Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Σταματίου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΥΓΗΣ

Ιστορικός ερευνητής, διηγηματογράφος, παιδαγωγός και μελετητής του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ο Γιώργος Σταματίου πέθανε στα 76 του χρόνια στην Παιανία και κηδεύτηκε στις Σπέτσες. Γεννημένος το 1937...

Ιστορικός ερευνητής, διηγηματογράφος, παιδαγωγός και μελετητής του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ο Γιώργος Σταματίου πέθανε στα 76 του χρόνια στην Παιανία και κηδεύτηκε στις Σπέτσες. Γεννημένος το 1937 στα Μεσόγεια, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα φοίτησε για ένα χρόνο και στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Θήτευσε στη Μέση Εκπαίδευση, ως καθηγητής στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών και κατόπιν λυκειάρχης στο Λύκειο Σπετσών. Στα 1983 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη διατριβή «Ο Καζαντζάκης και οι Αρχαίοι», που απέσπασε το ειδικό «Βραβείο Καζαντζάκη» του υπουργείου Πολιτισμού και εκδόθηκε με δαπάνη της Ελένης Καζαντζάκη. Συστηματικός μελετητής του έργου του Καζαντζάκη, με πλήθος δημοσιευμάτων, εκδόσεων, διαλέξεων και ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, υπήρξε ενεργό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη. Συνεργάσθηκε κατά καιρούς με τα περιοδικά "Νέα Εστία", "Διαβάζω", "Ιστορία Εικονογραφημένη" κ.ά. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα: "Νίκος Καζαντζάκης, ένας αξεδίψαστος της ελευθερίας", "Η γυναίκα στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη", "Νίκος Καζαντζάκης, ο οικουμενικός", "Ο συνταξιούχος και άλλα διηγήματα", "Ο Λάκης και η Τζίλντα", "Μελένια Μάτια" κ.ά.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ποιες Πρέσπες; Οι συντάξεις είναι το θέμα του

Απλή λογική: Αν ο Κ. Μητσοτάκης πιστεύει στα σοβαρά ότι η κυβέρνηση παζάρεψε το μακεδονικό με τις συντάξεις, προφανώς θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να λυθεί το μακεδονικό εις βάρος της Ελλάδας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο