Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δεσμεύουν τη χώρα σε μη-λύση για το χρέος

Σε μια συντεταγμένη επικοινωνιακή “επίθεση”... καλών ειδήσεων επιδίδεται η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της, με ορίζοντα, ως φαίνεται, το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Την ώρα που η επιστροφή της τρόικας παραμένει στα... αζήτητα, η δικομματική προσπαθεί να διασπείρει...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Σε μια συντεταγμένη επικοινωνιακή "επίθεση"... καλών ειδήσεων επιδίδεται η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της, με ορίζοντα, ως φαίνεται, το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Την ώρα που η επιστροφή της τρόικας παραμένει στα... αζήτητα, η δικομματική προσπαθεί να διασπείρει ειδήσεις, με σκοπό να κάμψει κατά τι τις οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα όρια εξάντλησης από την εφαρμογή των δύο Μνημονίων κατά την τελευταία τετραετία. Την ίδια ώρα όμως διαπραγματεύεται παρασκηνιακά για "δέσει" τη χώρα μας στο... άρμα Μνημονίων και χρέους για 50 χρόνια! Και μάλιστα χωρίς να καθιστά βιώσιμο το δυσθεόρατο δημόσιο χρέος. Για αυτό άλλωστε δημιουργεί... σκόνη, όπως οι ετεροχρονισμένοι λεονταρισμοί Στουρνάρα περί λαθών της τρόικα ή τα περί μείωσης των δίδυμων ελλειμμάτων, στους οποίους επιδόθηκε από το Μέγαρο Μουσικής την περασμένη Παρασκευή. Ούτε βέβαια θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης "διαρρέει" για παράδειγμα, επικείμενες αλλαγές στο νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες, τα πρόστιμα της εφορίας για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ και τη μη έκδοση αποδείξεων και τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ή ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει από τη Φραγκφούρτη, την οποία επισκέφτηκε την περασμένη Πέμπτη, ότι η ύφεση "έκλεισε" κάτω του 4% για το 2013, ενώ κατά τις προηγούμενες ημέρες άφηνε να εννοηθεί ότι αναμένονται "καλά μαντάτα", όπως το αδικαιολόγητο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, "υπερ-φούσκωμα" του πρωτογενούς πλεονάσματος που... υπόσχεται η κυβέρνηση, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το... άδειασμα από την πραγματικότητα

Πάντως, την προσπάθεια αυτή ήρθε να διαψεύσει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η οποία ανέφερε ότι συντελέστηκε μείωση των εξαγωγών για πρώτη φορά μετά το 2010(!), σε ετήσιο επίπεδο. Και μάλιστα, "έπεσαν" τόσο σε συνολική αξία κατά 0,2%, όσο και σε αξία εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών κατά 2,2%.

Το σενάριο 50-50-15

"Κορυφή" στο... παγόβουνο της επιχειρούμενης κυβερνητικής προπαγάνδας αποτελούν οι πληροφορίες που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει από κοινού με την τρόικα την επιμήκυνση 50 ετών στην αποπληρωμή των δανείων που κατέχει, τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% με παράλληλη χορήγηση νέου δανείου 15 δισ. ευρώ. Η όλη διαδικασία φαίνεται να δρομολογήθηκε στην περιβόητη «μυστική» συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας με την ΕΚΤ και την Κομισιόν μετά το τελευταίο Eurogroup, στην οποία δεν είχε κληθεί ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.

Σίγουρα, από μόνη της, η ελάφρυνση με τους παραπάνω τρόπους του χρέους, εφόσον... κυλήσει η εν λόγω πρόταση, φαίνεται πρωτογενώς ελκυστική για κάποιον που την ακούει... Όπως όμως αναφέρουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, μια τέτοια κίνηση δεν πρόκειται να καταστήσει σε καμία περίπτωση το ελληνικό βιώσιμο χρέος δημόσιο. Ας δούμε όμως την αιτία:

Δεν γίνεται βιώσιμο το χρέος


Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει «κρατικοποιημένο» και όχι «ιδιωτικοποιημένο» χρέος. Η χώρα μας διαθέτει 321 δισ. χρέος εκ των οποίων τα 245 δισ. είναι διακρατικά δάνεια μέσω των μηχανισμών στήριξης.

Αυτά, εάν προστεθούν και τα 15 δισ. ευρώ που αναμένεται να είναι το νέο δάνειο προς την Ελλάδα γίνονται 260 δισ. ευρώ.

Αν η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να πληρώσει τα δάνεια αυτά σε 30 χρόνια (όπως ισχύει σήμερα), χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι θα έπρεπε κάθε χρόνο μόνο για κεφάλαιο να πληρώνει 8,6 δισ. ευρώ.

Με την επιμήκυνση των 50 ετών η Ελλάδα θα πληρώνει 5,2 δισ. σε κεφάλαιο χωρίς τόκους.

Άρα η Ελλάδα θα έχει "όφελος" περίπου 3,4 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο τόκων, μέσω της επιμήκυνσης η Ελλάδα θα πληρώνει τόκους για το χρέος από 6 δισ. σήμερα περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι υπάρχει μια ελάφρυνση, όμως μόνο στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης και όχι στο ίδιο το χρέος! Επομένως το χρέος παραμένει μη βιώσιμο ενώ αυτή τη στιγμή παραμένει στο 177% του ΑΕΠ! Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα για τα επόμενα 50 χρόνια θα δανείζεται (εφόσον επιστρέψει στις αγορές) από τους ιδιώτες για να αποπληρώνει τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης, αλλά χωρίς να είναι σε θέση να μειώσει "πραγματικά" το δημόσιο χρέος της, το οποίο δεν αποπληρώνεται επί της ουσίας, αλλά απλώς επιμηκύνεται...

Τα... ανταλλάγματα

Επιπλέον, κρίσιμο ζητούμενο είναι το ποια θα είναι τα "ανταλλάγματα" τα οποία θα ζητήσει η τρόικα. Από τις κυβερνητικές "διαρροές" των τελευταίων ημερών έχει καταστεί σαφές πως τα ανταλλάγματα έχουν μετατοπιστεί από το πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής σε αυτό των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά πολλοί είναι εκείνοι οι αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι μια τέτοια νέα συμφωνία θα επέσυρε, όπως έχει καταδείξει άλλωστε η πρότερη μνημονιακή εμπειρία, σειρά νέων σκληρών μέτρων και ένα τρίτο Μνημόνιο με νέες, δυσβάσταχτες για τη χώρα μας, δεσμεύσεις. Και ας μη λησμονείται το γεγονός ότι διαρθρωτικές θεωρούνται μεταρρυθμίσεις όπως ο "χρόνος ζωής του φρέσκου γάλακτος" ή "η δυνατότητα των σούπερ μάρκετ να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα".

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επτά μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γκέλες παντού

Επτά μήνες μετά τις εκλογές, η ελληνική πραγματικότητα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη διαμορφώνεται ως εξής: Στο προσφυγικό, υπάρχει πλήρης απώλεια ελέγχου. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να θέσει στοιχειώδεις στόχους και να τους υλοποιήσει και έχει μετατραπεί σε ουρά των τοπικών της ακροδεξιών παραγόντων....

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις