκριση ή μη των απολύσεων από τον γενικό γραμματέα έως το 2014 με παράλληλη πρόβλεψη για απελευθέρωση στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης.

2. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στη θέση τους για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, κάτι για το οποίο δεν έχει συμφωνήσει έως τώρα η κυβέρνηση.

3. Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρώτιστο ζητούμενο των τροϊκανών είναι η πλήρης εφαρμογή των προτάσεων της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ και αναζητείται συμφωνία στα επίμαχα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (συζητήθηκε η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών), των φαρμακείων και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). Για το γάλα, συζητήθηκε το σενάριο των τριών κατηγοριών (γάλα ημέρας έως 10 ημερών, χαμηλής παστερίωσης και υψηλής παστερίωσης).

4. Υπουργείο Οικονομικών: Οι διχογνωμίες επικεντρώνονταν κυρίως στη διανομή του "κοινωνικού μερίσματος", με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πάντως να καθιστούν σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα πάει σε μονομερή προώθηση.

Η ελληνική πλευρά έχει βάλει ως στόχο να ακολουθηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να επέλθει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να εξελιχθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να συμβεί ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της Αθήνας (1- 2 Απριλίου) και να εγκριθούν οι δόσεις.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, "...το μέγεθος των αναγκών της χώρας συνηγορεί ότι δεν θα είναι μόνο μια δόση», για να συμπληρώσουν πως «θα πάρουμε όσα λεφτά χρειάζεται για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Μαΐου...". Οι τελευταίες υπολογίζονται περί τα 10 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το χρηματιστήριο παρουσίασε χθες άνοδο 3,50% στις 1.365,09 μονάδες με την μετοχή της Εθνικής στο +6,56%, ενώ άνοδο είχαν 6,39% η Eurobank, 4,69% η Πειραιώς, 4,15% η Alpha Bank και 4,03% η Attica Bank. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν άσχετη με την απαίτηση της τρόικας να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank με ιδιωτικά κεφάλαια και με ρόλο επικουρικό να συμμετάσχει το ΤΧΣ με βάση τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Η τρόικα προέβαλε αυτήν την απαίτηση στη διάρκεια των συνομιλιών της περασμένης Παρασκευής, οπότε έθεσε και το πλαίσιο πραγματοποίησης της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Οι δανειστές απαίτησαν να ιδιωτικοποιηθεί η Eurobank στηριζόμενη σε διεθνή ιδιωτικά κεφάλαια. Εάν οι ιδιώτες καλύψουν και τα 3 δισ. ευρώ, η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και το ΤΧΣ (παρότι έθεσε ζήτημα να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank) δεν θα συμμετάσχει, έκαναν σαφές οι δανειστές.

Όπως είπαν, τον κύριο λόγο στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank τον έχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Αν καλύψουν και τα 3 δισ. της ΑΜΚ τότε το ΤΧΣ δεν θα συμμετάσχει. Αν δεν τα καλύψουν, τότε το ΤΧΣ θα έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση. Σημειώνεται ότι, εάν δεν συμμετάσχει το ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, θα υποχωρήσει το ποσοστό του από το 95% στο 35%.

Πληροφορίες ανέφεραν για το όλο ζήτημα ότι είναι πιθανή ακόμη και εντός της εβδομάδας η κατάθεση του Νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Χθες εξάλλου η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "CCC" της Alpha Bank μετά την ανακοίνωση για την αύξηση κεφαλαίου, ενώ διατήρησε αρνητικό το outlook και παρατήρησε ότι απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια για Alpha και Πειραιώς.

Δείτε όλα τα σχόλια