Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Πρόδρομος και εμψυχωτής της ριζοσπαστικής Αριστεράς»

Γράφτηκαν όλα για τον Κώστα αυτές τις μέρες και θα μπορούσαμε να γράφουμε για καιρό πολλοί, πολλά, ακριβώς γιατί ήταν πάρα πολύ ευρύ το πεδίο της θεωρητικής και πολιτικής συνεισφοράς του Φιλίνη στην Αριστερά. Για εμάς υπήρξε κυριολεκτικά η προσωποποίηση της θεωρητικής ενδυνάμωσης...

Γράφτηκαν όλα για τον Κώστα αυτές τις μέρες και θα μπορούσαμε να γράφουμε για καιρό πολλοί, πολλά, ακριβώς γιατί ήταν πάρα πολύ ευρύ το πεδίο της θεωρητικής και πολιτικής συνεισφοράς του Φιλίνη στην Αριστερά. Για εμάς υπήρξε κυριολεκτικά η προσωποποίηση της θεωρητικής ενδυνάμωσης και του εγχειρήματος για την πραγμάτωση της «διευρυμένης πολιτικής».

Οι θεματικές που παρουσιάστηκαν στα φεστιβάλ της "Αυγής" - Θούριου στη Νέα Σμύρνη και στο ΣΕΦ δίνανε τον τόνο αυτής της αναζήτησης. Έντονη κριτική ματιά χωρίς δογματική απόρριψη, ριζοσπαστικό άνοιγμα σε όλες τις μορφές της τέχνης, του πολιτισμού, των νέων τεχνολογιών, του ριζοσπαστικού οικολογικού κινήματος, του φεμινιστικού κινήματος, των δικαιωμάτων των ένστολων πολιτών. Όλα αυτά σε σύγκρουση, δημόσια και παθιασμένη, με τη μεταπολιτευτική κοινωνία, που ήταν σε μετάβαση προς τον αγοραίο λαϊκισμό, και με τις δογματικές αριστερές αγκυλώσεις που μας κάνανε κριτική για το ροκ, για το «Αμφί», για κάθε τι που άνοιγε ορίζοντες και πεδία πολιτικής παρέμβασης του ανανεωτικού κομμουνιστικού κινήματος.

Δεν έχει όμως μικρότερη σημασία να θυμηθούμε όλοι μας και τις «δύσκολες» στιγμές, όταν στην πολυκύμαντη διαδρομή έδινε το "παρών" πάντοτε με ευθύτητα και χωρίς στρογγυλέματα, ποτέ υβριστικά, ο σ. Κώστας. Στο Α' Συνέδριο του ΚΚΕ Εσωτερικού και ενώ τα σύννεφα της κρίσης που ξέσπασε μετά από ένα χρόνο με τη διάσπαση της Β' Πανελλαδικής πυκνώνανε, ο Φιλίνης είχε δείξει προς ένα μέρος της ηγεσίας του κόμματος ευθύνες που κατά τη γνώμη του πυροδοτούσαν τις διενέξεις μέσα στη Νεολαία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην καθοδηγητική του δουλειά ως υπευθύνου για το Ρήγα αισθανότανε την πίεση που του «μετακινούσε συνεχώς τον δίσκο με τα ποτήρια που τρίζανε».

Όταν πλέον η σύγκρουση είχε κορυφωθεί ο Κώστας υπερασπίστηκε τη γραμμή της ηγεσίας για την απομάκρυνση από τη Νεολαία στελεχών που είχαν κατηγορηθεί για φραξιονιστική δράση, παίρνοντας την ευθύνη να δώσει ιδεολογική διάσταση στα όρια του ότι η στρατηγική αυτού του τμήματος της ηγεσίας του Ρήγα ήταν «εκτός δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό». Ο Φιλίνης έπαιρνε πάντοτε το ρίσκο να εκφράσει τη γνώμη του χωρίς να κάνει προσωπικές στρατηγικές και χωρίς να αμβλύνει τα «πιστεύω» του ακόμα κι αν δημιουργούσαν ή βάθαιναν τα χαρακώματα της σύγκρουσης.

Όταν ο σ. Δρακόπουλος έθεσε το ζήτημα της αποχώρησής του από την ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού, ο Κώστας πρωταγωνίστησε στην «υπέρβαση», δηλαδή στην ανάδειξη από τη νεότερη τότε γενιά του σ. Γ. Μπανιά στην ηγεσία του κόμματος. Όταν αντιλήφθηκε ότι συν τω χρόνω διαμορφωνόταν μια συστηματική προσπάθεια για τη συντηρητική αναδίπλωση του κόμματος, με την αμφισβήτηση του γραμματέα και τη «δοκιμή» σχημάτων όπως η τριμελής Γραμματεία και ύστερα η προεδρία του κόμματος, δεν δίστασε να στηρίξει αποφασιστικά την πλειοψηφία και τον Γιάννη για να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης τότε του κόμματος και της Νεολαίας.

Άλλωστε και πολλά χρόνια μετά, μέσα στον Συνασπισμό, ο Φιλίνης τάχτηκε αποφασιστικά τόσο με την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα ως υποψηφίου δημάρχου και ύστερα υποψηφίου προέδρου του ΣΥΝ όσο και -προηγούμενα- με όλη την προσπάθεια της «αριστερής στροφής» του κόμματος, τη ριζοσπαστική κριτική και απόσταση από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και την Ε.Ε., που οικοδομούσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ελίτ, και βέβαια σε επαφή με τα αντι-παγκοσμιοποιητικά αντι-νεοφιλελεύθερα κινήματα που σφράγισαν την ταυτότητα και τη συνοχή των δυνάμεων που σήμερα συναποτελούμε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτές τις ψηφίδες μνήμης, αποτίμησης και εν προκειμένω πολιτικού αναστοχασμού θέλω να προσθέσω και την οριακή για αρκετούς από εμάς, σε μεγάλο βαθμό μάλιστα αιφνιδιαστική, θέση και στάση του σ. Φιλίνη για το μέλλον του ΚΚΕ εσωτερικού σε μια δραματική συνεδρίαση του 11μελούς Εκτελεστικού του Γραφείου.

Όταν ο σ. Κύρκος έφερε την πρόταση που είχε και δημόσια διατυπώσει για να κλείσει ο κύκλος του κόμματος με τη μετεξέλιξή του σε κόμμα κομμουνιστών - σοσιαλιστών, ο σ. Κώστας μας είπε ότι, αν πρέπει κάτι να γίνει, θα έπρεπε να είναι υπέρβαση και του «Κ» και του «Σ» στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κόμματος της Αριστεράς με σύγχρονα χαρακτηριστικά. Ο σ. Γιάνναρος έσπευσε αμέσως μετά να τονίσει ότι πλέον η συζήτηση μπαίνει σε μια άλλη βάση.

Όλη αυτή η συζήτηση και οι οδυνηρές εσωστρεφείς διαδικασίες που οδήγησαν στη διάσπαση του ΚΚΕ εσωτερικού έγιναν μέσα στην εποχή που σφράγιζαν οι διεθνείς ιστορικές εξελίξεις, που σηματοδοτούσαν τότε η περεστρόικα και η γκλάσνοστ στη Σοβιετική Ένωση και η ταυτόχρονη τομή που επέφεραν οι πολιτικές Θάτσερ - Ρήγκαν με την οικοδόμηση της νεοφιλελεύθερης φάσης του καπιταλιστικού συστήματος. Η συνέχεια είναι γνωστή, οι ερμηνείες πολλές, οι πορείες διχάστηκαν και ξανασυντέθηκαν την επόμενη δεκαετία, μετά και την πτώση του τείχους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο