Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη

To ευρωπαϊκό σκάφος κλυδωνίζεται και κινδυνεύει να διαλυθεί και να βυθιστεί εξαιτίας των ακραίων πολιτικών σκληρής λιτότητας, που απαξιώνουν την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης στη...

To ευρωπαϊκό σκάφος κλυδωνίζεται και κινδυνεύει να διαλυθεί και να βυθιστεί εξαιτίας των ακραίων πολιτικών σκληρής λιτότητας, που απαξιώνουν την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης στη συνείδηση των ευρωπαϊκών λαών και πολιτών, καθώς «παράγουν ανισότητες με τον ίδιο φυσιολογικό τρόπο που τα ορυκτέλαια παράγουν ατμοσφαιρική ρύπανση», όπως θα 'λεγε ο μεγάλος ιστορικός Έρικ Χομπσμπάουμ. Τις συνέπειες υφίσταται, με τον πιο επώδυνο τρόπο, και ο ελληνικός λαός ζώντας μια σύγχρονη τραγωδία -οικονομική και κοινωνική- τα τελευταία χρόνια.

Ας θυμηθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ιδέα υπήρξε από τη σύλληψή της, εδώ και 200 χρόνια, ιδέα βαθιά ουμανιστική και δημοκρατική. Έτσι την πρότειναν ο πρωτοπόρος Γάλλος σοσιαλιστής Ανρί Σεν Σιμόν και στη συνέχεια ο μεγάλος Βίκτορ Ουγκό, φλογεροί φιλέλληνες και οι δύο. Μεταγενέστερα, στον 20ό αιώνα, η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης τροφοδοτήθηκε από τον αντιφασισμό της περιόδου 1930-1945 και δεν είναι τυχαίο ότι εκ των κορυφαίων υποστηρικτών της την περίοδο εκείνη ήταν ο Ιταλός αντιφασίστας Αλτιέρο Σπινέλι, μέλος του τότε παράνομου ιταλικού Κ.Κ., ο οποίος έγραψε το περίφημο μανιφέστο του «Για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη», όντας δεσμώτης του Μουσολίνι στο νησί Βεντοτένε.

Σήμερα, όμως, η Ευρώπη ή καλύτερα η Ε.Ε. (αφού Ευρώπη δεν είναι μόνο η Ευρώπη των 28 κρατών-μελών) κινείται σε τροχιά που την απομακρύνει από τις ουμανιστικές και δημοκρατικές της παραδόσεις και την καθιστά ανίκανη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Θα 'λεγα ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ε.Ε. ισοδυναμεί με εκτροπή όχι μόνο από τα οράματα των πρωτεργατών της Ευρωπαϊκής Ιδέας, αλλά και από τα σχέδια που είχε εκπονήσει ο Ζακ Ντελόρ υπέρ της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ακόμα και από τον ίδιο τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που έχει ενσωματωθεί στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Επανέρχεται, λοιπόν, στο προσκήνιο μια παλαιότερη θέση της Aριστεράς, ότι «Η Ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι κοινωνική και δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει». Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα που οι κυρίαρχες αντικοινωνικές και αντιλαϊκές πολιτικές ανοίγουν τις καταπακτές της Ιστορίας για την άκρως απειλητική επανεμφάνιση των αποκρουστικών φαινομένων της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του επιθετικού εθνικισμού, γενικότερα του φασισμού. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη απειλή για την Ευρώπη και τις κοινωνίες της, οι οποίες αφοπλίζονται από το βασικό αντιφασιστικό τους οπλοστάσιο, που ήταν επί δεκαετίες οι κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις των Eυρωπαίων εργαζομένων. Και η ευθύνη γι' αυτό βαρύνει τόσο τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρωδεξιάς όσο και τους μεταλλαγμένους Eυρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, τύπου Μπλερ, SPD στη Γερμανία και ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όλα όσα προανέφερα δεν σημαίνουν ότι έχει χαθεί κάθε ελπίδα για την Ευρώπη και το μέλλον της ή ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να αλλάξει, να μετασχηματισθεί και να επανιδρυθεί, όπως προτείνει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτό όμως απαιτεί την ανατροπή των σημερινών κυρίαρχων πολιτικών και μια νέα πορεία της Ε.Ε. στην κατεύθυνση μιας κοινωνικής, δημοκρατικής, ειρηνικής και οικολογικής Ενωμένης Ευρώπης, με πανευρωπαϊκό ορίζοντα και την Ελλάδα ισότιμο εταίρο και συνδημιουργό της.

Αυτή την Ευρώπη εκπροσωπεί η υποψηφιότητα Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, η οποία έχει ήδη κατακτήσει ισχυρή δυναμική, ενισχύοντας και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό και τους αγώνες του. Η υποψηφιότητα αυτή δικαιώνει τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμης ενότητας ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, διαλύοντας και τις επιφυλάξεις που υπήρξαν από μερίδα συντρόφων εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρησιμότητα, τη σημασία και το στίγμα της. Ας αντληθούν, λοιπόν, και από την υπόθεση αυτή τα αναγκαία διδάγματα.

 

* Ο Π. Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις