Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συρρικνώνεται ο ΕΟΤ, προς "διαθεσιμότητα" οι εργαζόμενοι

Παράθυρο στη διαθεσιμότητα ανοίγει η Όλγα Κεφαλογιάννη με ταυτόχρονη αποστέωση του ΕΟΤ, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, που δημοσιεύτηκε χθες προς διαβούλευση.

Παράθυρο στη διαθεσιμότητα ανοίγει η Όλγα Κεφαλογιάννη με ταυτόχρονη αποστέωση του ΕΟΤ, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, που δημοσιεύτηκε χθες προς διαβούλευση. Παράλληλα, προωθούνται διατάξεις που δίνουν διευκολύνσεις για επενδυτές σε περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), που μπορούν να χωροθετηθούν και σε δημόσια γη, ενώ προβλέπονται και συμβάσεις εκμίσθωσης για κτήρια των καταργηθέντων σχολών ΟΤΕΚ με την υποχρέωση ο ιδιώτης να διατηρήσει τη χρήση.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο, καταργούνται οι βασικές υπηρεσίες του ΕΟΤ, που αφορούν στην αδειοδότηση και τον έλεγχο τουριστικών επιχειρήσεων, την επιβολή προστίμων, την κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες, αλλά και η τεχνική υπηρεσία, με σκοπό να μεταφερθούν στο υπουργείο. Ωστόσο, είναι στον αέρα εάν θα συσταθούν ισάριθμες οργανικές θέσεις, τη στιγμή που 87 υπάλληλοι είναι ήδη σε διαθεσιμότητα.

Σε γενικές γραμμές, το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια του ν. 4179/2013, και για τις ΠΟΤΑ δίνει τη δυνατότητα ένταξής τους και σε Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων με απαιτούμενη μόνο την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος. Επίσης, προβλέπονται μόνιμες πλωτές κατασκευές έως 30 μέτρα, πλάτους έως 3 μέτρα και ύψους από την επιφάνεια της θάλασσας έως 1 μέτρο, για την επιβίβαση και αποβίβαση των πελατών, που θα διαμένουν σε καταλύματα των ΠΟΤΑ.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη μεικτή χρήση των τουριστικών λιμένων με ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των υδροπλάνων. Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτουρισμό, το εισόδημά τους θα φορολογείται ως αγροτικό. Ενώ για τον ιαματικό τουρισμό δίνεται στους ιδιώτες η δυνατότητα για απευθείας παραχώρηση ιαματικού φυσικού πόρου διάρκειας 5 ετών με ετήσιο αντάλλαγμα 15% επί των καθαρών εσόδων.

Τέλος, προβλέπεται η εκμίσθωση από 12 έως 99 χρόνια των ακινήτων του καταργηθέντος ΟΤΕΚ με την προϋπόθεση ότι ο εκμισθωτής θα διατηρήσει τη λειτουργία των μονάδων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Αφήστε, κ. Μητσοτάκη

Πραγματικά εντυπωσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα δήλωσε στη Βουλή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Παραπονέθηκε ότι, ενώ βρισκόταν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αλ. Τσίπρας έκανε απρεπείς δηλώσεις εις βάρος του.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο