Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καταδίκη σε θάνατο ο αποκλεισμός του 1/3 της κοινωνίας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Η Φ.Κ., 50 χρόνων σήμερα, «κεφαλή» μονογονεϊκής οικογένειας και εργαζόμενη, χαμηλόμισθη, αλλά με κανονικές κρατήσεις σε ασφάλιση. Παρά ταύτα τόσο η ίδια όσο και το παιδί της δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, εξαιτίας κάποιων παλιών χρεών της στο πρώην ΤΕΒΕ, όταν ήταν ελεύθερη επαγγελματίας.

Θεσσαλονίκη

Η Φ.Κ., 50 χρόνων σήμερα, «κεφαλή» μονογονεϊκής οικογένειας και εργαζόμενη, χαμηλόμισθη, αλλά με κανονικές κρατήσεις σε ασφάλιση. Παρά ταύτα τόσο η ίδια όσο και το παιδί της δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, εξαιτίας κάποιων παλιών χρεών της στο πρώην ΤΕΒΕ, όταν ήταν ελεύθερη επαγγελματίας. Τώρα για μια εγχείρηση ρουτίνας καλείται να πληρώσει σε δημόσιο νοσοκομείο 1200 ευρώ, τα λεγόμενα «κλειστά νοσήλια» του Ά. Γεωργιάδη, τα οποία και δεν έχει…

Θα τα πληρώσει για να είναι σε ένα κρεβάτι με δεν ξέρει άλλους πόσους, όταν η καλύτερη ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης χρεώνει λιγότερα, αλλά εκεί θα πρέπει να πληρώσει και τους γιατρούς, οπότε το κόστος της επέμβασης διπλασιάζεται. Με τη συνδρομή οικογένειας και φίλων το ποσό μαζεύτηκε, αλλά η Φ.Κ. θα συνεχίσει να πληρώνει την ιατροφαρμακευτική της ασφάλεια και να είναι επί της ουσίας ανασφάλιστη, όπως και το παιδί της. Κάθε μέρα εύχεται «υγεία να έχουμε Παναγιά μου, διότι αλίμονο μας, έτσι που μας κατάντησαν». Όπως μας εκμυστηρεύτηκε τρέμει στην ιδέα μήπως αρρωστήσει το παιδί της. «Για μένα δε βαριέσαι, αλλά τι θα κάνω αν πάθει κάτι ο μικρός μου. Θα τρελαθώ» λέει, καθώς με όσα βγάζει από τη δουλειά της δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ρυθμίσει τα χρέη της προς το πρώην ΤΕΒΕ. «Ίσα που ζούμε με το μισθό μου. Αν δίνω 450 ευρώ τον μήνα στο ΤΕΒΕ δεν θα μπορώ να πληρώσω νοίκι, ΔΕΗ, τηλέφωνο, νερό και ούτε καλά καλά το φαγητό μας» είπε στην «Α».

Η ίδια χθες δεν έδωσε το παρών στην κινητοποίηση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, αν και πολύ θα ήθελε να είναι εκεί για να ενώσει τη φωνή της με όλους τους άλλους πολίτες. Εκείνη την ώρα δούλευε και δεν μπορούσε να λείψει. Ήταν όμως άλλοι πολλοί ανασφάλιστοι, έξω από το ΑΧΕΠΑ, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, Έλληνες και μετανάστες και με το σύνθημα «δεν θα μας πεθάνετε» διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό τους από το σύστημα της δημόσιας Υγείας. Οι γιατροί εθελοντές του ΚΙΑ δεν έχουν ψευδαισθήσεις και δεν περίμεναν κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Στόχος τους ήταν να δώσουν «πρόσωπο στους αόρατους του συστήματος Υγείας», στους ασθενείς που εδώ και πάνω από δύο χρόνια φροντίζουν διότι έχασαν τη δουλειά τους, έκλεισαν τα καταστήματά τους και δεν έχουν πλέον ασφάλιση.

Οι άνθρωποι του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν ως «δολοφονική» την πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας. Ο αποκλεισμός περίπου του 1/3 της ελληνικής κοινωνίας από την πρωτοβάθμια φροντίδα και την περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία καταδικάζει σε θάνατο καθημερινά ανθρώπους. Όπως εξηγούν οι γιατροί εθελοντές οι έχοντες χρόνια ή σοβαρά νοσήματα, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης, εάν δεν λαμβάνουν καθημερινά τη φαρμακευτική τους αγωγή η ζωή τους τίθεται σε άμεσο κίνδυνο. Και σήμερα είναι πάρα πολλοί εκείνοι που αδυνατούν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο