Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Διασώζεται η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Θετική ήταν η απόφαση του ΚΑΣ και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για τη Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας, που, έστω και με οριακή πλειοψηφία, γνωμοδότησαν υπέρ της κήρυξής της ως μνημείου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αποκατάστασή της ώστε να μετατραπεί σε ένα κόσμημα της πόλης...

Θετική ήταν η απόφαση του ΚΑΣ και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για τη Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας, που, έστω και με οριακή πλειοψηφία, γνωμοδότησαν υπέρ της κήρυξής της ως μνημείου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αποκατάστασή της ώστε να μετατραπεί σε ένα κόσμημα της πόλης.

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν δύο αντιπαρατιθέμενες προτάσεις, καθώς κάποια μέλη τάχθηκαν υπέρ του χαρακτηρισμού του συνόλου του κτηριακού συγκροτήματος ως μνημείου, ενώ άλλα υπέρ της διατήρησης μόνο του νεότερου τμήματός του, που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκού Σόλωνα Κυδωνιάτη.

Ο πυρήνας του συγκροτήματος, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ το 1932 προστέθηκε το νέο τμήμα, με σύγχρονη μορφή και στοιχεία μοντερνισμού.

Ο χαρακτηρισμός της Δημοτικής Αγοράς ως μνημείου από το ΥΠΠΟ είχε ακυρωθεί για τυπικούς λόγους από το ΣτΕ το 2013, μετά από προσφυγή πρώην δήμαρχου της Χαλκίδας!

Η προχθεσινή απόφαση για επαναχαρακτηρισμό του σημαντικού αυτού συγκροτήματος, που σήμερα παραμένει εγκαταλειμμένο, με εμφανή τα σημάδια της φθοράς και γεμάτο σκουπίδια, ελπίζεται ότι θα βάλει "φρένο" στις ορέξεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης για "αξιοποίησή" του, ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο η αποκατάστασή του.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Τάξις και Ασφάλεια

Από την επιχείρηση που έκαναν τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου, πληθαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα τα βίντεο που δείχνουν τους αστυνομικούς σε ένα ντελίριο φανατισμού να επιδίδονται σε πράξεις αναίτιας βίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο