Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ουκρανία: Παράθυρο ελπίδας μετά τη συμφωνία

Παράθυρο ελπίδας την ύστατη ώρα άνοιξε η χθεσινή συμφωνία για τον τερματισμό της πολύμηνης σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ουκρανία που έχει αιματοκυλήσει τη χώρα.

Παράθυρο ελπίδας την ύστατη ώρα άνοιξε η χθεσινή συμφωνία για τον τερματισμό της πολύμηνης σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ουκρανία που έχει αιματοκυλήσει τη χώρα. Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν το κείμενο υπό τα "χειροκροτήματα" των Ευρωπαίων πολιτικών παραγόντων, ωστόσο η κατάσταση στο Κίεβο παραμένει πάντα ηλεκτρισμένη και εύφλεκτη ύστερα από μια εβδομάδα πολύνεκρων συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Υπό τις έντονες και επίμονες πιέσεις της ευρωπαϊκής "τρόικας" (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία), ίσως και με τις παραινέσεις της Μόσχας, την οποία προσέγγισε με δική της πρωτοβουλία η Μέρκελ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποδέχθηκε χθες τα βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης: την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, την επιστροφή στο σύνταγμα του 2004, που προβλέπει περιορισμένες εξουσίες για τον πρόεδρο, και τη χορήγηση γενικής αμνηστίας σε όσους συνελήφθησαν στη διάρκεια των ταραχών.

Η συμφωνία

Συγκεκριμένα το κείμενο της συμφωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προβλέπει τα εξής:

* Το Σύνταγμα του 2004 θα αποκατασταθεί εντός 48 ωρών και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα σχηματιστεί εντός 10 ημερών.

* Η συνταγματική μεταρρύθμιση για την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα πρέπει να αρχίσει αμέσως και να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο.

* Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος, όχι όμως αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014 και αφού ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.

* Μια έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας θα διεξαχθεί υπό κοινή επίβλεψη από τις ουκρανικές αρχές, την αντιπολίτευση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

* Οι ουκρανικές αρχές δεν θα επιβάλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τόσο οι ίδιες όσο και η αντιπολίτευση θα απόσχουν από τη χρήση βίας.

* Τα παράνομα όπλα θα παραδοθούν σε φορείς του υπουργείου Εσωτερικών.

Ψήφισε η Βουλή

Η συμφωνία έφτασε αμέσως στο ουκρανικό κοινοβούλιο και τα μέλη του ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής στο σύνταγμα του 2004, βάσει του οποίου ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θα χάσει μέρος των εξουσιών του.

Επίσης ψηφίστηκε και η άνευ όρων παροχή αμνηστίας σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για συμμετοχή στις ταραχές των τελευταίων μηνών. Η αμνηστία αυτή σημαίνει ότι θα αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον ανθρώπων που κρατούνται ή που φοβούνται ότι θα συλληφθούν επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η συμφωνία έγινε αποδεκτή υπό τον όρο ότι ο νυν υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός εισαγγελέας θα αποκλειστούν από οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση, ένας όρος που, κατά τα φαινόμενα, έγινε δεκτός.

Χαιρετίζουν οι Ευρωπαίοι

Από τους πρώτους που χαιρέτισαν τη συμφωνία και το "θάρρος" των αντίπαλων πλευρών ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας, που διαδραμάτισαν άλλωστε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις κατά τη μεσολαβητική αποστολή τους στο Κίεβο.

Με την σειρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαιρέτισε τη συμφωνία και τη χαρακτήρισε «απαραίτητο συμβιβασμό για να ξεκινήσει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος». «Τώρα όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να επιδείξουν θάρρος και να κάνουν τα λόγια πράξεις για χάρη του ουκρανικού λαού» πρόσθεσε ο Ρομπάι στην ανακοίνωσή του.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είπε από την πλευρά της ότι το μέλλον της Ουκρανίας θα είναι στο εξής "γεμάτο προκλήσεις" και η πορεία των εξελίξεων θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστεί η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η Άστον αποκάλυψε ότι είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ, όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τις κυρώσεις που επέβαλε προχθές στην κυβέρνηση του Κιέβου, είπε ότι "αυτό θα εξαρτηθεί".

Χαιρετίζοντας κι αυτός την συμφωνία στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές να την εφαρμόσουν «στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα». «Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει από την τρέχουσα κρίση με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα εκσυγχρονισμού» υπογράμμισε ο Ολάντ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις